Jump to content

СПРАВЯНЕ СЪС СТРАХА


Recommended Posts

СПРАВЯНЕ СЪС СТРАХА

При сегашното състояние на хората, онези, които искат да преминат от животинското към човешкото трябва абсолютно да се освободят от страха. (ООК - III г. - 29 лекция - 24)

Та какво ще правите със страха си? Някои от вас сте по страхливи, някои не сте толкова, но ако имате повече страх, не можете да го преодолеете. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 30)

Човек трябва да има будно съзнание, да работи върху себе си, да се освободи от вътрешния страх. (СИЛА И ЖИВОТ, II том - изд. 2006 г. София - 384)

Най-първо ще гледате да се освободите от вашия неестествен страх. Страхът от какво произтича? Страх те е да изядеш едно ядене. Не от яденето те е страх, но от последствията. Страх те е да се качиш на някой кон. Не от коня се страхуваш, а от последствията се страхуваш - дали ще върви този кон, както ти искаш или ще хукне да бяга. Вземаш пари назаем, страхуваш се, че няма да можеш да ги платиш. Всякога нас ни е страх от известни условия. (МЛАДИЯТ, ВЪЗРАСТНИЯТ, СТАРИЯТ - 8)

Страх ви е от змията. Престанете от този страх! Регулирайте този страх! Ако не можете да бутнете една жива змия, то някоя замръзнала змия. Научете се на безстрашие! Бутни я! Или това, което ви е неприятно, иди, побутни го, изследвай го, виж защо ти е неприятно. Не знаеш далечната причина. (ЗАПАЛЕНАТА СВЕЩ - І част - изд. 1995 г. - 54)

Щом се страхува, човек привлича отрицателните сили в Природата и става страхлив. Ако не се страхува, той се свързва с положителните сили в Природата. (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И ТОПЛИНАТА – изд. 1937 г. София - 181)

Какво прави човек, когато минава през някаква опасност? Той затваря очите си - страх го е да гледа. Когато минава от едно състояние в друго, човек трябва да бъде с отворени очи, от нищо да не се страхува. Само така страхът ще го напусне. Дето влезе животът, страхът отстъпва. Когато противоречията изчезнат, страхът отстъпва мястото си на Любовта. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 93)

Когато някой казва, че не е страхлив, това значи, че е разумен. И разумният е страхлив, но понеже дава предимство на разумността, страхът остава на последно място. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 93)

Мислете право и не се страхувайте. Казвате: „Какво зависи от мен? – Много нещо зависи. (СИЛА И ЖИВОТ, ІІ том – изд. 2006 г. София - 397)

Срещнете мечка - не се плашете... Ако запазите присъствие на духа си, лесно ще се справите и с най-голямото изпитание. Духът е сила. Щом се уплашите губите силата си. (ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЯ – 161)

За да не се подаде на страха, човек трябва да се ръководи първо от благочестието, после от благоразумието и най-после от предпазливостта. Ако се отклони от благочестието, ще спре на стъпалото на благоразумието. Ако се отклони от благоразумието, ще спре на стъпалото на предпазливостта. Ако се отклони от предпазливостта, ще се намери пред страха. И тогава не му остава нищо друго, освен да проточи задните си крака и да бяга, както заекът прави. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - изд. 1936 г. – София - 45)

Когато страхът се проявява силно в някого, добре е той да възприема портокаловия цвят, като средство за балансиране на силите; с него той може да се лекува. Ако се страхувате вечер, денем гледайте да асимилирате портокаловите лъчи от Слънцето, и тогава страхът ви ще стане нормален, ще се превърне в благоразумие. (ПРОТОВОРЕЧИЯ В ЖИВОТА - 4)

Вие трябва да знаете, че живеете в свят дето има противоположни сили, които са в разрез с еволюцията, с пътя, който следвате. Когато страхът е взел надмощие в човека, тогава той проявява конвулсии, неправилни движения на ръцете и краката. При това положение ще регулирате страха с портокаловите лъчи. (ПРОТОВОРЕЧИЯ В ЖИВОТА - 5)

Какво трябва да прави здравият? Да работи. Какво трябва да прави певецът? Да пее. Какво трябва да прави оня, който има добре развит ум? Да учи. А добрият? Да прави добро. Кой, каквото носи в себе си: ще го приложи. Тогава няма да се страхувате от беднотия и от ограничения. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 248)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...