Jump to content

Ангели на светлината и ангели на тъмнината. Паднали ангели


Recommended Posts

Ангели на светлината и ангели на тъмнината. Паднали ангели

Под ангел разбирам Разумно същество, близко до човека, което се грижи за него, носи го в чувствата и в мислите си. Ангелите са предците на сегашната раса. Те са по-старите братя на човечеството, които са живели преди него, в една стара култура. Между ангелите се явила борба за надмощие. Едни от тях излязоха благополучно от тази борба и създадоха слънчевата система, целия външен свят, външната природа. Други ангели дойдоха на Земята, оплетоха се с хората, изпожениха се и забравиха своя произход. И досега още те са между хората.

Трета категория ангели, без да забравят своя произход, пожертваха се за човечеството, за да го спасят. Повече от милион ангели влязоха между хората, в човешката култура. Ако те не бяха се пожертвали, въпросът с човечеството щеше да бъде решен. Те дойдоха доброволно да спасят човечеството. С тях заедно дойде и Христос да помогне на хората. 30, стр. 190

Понякога ангелите са поставени на голямо изкушение. Много ангели са останали на Земята и са загази-ли. И цял един милион ангели има, които са били пратени да помагат на човечеството, но са загазили и са се оженили.

Някой път Господ праща някой ангел в изключителни случаи, когато някоя душа е доста загазила. Господ ще изпрати един ангел и той ще дойде ще я извади от калта и ще я заведе при извора на живота. И ще я измие. Тя ще плаче. И като я измие и погледне красотата й, ще я целуне. Ангелът се е пожертвал в случая. Самият ангел я е изчистил и ще я целуне. 56, из „Основното правило"

Сега, ще ви представя 4 свята: единия свят наричам Божествен, другия го наричам свят на светлината, един свят имаме на тъмнината и друг един свят има на гъстата материя, в която ние живеем. Светът на гъстата материя е свят на хората. Светът на тъмнината е свят на интелигентни, но зли и силни същества, в които морал няма. Те казват: „Право е само онова, което ние правим". Те вярват, че правилно и добро е само това, което те правят. Съществата на светлината са, които проповядват, че знание и светлина трябват на хората. Най-после иде Божественият свят.

Ще оставим човешкия свят. Ще охарактеризирам с по едно качество трите свята. Тези три свята са непознати за нас, но имаме тяхното проявление. Нас ни обгръща тъмнината. Тъмнината е произлязла от света на тъмните същества. Те са майстори да произвеждат тъмнина. Светлината произтича от света на светлите същества. Съществата на тъмнината и на светлината имат голямо влияние върху нас. Цялото човечество изобщо е под влиянието ту на едните, ту на другите. Ние сме техни поданици. По какво се отличават? В своите проявления всички тия същества са интелигентни, но има признаци, по които може да познаете на кои от тях служи човек. Съществата на тъмнината употребяват хората тъй, както съвременните земледелци - впрегатните животни, както коларите употребяват конете, както употребяват кравите -доят ги; както употребявате вашите овци, по същия начин и те употребяват човека. Нищо повече. Те започват добре и всякога свършват зле. Най-първо ще те примамят е торбичка зоб, това-онова, докато туриш главата в ярема, и оттам насетне целия живот ще ореш и ще копаеш. Това е характерната им черта.

Идеята за съществуването на тия два свята трябва да бъде ясна. Ние живеем, заобиколени със същества. Ние не сме господари на Земята. Господари са други. Ние си представяме, че сме, но фактически не сме ни най-малко. Онези, които управляват света, те женят хората, те ги венчават, развенчават, те ги карат да се раждат, да умират, интернират на общо основание в другия свят тия, които не се подчиняват. Хайде, казват - в другия свят, понеже сте под властта на царството на тъмнината.

Та казвам: нещастието на съвременните хора се дължи на това. че те не вярват в този свят, на тия светове, през които ние трябва да минем. Трябва да минем и в тъмнината, и в светлината, да влезем в света на тъмнината и в света на светлината, и от света на светлината да влезем в Божествения свят, за да разберем смисъла. А в световете на светлината взаимоотношенията са такива, както на сина и на дъщерята към бащата и майката. Ще идеш при Светлите духове. Ако служим на Светлите духове, имаме отношение като синове. Синът трябва да служи на бащата. По какво се отличава синът? И слугата, и синът работят, само че синът работи без пари, а слугата работи с пари. В света на светлината нещата започват зле и свършват добре, докато в света на тъмнината най-първо започват добре и свършват зле.

Божественият свят се отличава с друго качество: нещата започват добре и свършват добре. Щом една работа започва добре и свършва добре, тя е Божествена. Щом започва зле и свършва добре, тя е под ръководството на Светлите духове, на Светлите същества. Щом започва добре и свършва зле, тя е под ръководството на тъмните сили. Това е диагноза. Дали вярвате в това - то е друг въпрос. Аз не искам да вярвате. Ако намерите, че е правдоподобно - добре, ако намерите, че не е - свободни сте.

Има моменти в живота, когато сме под влиянието на Светлите духове, те са наши приятели. Те са Напреднали същества. Тия същества са най-светли, понеже са живели в друга една епоха милиони и милиони години преди съществуването на сегашното човечество. Те са завършили една особена еволюция и окултисти-те поддържат, че когато тия същества са завършили своята еволюция, човек се намирал в стадий на растение. Каквото е нашето отношение към растенията, такива са били отношенията на тия същества към нас. Понеже в това време те са ни причинили много страдания и несгоди в живота, за да изправят своите минали погрешки, те слизат сега на Земята от техните светове, за да ни помагат. Правят големи жертви, понеже разбират Божиите закони. Жертват всичко, за да изправят своите погрешки, да ни научат да не грешим. Казват: „Не правете нашите погрешки, защото ако ги правите, ще ги изкупвате". Те са ги правили несъзнателно. Тия погрешки в техния живот са произлезли от една необходимост. Те знаят, че не са ги използвали за свои облаги, справедливо са постъпили. Сега искат да ни се отплащат за ония услуги на миналото, които ние сме направили на тях.

