Jump to content

1. Послание до Ефеската Църква -Първата културна епоха


Recommended Posts

1. Послание до Ефеската Църква -Първата културна епоха

Божественият Дух, Който говори на Св. Йоан, му казва: "До Ангела на Ефеската Църква пиши: Така казва Онзи, Който държи седемте Звезди в десницата Си, и Който ходи всред седемте златни Светилници: Зная твоите дела, труда и търпението ти, и че не можеш да търпиш злите човеци, и си опитал онези, които наричат себе си апостоли, и си ги намерил лъжливи. И имаш търпение и за Моето Име си издържал и не си се уморил. Но имам против тебе това, че си отхвърлил първата си любов. И тъй, спомни си откъде си изпаднал, покай се и върши първите си дела. И ако не, ще дойда върху тебе и ще дигна светилника от мястото му, ако не се покаеш. Но имаш това, че мразиш делата на Николаитите, които и Аз мразя. Който има ухо да слуша, нека слуша, що говори Духът към Църквите. На този, който победи, ще му дам да яде от Дървото на Живота, което е всред Божия Рай." /2;1-7/.

Тази Първа културна епоха, наречена в Апокалипсиса Ефеска Църква, е, както казах, Древноиндуската културна епоха или, както някои я наричат, Първата подраса на арийската раса, която се е развила в предисторически времена, преди повече от 10000 години. Като далечен отзвук от тази култура са Ведите, свещените книги на индусите, които са записани много по-късно. Това, което е характерно за тази културна епоха, е това, че тези хора са живели със съзнанието си още в духовния свят и той е бил за тях реалният свят, а материалният свят е бил една илюзия, майя, и не са му отдавали голямо значение. Но понеже основната задача на човешкото развитие след Потопа е била човешките души да проникнат в материята, да я овладеят и да я одухотворят, без да станат нейни роби, а да станат господари на тази материя, те не трябва да я считат за илюзия, но за една реалност, която трябва да опознаят, овладеят и използват. Затова се казва в Посланието: Аз имам това против тебе, че си изоставил първата си любов, т.е. любовта, която следатлантският човек трябва да има към Земята, която трябва да счита като поле, където се посяват и обработват Божествени семена. Николаитите, за които се говори в Посланието, са тези, които са се предали на материален живот и са му станали роби, а човек трябва да бъде господар, а не роб на материалния свят. Той трябва да го оживи и одухотвори.

Затова Духът казва: На този, който победи, т.е. проникне в материята и я овладее, и стане господар - ще дам да яде от Дървото на Живота, което е всред Рай Божий. Онзи, който одухотвори материята, ще види, че в нея е скрит Принципът на Истината, който носи Вечния Живот. Формулата, която Учителя ни е дал: • Само светлият Път на Мъдростта води към Истината • В Истината е скрит Животът ни разкрива това. Когато човек влезе в духовния Път и познае Истината, която е скрита в материята, като я одухотвори, той ще придобие Вечния Живот, който е скрит в материята. В нея е посадено като семе, като зародиш, Божественото, което, като се пробуди, организира и одухотворява материята и Духът ще възкръсне от нея.

В действителност в Ефес е съществувала една общност, която е приела Християнството, но с една тенденция, каквато срещаме в индуската културна епоха. Затова първата културна епоха е сравнена с Ефеската църква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...