Jump to content

ИВАНКА ПЕТРОВА. 1. ПОСЛЕДНОТО МЯСТО


Recommended Posts

ИВАНКА ПЕТРОВА

1. ПОСЛЕДНОТО МЯСТО

Когато за пръв път чух за Учителя беше преди повече от 50 години. Тогава бях телеграфистка в София и в службата старшата Славова спомена името на Учителя. Била болна от сърце дълго време и Той й помогнал. Внезапно в мен пламна желанието да видя Учителя, но тя веднага ми отказа: Той е недостъпен!+
Минаха години и аз бях преместена в град Самоков. Неочаквано един ден срещам акушерката Волова на улицата и тя весела и с вдъхновение започна да ми разправя, че била на Изгрева в София, играли Паневритмията; „Ах, чудно беше като засвириха „Първия ден на пролетта" и ние всички играем..." И аз пак със същата молба, но много по-силна и неудържима: „Запознай ме моля ти се с Учителя! " Тя обеща и още на другия ден пристигнаха семейство Каролеви в службата ми. След краткия ни разговор казаха, че сутринта ще изпратят учителя Тахчиев да ме заведе на местността „Реда".
Там сварихме група от Братството - Каролев беше ръководителя, свиреше на цигулка - пяха песни и когато всички се събраха започнаха всички .Добрата молитва" и когато изричаха „Благий небесен баща, Който си ни дал живот и здраве, за да ти се радваме", в този момент почувствах и то доста силно промяната в мен, прелома, сякаш се новородих и станах „бяла сестра", този беше началният момент. След това непосредствено - аз вече не моля, а сякаш настоявам! Искам и то неизказано много, искам да се запозная, да видя лично Учителя! Тогава учителя Тахчиев ми обеща тържествено да ме заведе в София на Изгрева.
Един ден пристигнахме и Тахчиев ме представи: „Ето, Учителю, това е сестрата от Самоков". Учителят си подаде ръката да я целуна и нищо повече.
Имаше беседа тоя ден и Учителят говори, но аз бях най-накрая, много хора имаше, всичко беше заето и аз нито дума не чух.
Останах да пренощувам в сестринската стая, но ми беше ужасно тежко, че нищо не чух от това, което говори Учителя. Така заспивам с мъката си и сънувам сън; Явява се на стената една голяма рамка украсена с листа от бръшлян, бавно в нея започва да оживява един образ и в крайния момент се оформи ясния образ на Учителя. Веднага извиквам: „Учителю, аз сега вече ще Ви чуя какво ще ми кажете!" И Той отговаря: „Да, сега ще ме чуете какво ще ви кажа". И започва да прелиства една доста голяма книга лист по лист и когато я свърши, затвори книгата и образа изчезна.
Развълнувана из основи, питам на сутринта този-онзи от Изгрева да ми обяснят, да ми изтълкуват съня - никой нищо не може да ми каже. А аз исках на всяка цена да узная какво значи всичко това и продължавах усилено да мисля и най-после сама си го отгатнах и съм убедена, че е вярно! „Ще четеш беседите ми и вътре ще видиш какво искам да ти кажа!", чух гласа му. Това значи прелистването на голямата книга от началото до края.
Човек тръгва по пътя на ученичеството с труд и учение.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...