Jump to content

НАРЯДИ за 1909 година


Recommended Posts

НАРЯДИ

за 1909 година

1. Годишната среща на Веригата от 15 до 20. VIII. 1909 г. е в гр. Търново. Присъствуват 24 човека под председателството на Учителя Петър Дънов.

2. На 16 август 1909 г. се дават трите закона на Веригата.

3. Свидетелствата на Веригата.

4. Божието обещание.

5. Наряд за 1909 год.

6. Наряд за главните петъци, 1909/1910 год.

2)

Г-н Дънов прочете 10 глава от Йоана. След това всички мълком се помолихме и след молбата г-н Дънов написа и продиктува трите закона на Веригата.

ТРИТЕ ЗАКОНА НА ВЕРИГАТА

1. Люби Господа Бога Твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичката си сила: в Него ще намериш твоето здраве, твоето щастие, твоето блаженство.

2. Люби ближния си както себе си: в Него ще намериш основите на твоето повдигане.

3. Бъди съвършен, както е Отец твой съвършен: в Него ще намериш връзките на вечния живот, извора на всички блага.

Все, що попросите в мое име Аз ще го сторя. Не бой се, малко стадо, Отец наш е благоволил да ви даде Царство.

(Свещеният подпис)

След това г-н Дънов добави едно малко обяснение за първия закон. Отношението на първия закон има връзка със сътворението на света. Нему се дължи произхождението на света. Когато се каже „любов", че всичките светли духове, които са излезли да търсят своите братя в материята, това е техният глас. Те казват: „Ние, които любим Господа, ние ви казваме да любите и вие Господа с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичката си воля, защото в Него само ще намерите блаженството на своята душа и на своя дух.

Всеки, който живее в себе си, както слънчевите лъчи произвеждат най-благотворни резултати, така е, когато и пръчките на едно духовно лозе са силни, когато тия духовни братя дохождат в сърцата на подобните братя, намират това, което човечеството търси. Във физическия свят ние търсим здраве, а в духовния свят не можем да живеем без Бога. Можем да живеем между духовете и Бога, когато сме с Господа навсякъде.

Вторият закон: В него ще се намерят основите на вашето повдигане. Двата закона имат отношение към духовете, които са слезли отгоре и тях трябва да любим, понеже те са нашите ближни, понеже те са, които са слезли отгоре, знаят Волята Божия и като ги любим, ще знаем основанията, върху които са съградили живота. И вие, като любите една душа, с това вие й помагате, като едновременно с това помагане ще ви съдействува и на вас да се повдигнете. Единият закон показва слизането надолу, другият показва работата на земята. Първият закон показва излизането от небесните жилища; вторият закон е работата на земята - да любим, а третият закон, както се казва в третия закон на Веригата, това е възшествието към небето. Този закон има отношение само към живота, който ще прекараме, след като напуснем земята. Този закон е за небето и без този закон никой не може да влезе в небето. В този закон ще намерите извора на всички блага и следователно, като изпълним двата закона, излиза, че първият закон представя бащата, вторият - майката, а третият представя сина, който един ден ще се яви в дома на Вечния Баща, за да предаде вечните резултати от целокупното служене на земята.

Който изпълнява двата закона, той се приготовлява да изпълни третия закон, който е най-усилният и който е накарал да станат всичките преобразования на. Този закон е, който е смъкнал ангелите на земята. Тоя закон не щади никого, затова, понеже светът и всичките ангели ще бъдат създадени от третия закон, то, който иска да се спаси, трябва да изпълни тия три закона. Съвършенството е потребно, защото без него не можем да намерим връзките, за да се съединим с Бога. Това трябва да се почувствува в душата. Когато ние вникнем в тия закони и ги почувствуваме в себе си, тогава ще познаем що е вечният живот и какво нещо е изворът на всички блага.

За вас сега остава една емблема. (Показва пръчката.) Това ще си пазите за вечно възпоминание. Първото подразделение е Божественият свят, второто е светът на духовете и третото - е човешкият свят. Четирите точки представят четирите естества, които има човек. Първото показва Божествената частица, която има в себе си началният зародиш. Второто показва майката, която може да възприема - макрокосмоса - големият свят, духовете, които слизат от Бога надолу да работят. После третото иде - човешкият свят - синът на Бога.