Тъмните сили имат друга философия. Те искат да заробят човечеството, да го спрат, искат да го върнат назад, за да могат да се въплътяват и чрез въплътява-не в хората да могат да подобрят своето положение. Те искат да върнат назад човечеството - на уровена, в който се намират, понеже ако не го върнат на техния уровен, не могат да се въплътят. Ако не върнат цялото човечество към техния уровен, значи всичко да изгубят. Христос, един Възвишен дух, слезе и даде едно упътване да се обърне цялото кормило на човешката еволюция, да даде светлина на хората да вървят напред, да не би да се върнат назад; слезе да им покаже, че пътят на човеческото спасение е в Любовта към Бога, в светлината, а не в тъмнината.

Казвам: трябва да вярвате в този свят. Когато сте заобиколени от тия Светли същества на Любовта, пред тях никога не трябва да лъжете. Щом дойде в съзнанието мисълта за света на светлината, всяка лъжа трябва да бъде съвършено изчистена и никаква лъжлива мисъл да нямате. Може да дойдат отвън лъжливи мисли - вие не сте отговорни за тях. Но в душата да няма помен да напакостите някому. Ще кажете: Да бъде Волята Божия. Ще чакате търпеливо, няма да се безпокоите. Ако се безпокоите, да бъде само външно. Вярвайте в светлината, вярвайте в Светлите духове, вярвайте в Любовта, вярвайте в Бога, но вярвайте и в тъмнината, вярвайте и в тъмните духове. Това трябва да го знаете. Те са добри служители. Най-после: вярвайте в човешкия свят, вярвайте в хората. Бог е главата, ангелите са ръцете, черните духове са черва- та и стомахът, хората - това са краката на битието. Това е цялото битие, това е целият живот. 36, из „Забравените неща"

Ще кажете: къде са тези светове? Те са над нас. В тези светове живеят същества Разумни, велики, с култура, много по-висока от нашата. Нашите мозъци представляват почва, земя за тях, върху която те орат и сеят. Щом разработят тази почва, те си отиват. Ти си философ, химик, богослов или друг някакъв учен и седиш някъде, размишляваш върху известен научен въпрос. Едно от тези Разумни същества взема своето рало, слиза на Земята при тебе и започва да преобръща пластовете на твоята земя. Ти веднага се стряскаш.

преставаш да размишляваш и изгубваш всичко. Това същество не иска да знае какъв си ти. Колкото ударът от ралото на това същество е по-силен или по-груб, толкова на по-ниско стъпало на развитие се намира то. И тези същества са от различна степен на развитие. Освен това ралата на едни от тях са железни, на други - сребърни, а на трети - златни. И между тези същества има постоянна борба, защото не са от една и съща ложа. Едни от тях са от Бялата ложа, от посветените, а други са от Черната ложа. Затова именно и в света има два метода на действие. Когато Бог създаде човека, Той му даде Земята да я управлява, но същевременно го държи отговорен за всички лоши последствия от неговото управление. Невидимият свят държи отговорен за всичко не само човека, но и двете ложи, които са в постоянна борба помежду си. 9, из „Дело свършено"

Бог, Разумните същества в света изпращат разни състояния. Те използват човешките мисли, използват човешките чувства, използват човешките постъпки. Целият ангелски свят е създаден от нашите мисли, желания и постъпки. Когато ангелите искат да направят някоя по-проста форма, взимат прости мисли, прости чувства и постъпки. От лошите мисли, като ги пречистят, си правят някои форми. От най-хубавите мисли, от най-хубавите желания и от най-хубавите постъпки си правят изящни форми. Следователно за един ангел е безразлично каква е твоята мисъл, тя е материал, с който той гради. Казва: „Много хубав е

този материал" - и го туря в работа. Когато човек мисли, влиза в строежа на Природата. Когато твоята мисъл влиза в строежа на Природата, съграждат едно хубаво здание, тебе ти плащат за този материал, биваш възнаграден. Пък ако материалът е много прост, много малка цена има. Природата има една точна сметка. Не всякога се плаща за работата. По някой път и ангелите постъпват по същия начин. И те хванат някой човек, впрегнат го и целия ден оре на тяхната нива. Туй, което вие наричате нещастие в света, то е оране. Целия ден като орете, казвате: „Измъчи се душата ми". Когато вие се радвате, ангелите са ви разпрегнали, дават ви угощение и се разговаряте с тях. Това е радостта. Като страдате, орете на ангелските ниви. Това как ще си обясните? По същия начин едно млекопитаещо казва: „На този човек никакво зло не съм направил, защо ме измъчва да му изора нивата?"

Ако Бялата ложа победи, ако ангелите победят, войните ще изчезнат, ако не, колкото и конференции да се правят, нищо няма да стане. Когато ангелите на светлината победят, войните ще изчезнат. Онези, които поддържат, че не трябва да има войни, са на страната на ангелите на светлината. Те воюват, без да убиват. Ангелите на тъмнината всякога поразяват.

Смъртта на Земята не се появява от Светлите духове, но от тъмните. Има ли някой, поразен от някой светъл ангел? Ако воювате с ангелите на тъмнината, те носят големи ножове. Дошъл си в стълкновение с тях, той извади ножа си, удари те в главата, в сърцето.

