Jump to content

ПАША БЕЛЕВА. РАЗМИНАВАНЕ


Recommended Posts

ПАША БЕЛЕВА

РАЗМИНАВАНЕ

Паша Белева е била близка със сестра Еленка-железничарката. Понеже сестра Еленка често помагала в кухнята при стола на Братството имала възможност да чуе интересни неща. Един път разказала на Белева следния случай: Брат Борис минавал веднъж край Учителя и до него един брат. Като минавал този брат казал на Учителя: „Учителю, брат Борис минава като някакъв светия!" А Учителят отбелязал: „Но да не е от Габрово!"
Сестра Белева ми разказа и нещо, което е много важно за Братството. Брат Стоименов бил близък с Георги Димитров, понеже бил крил неговия брат Тодор Димитров. Последния бил дошъл и Георги Димитров му казал да скрие брат му в стаята си. Брат Тодор Стоименов го крил една седмица и когато Тодор Димитров искал да си отива брат Стоименов му казал: „Тодоре, остани още няколко деня! " Но Тодор Димитров имал задача и трябвало да си отиде, такова било нареждането. Тогава го хващат и го убиват.
Когато ставало въпрос да бъде приет Устава на Братството Георги Димитров казал на брат Стоименов; „Ще дойдеш ти, някой от вашето братство и един комунист и устава ви ще бъде приет". Решили брат Боев да отиде с брат Стоименов и Антов. Но било време за отиване на Рила. Дошла била Цанка и казала: „Нямаме време сега за тия работи, ние отиваме на Рила". Тогава се разболял брат Боев, на Рила 1949 г. паднал голям сняг, дошли, почнали обиските през 1957 г., иззета била книжнината, която унищожили, а златото било конфискувано и Борис Николов влязъл в затвора през 1958 г. до 1963 г.
Сестра Паша Белева каза, че тя не е ходила много при Учителя. Достатъчно било като се обърне мислено към Него. Той й помагал винаги. Тя разказа как за пръв път като отишла на ул. „Опълченска" 66 и били седнали в столовата, сестра Василка разсипвала яденето, я тя с една позната стояли на края на масата и не смеели да говорят. В това време дошла една жена и направо започнала: „Учителю, аз пък рекох да убедя адвентистите и отидох при тях, а се намерих като в небрано лозе". Учителят казал: „Ами ти защо отиваш в небрано лозе? Ти като видиш злото, ще го заобиколиш и така ще минеш."
Забележка: Преразказала Марийка Марашлиева, тъй като сестра Паша Белева не искаше да го разказва, да не би Борис Николов да го научи горното. Мъжът й се казва Стоян Белев.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...