Днес присъствуват нашите приятели, те са, които съдействуват на Веригата.

Това е закон, с който трябва да се управлява България - тази пръчка, 61 см дължина, 1 см в дебелина. Дървото е от хвойна, заръчано и изпратено от Рилския манастир. Имате още една емблема. (Показва ножа.) Това представлява силата Божия. С тоя нож обсаждаме Варна, но за това не е позволено да се казва никъде. И никому. Тези неща са вътрешни, те са емблеми, които трябва да се пазят само от Веригата. Това е единственото оръжие, което е позволено на Веригата да го има.

Господ пита: Благодарни ли сте от всичко това?

Отговарят: Благодарни сме.

Всички станахме и по поръка на г-н Дънов казахме гласно по нещо за Господа.

Духът дава 12 глава от Евангелието на Йоана, 12 стих и нататък.

3)

Програма за 17 август 1909 година:

В 9 часа сутринта - обмяна на мисли. В 7 часа вечерта - общение с духовете.

Пръчката прилича на една флейта и наистина животът е една песен, един концерт, а вие сте звуковете.

СВИДЕТЕЛСТВАТА НА ВЕРИГАТА

Така говори Господ: „Изпълнете моите Заповеди и Повеления. Ето, моето Слово пристига. Заповед ви носи да заверите свидетелството на Духа ми. Заверете Истината на Завета ми чрез живота си."

Дайте свидетелството на Духа, което ще се пази пред лицето Божие като залог за вашата верност към Него.

Засвидетелствувайте Истината на Бога чрез изповед ясна пред Неговия свидетел (пророк).

Отговорете с пълнотата на сърцето си и с пълнотата на ума си, без всяко стеснение, и Бог, Който вижда и знае всичко, ще ви даде според Своята неизмерима благост и вечна милост.

Изповядайте пред Бога и Неговото лице Истината, засвидетелствувайте я пред Небето.

Първо свидетелство: Вярваш ли от сърце и душа в Единнаго, Вечнаго, Истиннаго и Благаго Бога на Живота, Който е говорил?

Отговор; Вярвам.

Второ свидетелство: Вярваш ли в Мене, Твоя Господ и Спасител, Който ти говори сега?

Отговор: Вярвам.

Трето свидетелство: Вярвашли в Моя вечен и благ Дух, Който изработва твоето спасение?

Отговор: Вярвам.

Четвърто свидетелство: Вярвашли в твоя приятел и спасител Господа Исуса Христа и във всички твои братя и сестри?

Отговор: Вярвам.

Пето свидетелство: Ще ли изпълниш волята на Единнаго, Истиннаго и Праведнаго Бога без колебание?

Отговор: Ще изпълня.

Шесто свидетелство: Ще ли се отречеш от себе си и от всичко световно за Неговата Любов?

Отговор: Ще се отрека.

Седмо свидетелство: Ще ли посветиш живота и здраве и всичко друго на Неговата Слава и Славата на Неговото дело?

Отговор: Ще посветя.

Осмо свидетелство: Ще ли слушаш Моя глас и Моите съвети, които ти

говоря?

Отговор: Ще слушам.

Девето свидетелство: Ще ли си готов да изпълниш Моите заповеди без всяко съмнение?

Отговор: Готов съм

Десето свидетелство: Ще ли ходиш винаги пред моето лице с всичкото си незлобие на сърцето си и да ме никога не огорчаваш?

Отговор: Ще ходя.

Забележка на редактора: Свидетелствата на Веригата са дадени на I събор, състоял се във Варна на 13 февруари 1899год.

4) БОЖИЕТО ОБЕЩАНИЕ

И тъй, във всичко, което обещаваш пред Мене, гледай да не кажеш някоя измама, защото ще бъдеш повинен на смърт. Знай, че стоиш пред Мене. Твоят Господ, Който знае Твоето лукаво и непостоянно сърце, което е пълно с всичките пороци. Затова то трябва да се обърне към Мен и да се възобнови чрез Моя Дух, и да се обработи и възпита чрез Моето Слово.

