Jump to content

10. Десети Аркан КОЛЕЛОТО НА СЪДБАТА или КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА или още СФИНКСЪТ


Recommended Posts

10. Десети Аркан КОЛЕЛОТО НА СЪДБАТА или КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА или още СФИНКСЪТ

Числото му е 10, букви И и Й.

Картината представя Колелото на Съдбата или Колелото на Живота, окачено на оста си. В дясно Херманубис, духът на доброто се стреми да се качи на върха на кръга. Наляво Тифон, духът на злото е свален и слиза надолу. Един сфинкс в отвесно положение на върха на колелото държи меч с лъвската си лапа.

Този сфинкс олицетворява съдбата, винаги готова да сполети, да порази надясно или наляво и според това, дали Колелото се подчинява на нейните движения, допуска да се изкачат най-смирените, най-покорните и събаря най-горделивите. най-високомерните.

Когато ученикът е вече напреднал в своето обучение и се намира пред Посвещение, разкриват му се Тайните на Съдбата, Тайните на Живота. Колелото на Живота е в непрестанно движение: който днес е жив, утре умира; който днес е богат, утре е просяк; който днес е здрав, утре е немощен. Днешният просяк утре ще бъде богат, а днешният роб утре ще бъде господар; днешният фараон утре ще бъде роб на друг фараон. Всичко се върти, всичко се движи, всичко се сменя; една част от колелото се издига, другата се спуска. И тъй върви векове и хилядолетия.

Сфинксът, който спокойно и загадъчно седи в облаците над Колелото на Живота показва, че във висшите светове непознати и загадъчни същества наблюдават и ръководят нашите съдбини. Пълните с тайнственост знаци върху Колелото показват, че в нашия живот има много неща, които ние сега още не можем да разберем.

Но изяснение можем да получим, когато придобием сила и зрялост. Тогава ние можем в пълно съзнание да си спомним за онези светове, в които ние сме работили, пожънвайки резултатите на наслажденията, които са страданията, както и къде сме били през времето след нашата смърт до новото раждане. Но ако сме в неразвито състояние още, то не можем да си спомним преживяното и видяното.

Сфинксът ни разкрива съществото на тези, които ръководят Колелото на Живота. Той ни показва какви качества ние трябва да развием в себе си.

Сфинксът се състои от четири части, които ни напомнят, че трябва да знаем, да смеем, да искаме и да мълчим. Знание, искане и учение, смелост и мълчание са качества, Божествени по същество.

Човешката глава на сфинкса показва знанието. Ръководителите на съдбините на народите и на индивидите знаят каква е целта на тези съдбини. Ние също искаме да го знаем. Ние човеците черпим нашето знание от два извора: първо от ръкописите и от устните поучения на тези, които са по-напреднали от нас и второ - има гласове, които звучат и достигат до нас от другите светове. Това са или мисли и усещания, които ни идват във време на задълбочено размишление, или директни лични съобщения на нашите ръководители.

Тялото на сфинкса е тяло на телец. То ни показва, че работа, творба, учение и сила са необходими за нашия напредък. Но сила има там, където има воля. Волята е извор на нашата сила. Затова ние не само трябва да засилваме нашата воля, но също така трябва да се пазим да не попаднем под волевото влияние на друг човек, защото с това ще му предадем извора на нашата силa, тъй като волята е най-главната част на нашата личност.

Следователно тялото на сфинкса, което е тялото на телец ни казва: Воля и сила ви е необходима. Ръководителите на човечеството имат не само прозрение и мъдрост, но също воля и сила, за да ръководят човечеството към по-висшето състояние на съзнанието. Те винаги завършват онова, което са започнали. И ние също сме повлияни от тях и искаме да осъществим най-висшето, най-красивото и най-доброто в нас.

Сфинксът има лапи на лъв. Това означава хващане и смелост, самообладание. След като отчетем необходимото на една постъпка, освен желанието ние трябва да имаме смелост и дръзновение.

