Jump to content

2. ФОРМУЛИ ОТ УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

2. ФОРМУЛИ ОТ УЧИТЕЛЯ

11 декември, неделя, 1966 година.

София

Много формули е оставил Учителят, една от друга по-силни и мощни, една от друга по-дълбоки и красиви, но аз нося в себе си главно три, защото с тях работя най-много и върху тях мисля.
Ще изнеса тези три формули с размишленията ми върху тях.
Първата формула:
БОГ ЦАРУВА НА НЕБЕТО,
БОГ ЦАРУВА В ЖИВОТА.
ДА БЪДЕ БЛАГОСЛОВЕНО ИМЕТО МУ!
Бог царува на небето - там е едното Око на Бога, с което Той вижда всичко, което става в небесните, в невидимите за нас светове, в невидимите за нас планети, звезди и слънца.
Бог царува в живота - тук е другото око на Бога, с което Той вижда всичко, което става на земята, и в най-скритите от нас кътчета. За това Око е казано в Евангелието - Няма нищо скрито-покрито на земята.
Заключение: Да бъде благословено Името Божие! Следователно, щом Окото Божие е навсякъде, всичко следи и всичко вижда, от какво ще ме е страх? Пред Неговите очи съм. Мога ли тогава да скрия своите дела, мисли и чувства от Него? - Нищо не мога да скрия от очите, от лицето и от погледа на Господа. Цял съм в Него.
Ето защо, мога само да се моля: Помилвай ме, Господи, помилвай ме! И ежеминутно устата ми да шепне: Да бъде благословено Името Божие от века и до века!
Втората формула:
ЛЮБОВТА РАЖДА ДОБРОТО.
ДОБРОТО НОСИ ЗА НАС ЖИВОТ, СВЕТЛИНА И СВОБОДА.
Размишление:
Често ние, хората, говорим, хвалим се и се гордеем с доброто, което сме направили на този или на онзи, на тази или на онази. Днес аз се запитвам: Направила ли съм добро някому? Като зная, че доброто произтича от Любовта, то доброто, което мисля, че съм направила някому, дало ли му е живот, светлина и свобода? Наистина, не е в моите възможности да дам живот, светлина и свобода на човека, но поне в моите възможности е като му направя добро на човека, поне малък приток или импулс да внеса в неговия живот, да увелича с една микроскопическа частица неговата светлина, и ако не придам нещо към неговата свобода, поне да не го огранича с направеното от мене добро.
И като мисля днес върху доброто, казвам си: Ако с доброто, което правя на човека, не съм придала нещо към неговия живот, към светлината и към свободата му, нищо не съм направила.
Ето една формула, върху която трябва много да се мисли и работи.
Третата формула:
ТОВА Е ЖИВОТ ВЕЧЕН, ДА ПОЗНАЕМ ТЕБЕ, ЕДИННАГО, ИСТИННАГО БОГА И ХРИСТА, КОГОТО СИ ПРОВОДИЛ.
Да Те познаем, Господи, да Те познаем Тебе, Единния, Истинния, да Те познаем като Любов, като Любов, която ражда, която създава, която твори. Да Те познаем, Господи, като Любов във всички светове, във всички живи същества.
И като познаем Господа като Любов, ще познаем и Христа, Когото Бог е проводил на земята.
Това е живот вечен, да познаем Бога и Христа, и с любовта да работим за своето усъвършенствуване...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...