Ти, който отсега ставаш Мой и поверяваш всичко в Моите ръце, отсега нататък Аз сам ще те ръководя, сам ще промишлявам и отреждам всичко за тебе.

Аз ще те уча все що трябва да вършиш. Ще лягаш и ще ставаш под Моите крила. Аз ще бъда страж над тебе и окото ми ще бди за съдбините на твоето сърце.

Ще ме призоваваш рано и аз ще ти отговарям в утринните зари на зората. Преди да повикаш, ще ти отговарям и преди да пожелаеш ще ти давам Своите Божествени дарувания.

Ще бодърствувам за всичките ти нужди. Гледай да не оскверняваш името Ми и да не опетняваш благодатта Ми. Знай, че от злото се отвращавам, към неправдата негодувам, а от жестокосърдечието се огорчавам.

След всичко това бъди винаги готов да изпълниш всяка Моя заповед, която ще ти дам.

Когато лягаш, когато ставаш, когато ядеш, когато пиеш, каквото и да вършиш, за всичкотрябва да благодариш на Бога в сърцето си.

Аз съм Господ, Който ще те утвърди във всичко и мирът ти ще изгрее както утринното слънце наживота.

Да знаете, че Господ гледа на вас. Слушайте ме и внимавайте в постъпките си. Господ постоянно ви притегля и ще оправдаете и съдите от Него.

Забележка на редактора: В писмо на Учителя П. Дънов от24.02. 1899г. от град Варна е дадено е друга редакция. Виж „Изгревът", том II, стр. 18.

Във веригата няма закон и правило, а единствените неща, които са задължителни, са законите, които се дадоха.

Тая пръчка е продиктувана отгоре и докато се направи, срещнах много препятствия, фактът, че тя се направи, показва, че Господ иска да направи добро на този народ. Господ се интересува от всичките работи на България: в икономическо, политическо и материално положение България е по-добре от всички съседни държави. Например движението в Румъния, земетресението в Италия и това, което става в Турция. Подобни катастрофи щяха да станат и в България, но тя остана незасегната. Това е общия план на Небето.

Трябва да образуваме една по-добра почва, за да дойдат в България да се преродят по-добри духове, защото целта на Веригата е да тори почвата, тора, та като дойдат по-добрите духове, да помогнем за тяхното въплощение, та да ги поставим на работа и тогава ще имаме в България по-добри министри, управници, съдии и пр. А за тия, които крадат пари, не се тревожете, тях ще ги оставят тука. Трябва да пребъдвате в една лоза и вие да сте пръчките.

Всичко стои в изпълнението на нещата. Ако ти дадат най-малката работа и я изпълниш, ти си най-почтеният човек в небето; ако ти дадат най-голямата работа и нищо не изпълниш, ти си най-непочтеният човек. Значи не е работата за количеството, а за качеството на нещата. У вас може да дойде изкушението да съставите и да водите и вие Верига. Няма желание, което да не се осъществи на человека, но малко може да закъснее, та и туй ваше желание да бъде един ден осъществено, но трябва подвиг, търпение и чакане. Аз например, ако бях навънка, щях да бъда повече успешен, а сега е по-мъчно с вас, защото изпъква вашата индивидуалност, именно: искате и вие да бъдете напреднали, но това ще бъде един ден.

Никой не може да разположи сърцата на хората, за да го обичат, освен Господ. Само Той може да разполага сърцата на хората. Това са го опитали духовете, това е законът.

5) НАРЯД

за 1909 година

Велико Търново

1. 10. III. 1909 г.

Дадено от г-н П. Дънов да се чете: 10. глава от Евангелие на Йоана, 6. глава от Посланието към Ефесяни.

С тези две глави ни се показва, че всеки един от нас трябва да бъде опасан с Истината.

За да бъде човек силен, трябва да има вяра.

Трябва да отличаваме кога ни говори Словото Божие и кога ни говори дяволът.

Когато ни говори Словото Божие, ний всякога чувствуваме душата си обрадвана, а когато ни говори лукавият, чувствуваме отегчение.

„Аз съм Пътят, Истината и Животът" - да се разбере смисълът на тези три думи, тогава всичко ще ни стане ясно.