в дробовете, в корема. Казват: „Умрял". Лекарите ще констатират - станало разрив. 132, из „Видяхме сланата"

Сега, явява се друг въпрос: защо между Разумните същества, надарени със способността да мислят прано, се явяват такива противоречия, които ги разделят? Защо някои от тия същества пропаднаха? Защо тези сьщества не послушаха Бога и напуснаха Небето? Защо изгубиха своята чистота? На тези въпроси Пи-санието не дава никакъв отговор. Защо? Те могат да се обяснят, но понеже крият отрова в себе си, за предпочитане е да се премълчават, отколкото да се чоплят. 51, из „Придобиване и задържане"

Законът е такъв, че две тела - еднородни, с еднакви енергии - никога не могат да се допрат. То не може да стане в Природата. Един чер ангел и един бял ангел никога не могат да живеят заедно. Те са еднакво активни. И между ангелите има борба за обсебване на материалния свят. И едните искат да господаруват над хората, и другите. Човек е бойно поле между тези Ра-зумни същества. И всеки присъства с известни теории у вас, но те не са ваши. Тези същества ви влияят. 69, стр. 51

Много ангели слизат от Небето, но кога? Когато трябва да внесат Любовта в човешката душа. Тогава те са готови да служат даже на един човек. Ако не си готов да възприемеш Любовта, пак ще слезе ангел от Небето, но ангел на тъмнината. Той ще разруши всичко, което попадне на пътя му. Всички хора минават през драмата на разрушението. Всеки е с одрана кожа. сражавал се е с вълци. 49, из „Новото знание"

Който не раздава Божиите блага на ближните си. той се е отклонил от правия път. Същото се отнася и до ангелите. Светъл ангел е този, който раздава от Божиите блага на всички нуждаещи. Паднал ангел е този, който задържа всичко за себе си. 134, стр. 60

И до днес още всички ангели не са научили уроците си, поради което се делят на две категории: ангели на светлината и ангели на тъмнината. Първата категория ангели се движат в абсолютна светлина и поддържат, че доброто трябва да бъде добро: първо за окръжаващите, а после - за тях. Втората категория ангели се движат в светлина само за себе си, а другите остават в тъмнина. Затова именно те казват, че доброто трябва да бъде добро: първо за тях. а после - за окръжаващите. Когато някой ангел на светлината слезе на Земята. той изпада в големи противоречия. Докато бил на Небето, той мислил, че хората живеят добре, като тях. За да научи техния живот, дават му билет за Земята. определят му един грешен човек - да се грижи за него,но в края на краищата се вижда в чудо. Ангелът му казва едно, той върши точно обратното. Случва се понякога, че при усилена работа ангелът не може да повдигне човека, върху когото работи, и заминава за Небето с мисълта втори път да дойде да му помогне. Ако другарите му го питат какъв е животът на Земята, той отговаря: „Слез, сам да го опиташ. Като слезеш, ти ще научиш такива уроци, каквито никой не може да ти предаде".

Определено е на човека по какъв път трябва да мине.

Като научи уроците, които му са предадени като на човек, той трябва да мине в по-висока фаза, да изучава уроците на ангелите - да стане ангел. 51, из „Съучастници в благата"

Казано е: „Глава на Словото е Истината", а Словото е без начало и без край. И тъй, не правете грешките на дявола да превръщате лъжата в Истина и злото в Добро. Това е неразрешим въпрос. Оставете тези неща настрана, те ще останат завинаги неразрешени. И лъжата има право да съществува, но като контраст на Истината. Тя съществува само като равновесие в света. Щом се яви човекът на Истината, ще се яви и чо векът на лъжата. Христос дойде на Земята, но дойде и антихрист. Aкo слезе един ангел от Небето, ще излезe и един ангел от ада. Когато двамата ангели се борят, човек е свободен да върши волята на Бога. Защо се борят ангелите? За да вършат Волята Божия. Защо се борят ангелите помежду си? За да разберем Истината, да разберем и доброто. Когато те се борят, а ние не разбираме тази борба, нямаме никаква полза. Те водят войната заради нас, понеже и едните, и другите искат да ни вземат на своя страна. Адът иска да ни убеди в това, че лъжата може да стане Истина, а злото - Добро. Ангелите на Доброто искат да ни убедят, че Истината си остава всякога Истина и Доброто всякога си остава Добро. Който носи Истината в себе си, има сила; който носи Доброто в себе си, всякога има живот. Който е лишен от силата, всякога е слаб. 48, из „Истина и Добро"

Въпросът за месоядството не е само за Земята. Този въпрос съществува и в духовния свят, дето има Напреднали същества, ангели, които някога са паднали, и днес, като месоядци, изсмукват соковете на хората. Когато някой от тия ангели хване детето ви, той ще изсмуче кръвта му и ще си замине. Казвате: „Защо Бог позволява на тия същества да уморяват хората?" Ако е позволено на комара да забива хобота си в телата на хората и да смуче кръвта им, защо да не е позволено същото и на падналите ангели? Днес един ангел ще смуче от кръвта ви, но утре, когато сте на смъртно легло и се обърнете към Бога, ще дойде друг ангел, който ще ви даде от своя чист и светъл живот - и няма да забележите как ще преминете кризата и ще влезете от смърт в живот. 22, стр. 205

Вие, ако дойдете в съприкосновение с някоя душа ненапреднала, ще потъмнее лицето ви. Ако дойдете в съприкосновение с една Напреднала душа, ще светлее лицето ви. Ако дойдете в съприкосновение с един ангел на тъмнината, лицето ви ще потъмнее, макар че той ще ви даде знание колкото искате. Ако дойде един ангел на светлината и се запознае с вас, лицето ви ще светне. 62. стр. 11

Ако човек би знаел колко пъти е избавян! Вяра, вяра се изисква. Вярата се развива при изпитанията. Тога-ва тя се калява. Тръгваш - ръководен си навсякъде. Дето и да си, заобиколен си от тези Разумни същества. 150, стр. 218-219

Погледнат от Невидимия свят, животът на хората изглежда много красив. И на тях им трепва сърцето да го видят отблизо. Мислят, че е много красив. Някой ангел иска да поживее, като вземе формата на някой човек. Той ни най-малко не вижда противоречията, греха. Той не знае какво е грях, той не знае какво е караница, той не знае какво е омраза. Всичките противоречия, които съществуват на Земята, той ги вижда само в хубавата форма. Туй се нарича вливане, инфлукс. Той има друго разбиране в съзнанието.

