Jump to content

10. ВИДЕЛИНАТА СВЕТИ Размишление по случай 102 години от раждането на нашия обичен Учител,


Recommended Posts

10. ВИДЕЛИНАТА СВЕТИ

Размишление по случай 102 години

от раждането на нашия обичен Учител,

а също така и неговия имен ден

Кой и какъв облак може да закрие диска на слънцето и да помрачи неговата светлина?
Виделината свети в тъмнината и тъмнината я не обзе.
Кой обикновен, простосмъртен човек може да спре светкавицата и гръмотевицата на небето?
Кой може да спре бурите, ураганите и циклоните по земята? - Само безсмъртният, който знае законите на небето и на земята, който владее тези закони и ги прилага. Само той може да направи това.
Кой може да спре земетръсите и да победи природата? - Който е създал природата, само той може да я победи.
Човек може да побеждава само онова, на което той е господар, което той сам е създал. Докато човек не стане господар на себе си, на своето животинско и човешко естество, той не може да бъде господар и владетел на това, което е над него. Великият, Който е създал вселената и цялата природа, само Той може да бъде неин господар и да побеждава.
Дойде Учителят на земята и донесе яркосветещия факел на Истината и свободата, за да освободи човечеството от всякакви заблуди, от всички ограничения, да го освободи от лъжата и греха, да направи човека свободен, да стане истински човек. Този факел и до днес свети в тъмнината и тъмнината не го помрачи.
Роди се Учителят на земята и донесе свещения огън на Любовта. Гори този огън и до днес, и стопява ледовете и стопля човешките сърца, да могат лесно да се справят с мъчнотии и противоречия, да могат правилно да си решават задачите в своя живот. Без свещения огън всичко се сковава, дейността на човека се смразява и той подава ръце наляво и надясно, дано се смили някой над него, да му помогне по някакъв начин. Защо се луташ, човече? Любовта е пред тебе. Отвори сърцето си за нея, и тя ще ти помогне.
Роди се Учителят на земята и донесе онази мярка, която хората наричат Правда. Откак свят светува, все за нея се говори, все нея търсят. Тя е в ръцете им, но те не знаят, как да работят с нея. Когато е близо до тях, те я удължават, дано ги не засегне; когато е далеч от тях, те я скъсяват, не ги боли за другите, че тях може да ги засегне. Една е мярката на Правдата, тя не се нито удължава, нито скъсява. Един е законът на Правдата.
Дойде Учителят на земята и донесе Мъдростта - ограда на човека. Не руши тази ограда, не я разваля, да не влезат отвън стихии и ветрове, да съборят твоята къщичка. Човече, достатъчно ти е това знание, което достига до тази ограда, не излизай вън от нея. Отвън не те очаква по-голямо благо. Знанието и мъдростта, с които днес разполагаш, в тях е твоето спасение.
Роди се Учителят на земята и донесе Добродетелта - основа на живота. Закрепи се здраво за тази основа, утвърди нозете си, та когато и колкото да се тресе тази основа, ти да не изгубиш своето равновесие. Докато се държиш за добродетелта, никаква външна сила не може да те събори и унищожи. Добродетелта е опитният кормчия, в чиито ръце твоята лодка няма да загине.
И виделината свети в тъмнината и тъмнината я не обзе.

Писано на 14 юни, София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...