Животът се нарича, когато човек е радостен, доволен и весел от всичко. Духовната красота е само една дарба от Бога. 13 глава от Първото послание към Коринтяни: „Любовта дълготърпи, благосклонна е" и т.н. (Да се чете от стих 4 до 8 стих.)

2. 8. III. 1909 год.

За молитва: псалми 75,96,23,15,17,33,45,119,145. Тези псалми ще ги имате като образец. В живота всеки един от нас трябва да желае да казва:

1. „Направи ни образ на Божията Любов."

2. „Направи ни носител на Божията Истина."

3. „Направи ни изпълнител на Божията Правда." Или всеки един да бъде: Образ на Любовта.

Носител на Истината. Изпълнител на Правдата.

6) НАРЯД

за главните петъци, 1909/1910 година

Мислите, които са ни вълнували през 12-тях главни петъци (последен петък от всеки месец) през 1909-1910 год.

I петък

Данаил -12 глава; II книга на Царете - 8 глава; Послание към Евреите - 4 глава.

Данаил, 12глава: От всичко прочетено се разбира, че Бог винаги ни праща вестители, да ни кажат какво има да стане от лошия ни живот, като при това ни се дава време за изправление. И тия, които послушат думите на пророците, т.е. разумните, ще светят като светлина на земята и тия, които работят за повдигането на другите, ще имат живот вечен. А неразумните ще ходят в безумието си и нищо не ще разберат. И тъй, трябва да се постараем да влезем в упокоение Божие, което ни е обещал. А това упокоение е само за народа Божий, защото който е влезнал в това упокоение, той си е починал от лошите си дела, както и Бог си почина след свършването на света. Само непокорните не могат да влязат в Божието упокоение.

II книга на Царете, 8 глава: Ето защо трябва да се постараем да победим неприятелите на нашата душа, както Давид победи филистимците, за да имаме мир и да влезем в упокоението Божие, за което сам апостол Павел говори в 4 глава на Посланието си към Евреите.

II петък

Еклисиаст -10 глава; Евангелие от Йоана -13 глава; Притчи - 2 глава.

От 10 глава на Еклисиаст се разбира, че тия, които Господ е очистил със своята святост, не трябва да допушат мътилка в своята душа. Ако изкушението дойде да наруши мира на душата, тогава с помощта на благоразумието и въздържанието да отстраняват злото и да възлагат на Бога въздаянието за делата на нечестивите.

Евангелие на Йоана -13 глава. Защото Христос, като уми краката на учениците си, с това им даде пример на смирение и взаимно помагание. Тъй че само чрез Христа можем да бъдем умити и изчистени и ако приемам в сърцето си заповедите на Бога, казва Соломон в Притчите - 2глава, тогава ще бъдем запазени от всяко зло и ще разумеем що е правота и наслаждение на душата.

III петък

II книга на Царете - 2-3 глави; Послание към евреите - 8 глава.

От първите две глави от книгата на Царете се вижда, че человеческата душа в ниска степен на своето развитие се ръководи и от ниски желания и страсти. Жаждата за власт е поставена в постоянна борба, брат срещу брата. Това е времето, когато се придържаме само от формата на Божествения закон. Но Бог, поради голямата Своя милост, е дал обещание, както апостол Павел говори в 8 глава в Посланието си към евреите, че тоя закон ще го напише в сърцата и умовете на хората и тогава всяка борба и вражда ще се изпари от сърцето и ще се възстанови царството на Любовта. Понеже първият закон е вече остарял и времето на унищожението му е вече дошло.

IV петък

Послание към Римляните - 6глава; Данаил - 8 глава; Еклисиаст - 3 глава.

Послание към Римляните - 6 глава-. С приемането кръщението в Господа Исуса Христа ний се умиваме от греховете и ставаме мъртви за тях. Така щото, когато вече ни е умил чрез своята смърт, нам не подобава да съгрешаваме вече, да не ставаме раби на греха, а да служим на правдата, тъй че както Христос възкръсна от мъртвите, така и ний да възкресим нашата душа.

Еклисиаст - 3 глава: Има време за всяко нещо и всяка работа на земята, та человек може всичко да опита, но Бог ще изпита душата му и ще го съди според неговите дела. Да вършиш добро и да се веселиш от доброто на нашия труд е дар от Бога, защото Божието е вечно, а всичко друго е временно.