Животът е един и непреривен. Всеки живее един или друг живот според степента на своето развитие. Ако един ангел слезе от Небето, той ще живее с радост. Земният живот ще бъде за него красиво развлечение. Същият живот е мъчение за обикновения човек. Радвайте се, когато Разумни, Светли същества слизат на Земята и се обличат в човешка форма. По този начин между тия същества и обикновените хора става такава обмяна, каквато между капиталите на различните държави. 28, из „Аз живея, и вие ще живеете"

Не питайте защо сте на Земята, но считайте това за привилегия. Някои ангели, които заемат високи служби на Земята, с удоволствие биха заменили своето място с вашето. Те искат да дойдат на Земята, да видят как живеят хората. Ангелите работят неуморно. Всеки момент пътуват през пространството. Те слизат на Земята, посещават всички планети, носят заповедите, които им се дават от по-високи места. Те непрестанно изпълняват Божията воля. Понякога пътуват групово, а понякога - единично. 137, из „Малки възможности" Когато един ангел слезе на Земята, той започва да изучава първо елементарните работи: той изучава състава на въздуха, на водата и на твърдата почва. После започва да изучава всички форми, които предшестват човека - минералите, растенията и животните. Най-после, като дойде до човека, той има вече достатъчни знания. Той не чете по ръката на човека, но чете по окръжаващата среда. Средата, условията, при които човек живее, определят какъв е този човек. Наистина, ако хората се водят по рецепти, дадени от Разумния свят, те ще имат съвсем друга хигиена, друг начин на живот от този, който днес водят. 105, из „Трите принципа"

Някой казва: Аз искам да разбера духовния живот. Който иска да разбере духовния живот, той трябва да отиде на Небето, да живее между ангелите. Ако ангелът иска да разбере земния живот, той трябва да слезе на Земята, да живее между хората. За земния живот ангелът е толкова голям невежа, колкото човекът - за духовния живот. Един ангел не може да разбере как е възможно човек да греши; човек пък не може да разбере как е възможно да не греши. По това именно се различават ангелите от хората. За ангелите има само една невъзможност: те не могат да грешат. Обаче слезе ли един ангел на Земята и се облече в плът, той вече разбира какво нещо е грехът, какво нещо са грешките. Когато хората се освободят от плътта си и отидат на Небето, и те ще бъдат праведни, ще живеят чист и свят живот като ангелите. 129, стр. 4-5

В Писанието се казва, че и ангелите се интересуват от големите противоречия, които човек прекарва на Земята. Те се интересуват от човешкия живот, в който и доброто, и злото се взаимно преплитат. В ангелския живот злото е съвършено изключено. Ако някой ангел се осмели да каже една от тия лоши думи, които хората си казват, той моментално би изчезнал от Небето. Хората обаче тъй често си говорят лоши, обидни думи - и пак не изчезват от лицето на Земята. Това показва, че Бог е много снизходителен към тях, а към ангелите е много строг. Ангелите благоговеят от Бога, а хората не се страхуват от Него. Как ще си обясните тези противоречия? Когато някой човек съгреши пред Бога, той веднага отива при Него и Му казва: „Господи, помогни ми! Паднах, окалях се. Помогни ми да стана и да се очистя!" Господ го поглежда снизходително и грехът изчезва. 24, из „Работникът и неговата прехрана"

Знайте, че както ангелите се радват за доброто, направено от човека, така и скърбят за всяко зло и непослушание. За един недъг в човека всички ангели стават на крак. Те искат да го изправят. 14, стр. 24

Вие трябва да преживявате нещата, да не очаквате наготово, защото условията, дарбите и способностите са у вас. Всичко ви е дадено, вие трябва само да работите. Животът - най-голямото благо - ви е даден да-ром. Останалото се изисква от вас. Животът и на най-големия грешник има по-добри условия за развиване от тоя на ангелите. Какво ще кажете на това? Един ангел, за да се повдигне на по-високо стъпало, трябва да слезе на Земята, да мине през големи страдания и мъчнотии. В духовния свят ангелът е подобен на дърво, което може да се увеличава по обем, но не и нагоре. В духовния свят той може да е стигнал върха на своето развитие, но на Земята се откриват за него условия за растене и развиване. Казвате: „Да сме ангели!" Ангелите пък се стремят към условията на човешкия живот. Те с готовност биха сменили своя живот с вашия, за да изпитат най-големите страдания, но Божественият закон не им позволява това. Привилегия е за един ангел да слезе на Земята в плът. Това значи да се отвори пред него нов свят. Животът на Земята остава неразбран, ако не се мине през него. И ангелският живот не може да се разбере, ако не се мине през него. Най-долният живот на ангелите е по-висок от най-възвишения живот на хората. Това се дължи на интензивността, с която ангелите живеят. По отношение на ангелите човешкият живот е като тоя на растенията. 10, стр. 225

Един ангел може да дойде на Земята, за да изучава живота на хората, но не го прави току-така, само за удоволствие, да гледа. Ще го пратят, когато има най-голяма работа, най-голяма нужда, да оправи, да ръководи една душа. И като ръководи човека, той ще научи някои неща. А пък като отидете на Небето, ангелите трябва да имат нужда от вас. Какво ще научат ангелите от вас? 110, из „Стар и нов порядък"

Работете за създаване на отношения с Разумния свят, с всички добри и Разумни същества, които живеят на Земята. Те са представители на Божествения свят. Има същества на Земята, които се интересуват от живота на Божествената Школа. Те се интересуват от лекциите, които ви държа. Интересуват се от вас и всякога ви помагат. Тяхната помощ е невидима, никой не знае как помагат. Те намират посредници и чрез тях действат. Как да ги познаем? Де живеят те? В непристъпни места. Дето те живеят, човешки крак не е стъпвал. Те се движат и между хората, но дегизирани, никой да не ги познае. Те се явяват като стар дядо, или като млад красив момък; като дете, като млада жена, или като стара баба; като прост слуга, или като виден професор. За да ги познаете, изучавайте човешкото лице. Добрите и свети хора имат особен белег на лицето. Адептите също имат особен белег. 105, из „Трите принципа"

Ако досега животът е вървял добре, то е благодарение на Невидимия свят, който работи над нас; то е благодарение на онези Разумни същества, на ангелите, кои го са тясно свързани с нас и работят, грижат се за нас. Тяхното желание е човечеството да добие онези Светли идеи, онези Велики закони, според които те живеят. Най-разумните закони в света се употребяват от тях. Най-чистият, най-благородният живот се прилага от тях. Живот на самоотверженост ще се види само от тях. Често те изпращат свои посланици на Земята, в една или в друга форма. Някой път и те сами посещават Земята, в човешка форма. И ангелите се разделят на две възвишени царства. Тия от най-въз-вишеното царство рядко слизат на Земята, а тия от по-долното слизат често, за да подигнат човечеството. Да оставим сега този въпрос, защото той смущава хората.

