Jump to content

19. Деветнадесети Аркан: СИЯЕЩАТА СВЕТЛИНА, цялостен живот, СЛЪНЦЕТО НА ОЗИРИС


Recommended Posts

19. Деветнадесети Аркан: СИЯЕЩАТА СВЕТЛИНА, цялостен живот, СЛЪНЦЕТО НА ОЗИРИС

Този Аркан има числото 100 и буквата К

.

Картината представя едно сияещо слънце, което огрява две деца, образ на невинността, които се държат за ръка в един пъстроцветен кръг от цветя. Това е символ на едно тихо щастие чрез свързването на две любещи се сърца, които слънцето на Любовта огрява и стопля.

В това описание на картината не ни е показана окултната страна на картината, а самото съдържание на Аркана, отразено в заглавието му.

Тази картина е наречена Слънцето на Озирис и означава целостта на Живота. Тя представя края на Пътя на Озирис. Този Път обхваща следните картини: първата - Озирис, четвърта - Фараонът, седма - Колесницата на Озирис, десета - Колелото на Живота, тринадесета - Смъртта, шестнадесета - разрушената Кула и деветнадесета - Цялостния живот. С други думи казано, Бог чрез Законите изпълнява Своите планове и води света и човека чрез обръщането на Колелото на Живота през Смъртта и разрушението към цялостния живот.

Прави впечатление, че картините от Пътя на Озирис имат тайнствена математическа връзка помежду си. Чрез своите числа всички картини на Озирис ни връщат обратно към първата картина. Освен своята числена стойност, всяка картина има още и окултна стойност. За да я открием, трябва да си послужим с така нареченото окултно или Божествено смятане. При четвърта картина имаме: 1+2+3+4=10, равно на 1, което е числото на първата картина. При седма картина имаме: 1+2+3+4+5+6+7=28, равно на 10, равно на 1. При десета картина имаме: 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=55, равно на 10, равно на 1. При тринадесета картина имаме: 1+2+3+4+ 5+6+7+8+9+10+11 + 12+13=91, равно на 10, равно на 1. При шестнадесета картина имаме: сборът на числата от 1 до 16 е 136. равно на 10, равно на 1. При деветнадесета картина имаме: сборът на числата от 1 до 19 е равен на 190, равно на 10, равно на 1. Значи, всички числа от Пътя на Озирис дават Божествения сбор на числото 1.

Картината на този Аркан представлява една цъфтяща равнина, огряна от слънцето и през нея препуска един ездач на светъл кон. Ние го виждаме още в първата, четвъртата, седмата и т.н. картини от Пътя на Озирис. Това е Творецът, Законодателят, Победителят. След това иде движението на Кулата на живота, което води през тринадесети Аркан към шестнадесети - Смъртта и разрушението; навсякъде се явява все същата фигура на конника и фараона, падащ от разрушената Кула. Сега в деветнадесета картина той се явява със знамето на наградата - завладяващ цялостния живот. Великият дарител на живот, Слънцето, огрява с безбройните си лъчи, като всеки лъч е подобен на скиптър от картина четвърта.

Този Аркан ни представя преживяванията на новия посветен във висшите области на духовния свят. След като е напуснал своето физическо тяло и се намира в духовния свят заедно със своя ръководител, той съблича и духовното си тяло и се намира в един трети свят, където ръководителят му казва: Днес ще видиш Слънцето на Озирис и младият посветен усеща, че го обгръща блестяща Светлина. В този момент неговият Учител от храма - Великият жрец. който също е с него, му казва: Вратите на Небето са отворени, а ръководителят му казва: Тук човек бива наново роден или пробуден от своя летаргичен сън. В това време новият посветен си мисли: Тук наистина не може да влезе нищо нечисто.

Ученикът чувства, че в света, в който се намира сега, царува велико спокойствие. Той непрестанно чува някакво мощно тризвучие. Тук нищо не прилича на онова, което е на физическия свят. Също всичко се отличава и от посетените досега други светове. Заобикалят го безброй духове, които блестят с опалови лъчи. Те всички са направлявани от един Център и тримата се присъединяват към тях. Блясъкът, който излиза от този Център, все повече и повече се усилва. Изведнъж ученикът чувствува, че не може повече да понася тази Светлина и започва да изостава. Тогава ръководителят му казва: Почакай тук засега, тази Светлина е непоносима за теб. следи ни от това място.

Ученикът внимателно наблюдава от мястото, на което се е спрял, и след известно време му се струва, че сред ослепителната Светлина се очертава човешка фигура. В този момент той изпитва непознато дотогава чувство на радост и щастие. Той се изпълва с любов и благоговение и пада по лице от голямото чувство на благодарност, което го обзема.

Когато се съвзема, вижда, че при него са вече двамата - ръководителят и Великият йерофант. Техните лица светят и целият им вид е великолепие и красота. Те не казват и дума върху онова, което са преживяли около Центъра, но са направили то да звучи като чудна музика в сърцето на ученика.

В Божествения свят този Аркан символизира Върховното небе. Тук ученикът преминава втория Праг на духовния свят, където се отрича всичко лично и се посвещава в служене на Великото, на Божественото.

В умствения свят този Аркан символизира приятелите и радостта на домашното огнище, истинското щастие.

Във физическия свят - свързването, щастлив брак.

В хороскопа този Аркан казва: Ти ще бъдеш щастлив и никой не може да ти отнеме твоето щастие, ако знаеш да го включиш в съпружеския кръг и в светилището на своето сърце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...