Данаил - 8глава: Когато нечестието на хората се увеличи, ще се яви силен цар да го унищожи и да възкреси след това правдата.

V петък

Данаил-4, 6, 10 глава.

Бог има власт над всяка плът. Гордите и нечестивите смирява и унищожава, а на послушните Нему дава благодат и ги запазва от всяко зло, колкото и неприятели да се подигнат против тех.

VI петък

Данаил - 2 глава; Еклисиаст - 7 глава; Послание към Евреите - 6 глава.

Данаил-2глава: Сърдечната и колективна молитва винаги бива чута от Бога и тоя, който живее пред лицето Му право, нему се откриват тайните.

Еклисиаст - 7глава: Прави сравнение на доброто със злото, като казва, че доброто е сила на духа на тялото, а лошият живот го убива.

Апостол Павел ни насърчава да имаме жива вяра в Бога, чрез която ще получим обещанието, което Бог даде на Авраама. При това да се стараем да напредваме в любовта и дълготърпението, защото който един път е вкусил от небесния дар и е станал съучастник на Святия Дух, да се пази да не падне, понеже втори път ще разпъне Христа и тогава става мъчно повторно повдигането му.

VII петък

Евангелие от Йоана -12 глава; Послание към Римляните -11 глава; II книга на Царете -10 глава.

Евангелие от Йоана -12 глава: Който иска да е син Божий, непременно трябва да живее по примера на Христа, защото който възлюби живота си на земята, то от Христа ще го загуби. Христос е Виделина на света и чрез него Бог ни се изяви. Затова Христос казва: „Който не повярва в мене, аз няма да го съдя, но Словото, което говорих, то ще го съди."

Послание към Римляните -11 глава: Бог, Който ни се изяви чрез Христа, даде ни възможност да се спасим и при това ни доказа, че ний не сме отхвърлени от Него. Но заблудените от живота нямат възможност да видят светлината и да вкусят от Божията Благодат. Тия, които са придобили Виделината, да не мислят, че само те са спасени, защото Бог е в сила да подигне падналите и да свали възгордените, които не следват пътя Му. Ако коренът е светъл, то защо и клоните да не са светли?

II книга на Царете -10 глава: Когато някой чистосърдечно помогне некому и в замяна на това получи зло, тогава Бог дава възможност на причинителя на това зло да изтегли последствията му. Както е случаят с Давида, който иска да помогне на Амосовите синове, а те му върнаха зло за това. Тогава Бог даде сила на израилтяните да победят сирийците. Тогава Амосовите синове съзнаха грешката си и направиха мир с Давида.

VIII петък

Послание към Римляните -10, 12 глава; Данаил - 1 и 9 глава.

Не е достатъчно само да знаем закона, но да изпълняваме. Чрез Христа е спасението и само нашите дела ще потвърдят вярата ни в Него. А за да добием сила за изпълнението на закона, трябва да пренесем телата си жертва, тъй като с угаждането на плътта не ще разберем добре закона и няма да добием живот Вечен. Както Данаил се отказа от вкусните царски ястия, така покори плътта и доби Божията благодат, така и ний, за да достигнем съвършенство на нашия дух, трябва да напуснем земните съблазни и ги заменим с любов към ближния си, и се отдадем напълно в ръцете на Бога.

IX петък

Послание към Римляните - 3, 7 глава; II книга на Царете - 9 глава; Послание към филипяните -1 глава.

Послание към Римляните - 3 глава: Каквито и да са лоши постъпките ни, с това ний не можем да опетним Господа. Той остава винаги чист и справедлив. Пред Бога всички еднакво сме съгрешили и да се изправим, потребна е жива вяра в Него и добри дела, а не изпълнители само на външната страна на закона.

Послание към Римляните - 7 глава: Законът владее над человека, докато той живее, а след това вече е свободен от него. И тъй, ние умираме за закона, чрез тялото Христово, за да се съединим с Христа и да пренесем клад Богу. Не е достатъчно да желаеш доброто, но да го вършиш, защото често желаеш него, а вършиш противното, т.е. явява се друг закон на плътта, който е лош и който е в постоянна борба със закона на ума или Божия закон.