И тъй, някои мислят, че ангелите са нещо въздухо-образно, като някакъв газ. Един ангел мо,же да дойде в къщата ти и да се разговаря с тебе като някой обикновен човек, но ще ти говори на такъв чист български език, на какъвто никой не може да ти говори. Един ангел може да дойде в къщата ти и ще ти говори и на английски език, но на такъв чист английски език, на какъвто никой не може да ти говори. Ако сте във Франция, в Германия или където и да е и срещнете един ангел, той ще ви говори на такъв чист френски или немски език, на какъвто никой французин или германец не може да ви говори. Като говориш с този ангел, ще си кажеш: „Какъв разумен човек е този!" Ти ще усетиш да лъха от този човек една приятна топлинка, и сегиз-тогиз ще видиш от него една особена светлина. Ти ще почувстваш пред този човек такова разположение, пред което всякакво користолюбие в тебе ще се загуби, и в душата ти ще се породи непреодолимо желание да живееш един малко по-друг живот. Тази опитност са имали и други хора преди вас в миналото, и вие ще я имате.

Туй Небе, което е организирано от Висши същества, е отворено пред нас. То се интересува за живота на един добър човек. И няма по-красиво нещо от това! Казват от там: „Какво прави еди-кой си човек от София, от Петербург, от Париж, от Токио, от Пекин?" Говорят с тия души, интересуват се за тях. Небето е съставено от Велики души - и затова е Велико в своите действия. То не е дребнаво. Ангелите са Велики души. Грях няма в тях, в тях има една Велика душа, която изпраща своята светлина към хората - да изправя техните криви възгледи. Някой път, като ви слушат как мислите за Бога, те се чудят. Защо мислите така за Бога? Защото сте изпъдили Бога от сърцето си, от ума си, от волята си. Като последствие на това вие сте изгубили живота, светлината и свободата, изпаднали сте в една вътрешна борба и затуй страдате. 15, Из „Градовете Содомски и Гоморски"

Ще вярваш, че Бог е жив във всички живи същества и от всички и навсякъде може да ти се помогне. Някой път може да дойде един ангел да ти помогне, но засега има много ангели на Земята въплътени, които всякога могат да ти се притекат на помощ. Достатъчно е да отправите мисълта си към тия ангели и те веднага ще дойдат да ви помогнат. И в София има доста въплътени ангели. Не само в България, но и в Англия, и в Америка, и във Франция, и в Русия - навсякъде има такива ангели. Благодарение на тия ангели - служители на Бога - хората могат да понесат тия изпитания, през които минават. Сега целият свят минава през едно голямо изпитание и тия ангели идат да помагат. Земята претърпява едно голямо преустройство. Не само Земята, но и човешкото сърце минава през едно голямо преустройство. Бог създава в хората едно ново сърце и написва на него Своя закон. Той създава и нов ум на хората, нова конструкция, за да могат да дойдат Новите хора в света. Тия Нови хора ще имат Ново верую, Ново разбиране. Всички братя и сестри, които живеят по лицето на Земята, но са свързани в името на Господа, ще се срещнат и ще си кажат: „Добър ден, братя и сестри. Какви са последните новини? Иде Възлюбленият на Земята". 38, стр. 272

Много ангели, много адепти, облечени в костюми на обикновените хора, се срещат навсякъде по Земята, в големите градове, като в Лондон, в Париж, в Берлин, в София и другаде. Някой казва: Какви ли са ангелите? На вид те са обикновени хора, но дават насока на всички същества в живота. Те са капацитети по разни въпроси и представят нещо подобно на стрелките в часовника, които определят времето и дават посока на движението. Те са постоянни по характер и прояви и всякога верни на обещанието си: каквото казват, изпълняват. Сълзи на очите им няма да видите, скърби - също нямат, обаче носят скърбите на хората. Богати не са,но дето отидат, в който дом влязат, внасят богатство и щастие. 20, из „Две думи"

Докато Светлите и Напреднали същества не слязат на Земята и не се облекат в човешка форма, те всякога ще останат неразбрани за човека и ще внесат в съзнанието му страх и трепет. Докато ангелите са на Небето, човек си мисли за тях с приятност. Слезе ли от Небето един ангел между хората, облечен в своята слава и величие, вместо радост, той ще внесе страх. Като знае това, Бог изпраща тия Светли същества на Земята в човешки форми, незабелязани от никого. Те оставят своето благословение на Земята и си заминават за онзи свят. 28, из „Побеждавайте злото"

В една от миналите беседи говорих, че на Земята от време на време идват ангели, които правят изчисления върху разни въпроси. Например те правят изчисление върху въпросите: Колко милиона години са необходими, докато нашата Вселена дойде до своето пълно развитие? Колко милиона Разумни същества трябва да работят през това време във Вселената? Нашата Вселена крие в себе си възможности за развитието на Разумните същества. Един ден, когато те завършат своето развитие, ще се създаде Нова Вселена. На същото основание, когато и нашата Земя завърши своето развитие, тя. заедно с Разумните същества, които живеят на нея, ще дойде до Божественото пристанище и там ще спре. Тук тя ще се отърси от всичкия си багаж, от всички свои деца, и първо тя, а след нея - Разумните същества, ще се явят пред Бога, да дадат отчет за извършената от тях работа. След това те ще получат нова работа. 19, стр. 126

В Библията се казва, че Иисус Навин срещнал един човек с меч. Разхождал се из лагера. Той бил ангел. И Мойсей казва: „Пазете чистотата в лагера, че като минават ангели, да виждат чистота навсякъде".

