Jump to content

ДЕЙСТВИЕ НА СТРАХЪТ


Recommended Posts

ДЕЙСТВИЕ НА СТРАХЪТ

Когато страхът се събуди в човек, в съответния мозъчен център се развива много топлина, вследствие на което в организма настъпва известна аномалия. Това показва, че се нарушава равновесието между силите, които протичат в човешкия организъм. За да се възстанови нормалното състояние на силите в човешкия организъм, през едното полушарие на мозъка трябва да текат топли течения, а през другото - студени. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 308)

Страхът е чувство, при което човек губи смелостта и паметта си. (СВЕТОТО МЯСТО - 63)

Той е чувство, което стеснява ума и сърцето. (СИЛАТА НА ПРИРОДАТА - 156)

Страхът влияе върху човешките мисли, чувства и действия. (ЖИВА РЕЧ - 81)

Страхът действа в човека и го парализира. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 66)

При страх и безстрашие... човек няма еднакъв пулс. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 74)

При чувството на страх всичката артериална кръв се скрива във вътрешните кръвоносни съдове на организма. Тогава човек прежълтява, пребледнява - артериалната му кръв не функционира отвън, а вътре в тялото... На какво е резултат това навлизане на кръвта навътре? То се дължи на голямото съпротивление. Вие сте изгубили донякъде вяра в себе си, понеже не можете да преодолеете външните причини. При преодоляването на тия причини във вас ще се яви една малка боязън. Да ви наведа на една малка опитност: например, ученик сте, но веднага във вас се явява малък страх, че ако професорът ви извади да говорите, ще объркате урока. Най-често това става по математика и геометрия: извадят те да докажеш нещо и ти се объркваш. От какво става объркването? Физиологично кръвта отива във вътрешните съдове на тялото и тогава идва страхът. А той парализира донякъде и човешката памет - не можеш да помниш, съзнанието ти се раздвоява, объркваш предмета, самият ти се объркваш. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - изд. 2003 г. - 25)

Измени се малко температурата, страх те е... Ако се уплашиш температурата се намалява. Щом се намали температурата, в замяна на това се увеличава силата. Човек като се уплаши, бяга... Той бяга да се образува триене, да се достави топлина, понеже, ако не се достави топлина, може да свършиш... Има една треска, в която най-първо треперят хората, тракат зъбите. Но в това триене няма да мине и половин час и ще се образува температура. Тази температура е потребна, понеже става разширение на капилярните съдове и човек се лекува. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 424)

Човек трябва да бъде предпазлив, да знае как да постъпва. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 75)

За да плуваш свободно, не трябва да бъдеш страхлив. Страхът намалява обема на тялото, и човек потъва. (СИЛАТА НА ПРИРОДАТА - 156)

Страхът като влиза в нас, внася отрова в организма ни, вследствие на което, ние не можем да използваме разумно знанието. (ООК – ІІІ г. – 29 лекция - 12)

И страхът разрешава известни въпроси, той има своето място. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА – изд. 2002 г. София - 24)

Страхът е камшик за упорството на човека. Като е много упорит, човек трябва да се сплаши. Казва: „Аз не искам да вземам лек, не искам нищо.” Казваш му: „Това направи, онова направи.” Не иска нищо. Какво трябва да правиш? Ще го сплашиш. Като го сплашиш, той омеква... Той се уплашва и започва да мисли. Страхът го накара да мисли, (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - изд. 2002 г. София - 23)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...