Послание към Филипяните -1 глава: Ако ние проповядваме Христа, то нека е от любов, а не от съперничество. Защото не е всекиму дадено да страда за Христа и да вярва в Него.

X петък

Еклисиаст - 1 и 9 глава; Данаил - 5 глава; Битие - 5 глава.

Еклисиаст - 1, 9 глава: Всичко, което человек работи и придобива за тялото си в света, е суета. Удоволствията, радостите и скърбите нищо не значат, ако душата ни остане бедна и не придобие качества, с които да противостоим на изкушенията и да станем по-деятелни.

Битие -5 глава: За да дойде един добър человек на земята, трябва пречистване на кръвта. От Каина са минали няколко рода, които са работили за усъвършенству ване на душата си и после е дошъл при по-добри условия.

XI петък

Евангелие от Йоана -16, 17 глава; Послание към Римляните -15 глава; Битие - 6 глава.

Евангелие от Йоана -16глава: Христос им говори, че скърбите са само за света и че ако живеят с Духът Божий, скръб не ще имат. Желанията на плътта раждат скръб, а желанията на Духа раждат радост. Христос гдето ни казва: „Дерзайте, Аз покорих света", то значи, че Той с нищо светско не се съблазни.

И в Евангелие от Йоана -17 глава: Той се моли да дойде освещението на неговите ученици чрез Истината. А Истината е Неговото Слово и ако напълно го пазим, съблазни на света няма да има.

В Битие - 6глава: Господ ни говори, че плътта е тленна и духът не може вечно да бъде в нея. Още ни говори, че когато человеческите прегрешения се увеличават, неизбежно последва наказание, което ще пречисти земята, да стане годна за живот.

Послание към Римляните -15глава: Както Христос дойде да понесе прегрешенията ни, така и ний трябва да понасяме слабостите на по-слабите от нас, като търпеливо работим между тия, които не познават Христа.

XII петък

Евангелие от Йоана - 10 глава; Послание към Евреите -11 глава; Послание към Римляните -16глава; Еклисиаст - 2 глава.

Евангелие от Йоана -10глава: Който мине през вратата на кошарата, той ще бъде спасен. Аз съм вратата, казва Христос, и който пролази (премине) изотзад, е крадец и разбойник. Тия думи на Спасителя ни значат, че пътят на спасението е един и че ако искаме да влезем в Царството Божие, трябва да се уподобим на Христа и делата Негови да вършим. Ако външно само се представляваме за добри, то ще сме подобни на крадци и разбойници, за които Христос говори.

Послание към Евреите -11 глава: При това, да станем достойни да се наречем Христово стадо, преди всичко необходимо ни е вяра в Бога, с която ще се приближаваме при Него, защото преди да го познаваме, трябва да вярваме, че има Бог. А вярата е осъществление на ония неща, за които се надяваме и изявление на ония неща, които не сме видели. С вяра са работили всички пророци като Авраам, Мойсей, апостолите и др. Тя и нам е необходима, тяхната вяра, за да добием вечен живот.

Послание към Римляните -16глава: Мъдри на доброто, а прости на злото, казва апостол Павел. За да закрепнем духовно, трябва да отбягваме злите общества на кавги и раздори. Тия, които служат само на своята си плът, действуват пагубно на своите си, като разколебават вярата им в Бога и спират духовното развитие.

Еклисиаст - 2 глава: Всички земни наслаждения, които человек може да добие, като знание, мъдрост, богатство, слава и прочее е суета и убиване надуха.

Бог дава да се наслаждаваме само на тия блага, които са угодни Нему. А на злите тия блага, за които те се трудят да придобият на земята, Той ги дава за тяхно проклятие, като се ползуват други от тях.

Господа Исусе Христе, Единният Син на Бога Живаго в моята душа.

И да бъде слава на Господа Бога Отца, изявен в Духа на Своето Слово през всичките векове.

Амин.

Забележка на редактора: Това е един пример как са изпълнявали нарядите, давани от Учителя Дънов на първите ученици от Синархическата верига на Всемирното Велико Бяло Братстo.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...