И тук някоя вечер се разхождат ангели! (Беседата е държана на Рила. - Б. съст.)

Първото нещо е чистотата. Всяка култура трябва да започне с чистота на къщата, дрехите, тялото, и тогава да се пристъпи към вътрешната чистота.

Непристъпните места в планините са чисти, понеже там човешки крак по-рядко стъпва. Светлите същества, които живеят тук, избират чисти места за свои центрове. Цялата планина е пълна с очи. Където минавате, те ви гледат. 150, стр. 19

Можем ли да виждаме ангелите? Човек всеки момент може да срещне някой ангел, но като се усъмни в него, веднага ще го изгуби. Зад всяко добро дело, зад всяка светла мисъл, зад всяко възвишено чувство се крие един ангел. Усъмните ли се в добрата постъпка, в светлата мисъл и в благородното чувство, ангелът моментално изчезва. За да го задържите по-дълго време при себе си, вярвайте във всичко възвишено и благородно, в когото и да сте го видели. Вярвайте във всичко, което ви повдига, и благодарете за всичко, което ви се случва. 98, стр. 174

Християните препоръчват да се чете Библията и Евангелието. Мнозина четат, но не ги разбират. Защо? Защото нямат нужната светлина. Какво е нужно тогава? Който чете Свещената книга, той трябва да се свърже с един ангел, който да му помогне, да внесе повече светлина в ума му. Този ангел носи в себе си коментарите на Свещената книга и дава обяснения на четеца. Като четете тази книга с неговите коментари, всичкият шлак, всичката сгурия от нея отпада и вие я виждате в истинската й красота. При тази нова светлина на ума художникът започва да рисува верни картини; поетът започва да пише идейни стихове; майката започва да отглежда децата си с истинска любов и самопожертвователност и т. н. Когато ангел слиза от Небето да ви помага, обърканите ви работи се изправят, правите работи вървят напред и вие отивате от успех в успех, от слава в слава.

Христос казва: „Аз изпратих Духа Си". Този Дух не е в единствено число, но в множествено. Той е колективен Дух. Казано е: „Аз ще изпратя при вас всички Напреднали братя, които ви мислят доброто, които ви обичат и са готови да ви посочат пътя, който Аз съм им показал". Тези братя са ангели, които седят по-високо от вас, но са готови да слязат на Земята да ви помагат. Защо? Защото ви обичат. Вие имате връзка с тези ангели и затова те са готови да ви помагат. 22, стр. 66

Кажете: „Господи, благодаря за всичко, което си ми дал". Изпитате ли тази благодарност към Бога, всичко друго - знание, добродетели, богатства - ще дойде само по себе си. Добродетелите идват при човека, както ангелите. Когато някой ангел види един добър човек, той веднага съобщава и на другите ангели, че е видял добър човек на Земята. Един след друг тези ангели започват да посещават добрия човек и всеки от тях му носи по един ценен подарък. Питам: какво по-добро от това човек да бъде обект на ангелите, на светиите и на добрите хора? 130, стр. 133

Когато бях на вашите години, като ставах сутрин, започвах тъй:

„Благодаря Ти, Господи, за всичко, което си ми дал и си ме научил. Благодаря Ти, Боже, за големите бла-годати, които имаш към нас. Ние Те познаваме, че си всемилостив, всеистинен, всемъдър". 1, стр. 104

И тъй, ще знаете, че онези, които ви обичат, те са същества от друг свят. Казано е: „Бог е Любов". Значи Бог е първоизточникът, изворът на Великата Любов. Ангелите са нишки, проводници, през които минава тази Любов. Какво са хората тогава? По този въпрос вие ще помислите и сами ще си отговорите. 85, стр. 90

Чрез светлите слънчеви лъчи във вас влизат Разумни същества, които ви носят нещо ценно. Всяко същество се представя чрез специален цвят - син, червен, жълт, зелен, портокалов и т. н. Приемайте цветовете им и благодарете за тях. Не очаквайте да дойдат при вас ангели, да ви донесат благата на живота. Каквото ви донесат, малко или голямо благо, бъдете доволни от него. Ангелите са същества на мисълта. Те не могат да се спират при вас с часове и да ви занимават. Те минават и заминават край вас, както светлина- та. Те се движат с бързината на светлината, никой не може да ги стигне, нито те могат да се спират на обикновени разговори. Който има светли и възвишени мисли, може да следва ангелите със своята мисъл. Има ли някой от вас опитността да е изпратил една светла мисъл в ангелския свят, която да се е върнала след известно време? 137, из „Устойчиви връзки"

Сега се твори нов свят. За да го намери, човек тряб-ва да разбере малките величини. Всяка хубава мисъл, всяко благородно чувство и всяка благородна постъпка, които идват в човека, са малки величини. Те идат от далечните пространства. Донесени са от Светлите същества, които обичат хората. Те са подаръци за хората. Човек трябва да ги обработва. И ако ги обработва. те произвеждат коренна промяна в човека. Който ги разбере, става велик човек. 149, стр. 382

И тъй, свързвайте се с Разумния свят, за да се обно-вявате. Не се съмнявайте в съществуването на този свят. Не се съмнявайте в съществуването на Бога, на ангелите, на добрите и свети хора. Усъмните ли се в тях, вие се съмнявате в себе си. Когато се усъмни в себе си. човек изпада в отрицателната страна на живота и казва, че светът е лош и хората са лоши. Ако наистина светът и хората са лоши. откъде ще дойде щастието? Ти искаш да бъдеш щастлив, но вън от света, от Природата и от хората няма щастие. Колкото и да отричате съществуването на Разумния свят, вие постоянно срещате Разумни същества. Не се минава ден да не ви посети някое Разумно същество. В дома ви или в учреждението, където работите, все ще ви посети някой добър, праведен човек. Той идва незабелязано, не говори за себе си, но с присъствието си само ви донася нещо хубаво. Като си отиде, казвате: „Не зная какъв беше този човек, но ми внесе добро разположение, даде ми нещо хубаво". В друг случай пък вие носите нещо светло за своите близки. Ангелите, Разумните същества, посещават всички хора, невидимо и видимо, в човешка форма и по този начин им помагат.