Сфинксът има орлови криле. Това е символ на възкачване във висините на Духа. Боговете и човеците, които вече са на път към обожествяване, се издигат във все по-големи висини, желаейки доброто и работейки за неговото реализиране. Но те трябва да мълчат за постиженията си, освен ако се намират пред подходяща аудитория, т.е. пред хора, готови да приемат и разберат знанието, за което им се говори.

От двете страни на Колелото на Живота се виждат две фигури. Тази в дясно е на добрия бог Херманубис, чиято човешка глава означава вярност. Фигурата в ляво е на злия бог Тифон, представящ крилатата змия.

Херманубис пътува по колелото нагоре, а Тифон слиза надолу. В положението на тези два бога. означаващи съответно доброто и злото, лежи най-високото правило на Мъдростта и Живота. Доброто винаги води нагоре към съвършенство, а злото води винаги надолу към вътрешно и външно безпътство и упадък, и накрая към унищожение. Но не всичко се вижда веднага. Времето, когато всичко ще видим, настъпва често по-късно, след смъртта на човека, но се открива само това, което е неминуемо. Затова и Пилигримът е на път към величествената Светлина, търси и укрепва доброто и ненавижда и изоставя злото.

След като ученикът е посветен в Тайната на Съдбата, в Тайните на Колелото на Живота, почва неговото Посвещение. С помощта на Йерофанта той се излъчва от тялото си и неговият дух-ръководител го поема и го развежда из духовните светове, като най-напред минават през света на сенките, на умрелите и след това възлизат във висшите светове, където виждат най-различни неща. Първо ученикът вижда след себе си да вървят светли блестящи форми като духове. Но неговият ръководител му казва, че това са неговите мисли, които той е имал, докато е бил в тялото си. И ръководителят му казва, че ще познава истинските духове от мисъл-формите по това, че като ги заговори, духовете ще му отговарят, а мисъл-формите ще мълчат. Щом една форма не отговаря, това показва, че е мисъл-форма. След като ученикът е посветен в много Тайни на Битието и се среща с различни космически същества, той постепенно се връща към Земята, където лежи неговото тяло. След като стигне в храма, където лежи неговото тяло, той влиза в тялото си и се пробужда като от сън, като си спомня ясно всичко, което е преживял в своето пътуване в невидимите светове на Битието. Това е първата стъпка при Посвещението на ученика, когато той съзнателно може да напуска тялото си с помощта на Йерофанта, а в последствие и самостоятелно извършва това. Също и неговото съзнание претърпява голяма трансформация.

В Божествения свят този Аркан символизира Животворното начало в Битието.

В умствения свят означава авторитет, върховенство на Духа.

Във физическия свят-добрата и лошата съдба, възхода и падението според знаците и планетите, които придружават и влияят върху този Аркан.

В хороскопа този Аркан съответства на сфинкса, който има крила на орел, човешка глава, която е фокус на ума, което показва, че преди да се влезе чрез действието в попрището на бъдещето, трябва да се усвои науката, която осветява целта на Пътя. Тялото на телеца показва, че пред изпитанията, пречките и опасностите човек трябва да се въоръжи със силна, търпелива и упорита воля. за да изоре браздата на живота. Лапите и ноктите на лъва означават, че за да иска ползотворно, човек трябва да бъде смел, да дръзва да си поправя път, да направи място надясно или наляво, напред или назад, за да се насочи в последствие при пълна свобода към висините на орела. Ако човек знае да иска истинното, ако той иска само справедливото, ако той се осмелява да опитва само възможното, ако той мълчи върху своите намерения, ако чрез упоритостта утрешният ден остане само продължение на вчерашния, човек ще намери един ден Ключа на властта.

Сфинксът, поставен на прага на Храма на Посветените е загадката, която трябва да се разреши, за да се открият и най-тайните Аркани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...