Сега се явява въпросът: по какъв начин ангелите посещават хората? Как и откъде влизат в тях? Това е най-лесната работа. Те влизат и през най-тесни отвори. Достатъчно е да намерят един малък отвор, за да се настанят във вас. Три отвора има, през които ангелът може да влезе в човека: през ума, през сърцето и през волята му. Влизането и излизането на ангела трае само един момент, след което човек се чувства вдъхновен, готов за велики работи. Щом ангелът се отдалечи от човека, последният казва: „Не зная защо ми е празно в душата. Преди момент бях пълен, богат, готов на всички благородни жертви". За да не изпаднеш в празнота, използвай момента на светлото посещение. Защо ангелите не прекарват по-дълго време в човека? Защото те познават неговото естество. Човек отваря ума, сърцето и волята си за момент само и бързо ги затваря. Ангелите използват именно този кратък момент. Те се движат с бързината на светлината, вследствие на което работят в миговете на времето. Благодарете и на тия моменти, през които се отваряте за Светлите същества, както цветовете - за слънчевите лъчи.

И тъй, когато се намирате пред някаква мъчнотия, не се смущавайте как ще я разрешите, но отворете ума и сърцето си, застанете тихо и спокойно и чакайте. Няма да мине много време, някой ангел ще влезе във пас, ще остави своето благословение и ще излезе. 102, из „Хикс, игрек и зет"

Веднъж дадено едно Разумно обещание - човек го изпълнява. Честността трябва да бъде качество на всеки индивид. Ще бъдеш честен и към растенията, и към животните, и към хората. Който не изпълнява обещанието си. той нарушава хармонията в Божест-вения свят. Тогава се пише в Божествената книга: „Ето един човек, който не изпълнява обещанията си". Щом не изпълняваш думата си. Невидимият свят се заема да те изправи. Той казва: „Трябва да се изправи това непослушно дете". Знайте, че както ангелите се радват за доброто, направено от човека, така скърбят и за всяко зло и непослушание. Скърбят ли ангелите? Скърбят, но не като човека. За един недъг в човека всички ангели стават на крак. Те искат да го изправят.

Между ангелите и човешките души има тясна връзка. Един ден те ще бъдат наши братя, а хората-техни сестри. В Дома на Бога има и синове, и дъщери.

Казано е в Писанието: „Ще изпратя Духа Си и Той ще ви научи какво да правите". В църквите дават различни тълкувания на този стих. Под Дух, в широк смисъл, разбирам Възвишените същества-ангелите. Те са пряко заинтересувани от нашето положение. Тяхното бъдещо развитие зависи от връзката им с нас. Като направят тази връзка, те се повдигат на една степен по-високо. Ако не я направят, тяхното развитие ще се спъне.

Същото се отнася и до нас: ако и ние не направим връзка с ангелите, и нашето развитие на Земята ще се спъне. Значи тази връзка е необходима, за да се разшири нашето съзнание, да минем от една фаза в друга. Много хора виждат, че в света иде нещо ново. Това е духовно виждане. 14, из „Брат ти си дойде"

Ние сме живели и по единия, и по другия начин, и ако досега животът е вървял добре, то е благодарение на Невидимия свят, който работи над нас; то е благодарение на онези Разумни същества, на ангелите, които са тясно свързани с нас и работят, грижат се за нас. Тяхното желание е човечеството да добие онези Светли идеи, онези Велики закони, според които те живеят. Най-разумните закони в света се употребяват от тях. Най-чистият, най-благородният живот се прилага от тях. Живот на самоотверженост ще се види само от тях. Често те изпращат свои посланици на Земята, в една или в друга форма. Някой път и те сами посещават Земята - в човешка форма. И ангелите се разделят на две възвишени царства. Тия от най-въз-вишеното царство рядко слизат на Земята, а тия от по-долното слизат често, за да подигнат човечеството. Да оставим сега този въпрос, защото той смущава хората.

И действително, няма по-хубаво нещо от това да дойде един ангел да живее в тебе, да си всякога бодър и весел, а когато искаш да проследиш един научен въпрос, ще запиташ този ангел: „Кажи ми нещо по този въпрос?" Няма нещо, което този ангел да не знае.

Той знае и музика, и изкуство, и наука - всичко знае. Тия хора, в които се вселява по един ангел, ние наричаме гениални хора. Вие казвате: „Този човек е гениален". Аз казвам: „В този човек живее един ангел". „Ама той е свят човек". Да, в него живее един ангел, затова е свят човек. Следователно във всички хора живее по един Велик дух, които духове също са на йерархии. Някой човек иска да бъде музикант. Музикант, в пълен смисъл на думата, може да бъде само онзи, у когото живее един ангел. И всичко възвишено и благородно в света, в какъвто и да е смисъл, се дължи само на ангелите. Обаче ние ще кажем: Тогава де е нашта индивидуалност? Какво подразбираме под думата индивидуалност? Има ли в това нещо несъобразно? Ангелите са почерпили своето знание от Бога, а ние го черпим от тях. Какво лошо има в това? Когато един ангел влезе в някой човек и той се прояви като поет, напише една много хубава поема, ангелът няма да подпише името си, но ще каже на своя ученик: „Ти си подпиши името, тази работа е твоя!" Ангелите са много щедри, много благородни. И като напише този човек нещо хубаво, всички казват: „Колко е гениален този човек, глава има в него!" Да, тази глава е на ангела.

Ти си един малък свят, в който владее пълен хаос, и ти, при тия условия, трябва да създадеш своя характер. трябва да преобразиш този свят. да го направиш по образ на Бога, по образ на своя ближен. Кои са твоите ближни? Твоите ближни са ангелите. Най-пър-во ще служиш на Бога, после на ангелите и най-после - на себе си. В древността е съществувала една култура, във времето на която хората са напуснали Бога и са служили на ангелите, а после на себе си. Туй е едно ограничение. Най-първо ще служиш на Бога, Който съдържа всичко в Себе Си, после на ангелите и най-после ще влезем при себе си - като човек - и ще видим какви са нашите отношения в света. Като се разбере животът така, ще се уредят всичките ни отношения и всичката дисхармония сама по себе си ще изчезне. 17, из „Показа им ръцете си"

И като влезе ангелът при нея, рече: „Радвай се, бла-годатная!" Ангелът е Разумното начало, което може да посети човека. Всеки може да бъде посетен от ангела на Разумността. Някой казва: Да бях аз на мястото на Мариам! Всеки човек може да бъде на мястото на Ма-риам. Ще дойде момент в живота на всеки човек, когато той ще зачене и ще роди нещо велико, хубаво. Ще дойде ангел при него и ще му каже: Радвай се, защото си намерил благодат пред Бога! За да дойде този момент, ние трябва да имаме абсолютна вяра, да не се съмняваме. Ангелът дойде при Захария и при Мариам. Захарий се усъмни малко и го запита как може да стане това. Щом ангел ти се явява, не питай. Вярвай в това, което той ти казва. Никакво съмнение, никакво ровене! Какво правите, като посеете едно семе или растение? Посадите го, полеете го и го оставяте да расте. Вземете ли да го ровите, да го бутате, да видите как се развива, вие ще го осакатите. Как ще го про-учавате? По листата, по цвета и по плода му. Ако листата му през време на растенето са зелени, ако цъфти навреме и ако завързва навреме, тогава и корените му са здрави.

Цялата Земя да се преобърне, вие трябва да имате вяра, че светът, в който живеете, е изправен и не може да ви се случи нещо, което да скъса връзката ви с жи вота. Няма сила в света, която може да ви отклони от пътя, освен вие самите. И вас един ден ще ви посети вашият ангел, но гледайте да не онемеете. Ако онемее те, и това не е лошо, защото казано е, че мнозина ще онемеят, като видят Бога, но ще знаят, че вярата им е слаба. И като неми, идеята им пак ще се реализира. При това Мариам имаше голямо изпитание. Йосиф искаше да я напусне, усъмни се в нея, но дойде един ангел при него и му каза: „Това, което Мариам е заче нала, е от Духа Светаго. Вземи жена си и иди в Египет!" Ако и вие сте верни на Божественото във вас, ангел Господен ще дойде и ще уреди всичките ваши мъчно тии. Вие ще минете през огън, без да падне косъм от главата ви. 129, стр. 17

Пази правилото: Като ставаш сутрин от сън, не си представяй, че си царски син или княжески син, но си помисли, че си дошъл на Земята като ангел - да бла- говестваш доброто между хората. Помисли си. че имаш всички възможности да прилагаш доброто в света. Казваш: „Ангел ли съм всъщност?" Ако съзна ваш, че си дошъл да служиш на Бога, ангел си. Под ангел разбираме вестител на доброто и служител на Бога.

И тъй, като ставаш сутрин от сън, не мисли, че си мъж, жена или дете, но си кажи: „Аз съм ангел, вестител, служител на Бога. Това е моята работа, за която съм дошъл на Земята". Ангелът носи в себе си знанията на всички земни училища: забавачница, първоначално училище. прогимназия, гимназия и университет. Като погледне назад, той си казва: „Това знание ми беше необходимо. Минах през него и получих нещо съществено. Сега ми предстои да придобия по-високо знание - знанието на Любовта, знанието на вековете. Знанието на Земята е допринесло много нещо за моето развитие - от детската ми възраст до сегашната". Ако ангелът казва това, колко повече човек може да каже същото за себе си! И днес човек е малко дете, което има много да учи. И в най-високото си положение той има още да учи. 104, из „Доброто разположение"

Човек трябва да се познава, да изучава линиите на лицето си, да знае как е работил в миналото си и какво му предстои в бъдеще. Ако лицето му има правилни черти, а челото е добре развито, това показва, че и той е работил върху себе си, но и ангелите са работили върху него. Те са влели нещо свое в него, вследствие на което са оформили лицето му. Това наричаме прилив на ангелския живот в човешкия. Човек пък оставя нещо от себе си в животните. Това. което за човека е отлив, за животните е прилив. И това, което за ангелите е отлив, за човека е прилив. Значи между животните, хората и ангелите има непреривна връзка.

Животните се ползват от миналия живот на хората, който те са посели в тяхното съзнание; хората се ползват от миналия живот на ангелите, посят в съзнанието им. ангелите пък се ползват от миналия живот на съществата, които стоят над тях. 72, стр. 295

Погрешките се изправят само на Земята. Ето защо, когато някой ангел иска да изправи някоя своя погрешка, слиза на Земята в човешка форма. Щом изправи погрешката си, отново се връща на Небето и заема мястото си между ангелите. Много ангели има на Земята, дошли да изправят погрешките си. И вие сте дошли на Земята да изправите погрешките си и да се научите да мислите, да чувствате и да постъпвате правилно. Само така човек ще оцени благата, които Бог му е дал. 64, из „Плодовете наДуха"

Намислиш ли да правиш нещо, не пристъпвай веднага към действие, а отправи първо молба към Бога за съвет. В Невидимия свят има Разумни същества, които всеки миг са готови да услужат на хората. За онзи, който се обръща към тях за съвет, всяка дума е благословение. 2, стр. 151

Като викаш към ГОспода, ти ще привлечеш Неговото внимание. „Ангел Господен се застъпва за онези, които се молят и уповават на Бога". Следователно когато се молите на Бога и уповавате на Него. непременно някое Светло същество ще дойде от Невидимия свят и ще ви придружи в трудните и страшни часове па вашия живот. 2, стр. 151

Формули

Господи, помогни ми да свърша работата, която ми предстои днес, така както Ти разбираш. *

 

Колкото и да е трудна тази работа, аз ще я свърша с Бога и с Духа, който ме ръководи.

2, стр. 205

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...