Jump to content

КАКВИ МИСЛИ ДА ЗАДЪРЖАМЕ


Recommended Posts

КАКВИ МИСЛИ ДА ЗАДЪРЖАМЕ

Ще мислите повече за Слънцето, отколко за Земята... Щом мислиш за Слънцето, ще се измени твоето състояние. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - изд. 2002 - 147).

АКТИВНИ МИСЛИ

Не е достатъчно само да пожелаеш добро на някому, но мисълта ти трябва да бъде активна. (мок – ІІІ г. 27 лекция – 152).

АНГЕЛСКИ МИСЛИ

Всяка мисъл, на която знаеш последствията, тя е ангелска. (Tрите посоки - 79).

БЛАГОРОДНИ МИСЛИ

Силна и благородна мисъл е тази, която дава подтик на човека. Благородната мисъл никога не внася отчаяние, никога не внася отрицателни, песимистични мисли в човека. (мок ІІІ г. – 8 лекции - 130).

У всинца ви трябва да има една благородна мисъл. Имате ли тази благородна мисъл, ще имате разположение да мислите правилно. (оок – ІІ г.- 21 лекция – 23).

БОЖЕСТВЕНИ МИСЛИ

Божествената мисъл се проявява навсякъде; тя видоизменя, регулира всички неща. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 85).

Ние сме дошли вече до фазата да изучаваме Божията мисъл и да влезем в съприкосновение с Нея. Всеки човек, който може да манипулира с Божията мисъл и да влиза във връзка с Нея, той може да бъде господар на своя живот, може да бъде господар и на условията, при които живее. (Пътят на ученика - 88).

Само чисти и благородни души могат да възприемат Божествените мисли, без да накърняват тяхната чистота и сила. Само такива души са в състояние да реализират тия мисли. (Влияние на светлината и НА ТЪМНИНАТА - 133).

Не жалете времето си за придобиване на една Божествена мисъл... Защото е една велика придобивка за вас. Щом влезете в общение с една Божествена мисъл, вие ще усетите като че някой богат гост ви е посетил, и веднага ставате самостоятелни. Проникването на най-малката Божествена мисъл в нашия живот ни прави вътрешно самостоятелни; развива в нас една вътрешна самоувереност, в която проблясва малка любов, малка светлина, малък мир и малка радост. И според както расте Божествената мисъл у нас, така постепенно се увеличават и любовта, светлината, мирът и радостта. По този начин расте и целият човек. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 108).

ВЪЗВИШЕНИ МИСЛИ

Възвишените мисли и чувства не са нищо друго, освен проява на човешката душа. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 37).

Любовта събужда в човека най-възвишени чувства и мисли. (Допирните точки в ПРИРОДАТА - 23).

Възвишените мисли, които произлизат от мъдростта, внасят светлина в човешкия ум. (Делата божии – 5).

ДОБРИ МИСЛИ

Какво предава добрата мисъл? Ангел, който иде отдалеч да ви посети и да ви остави нещо хубаво. Значи, добрата мисъл е тяло на някое възвишено същество, което иде при вас за кратко време. То иде с някаква мисия, да ви остави нещо и да се върне назад. Вие не разбирате това и считате, че добрата мисъл е ваша. Искате да я задържите за себе си като ваша. (Законът и любовта - 139).

Добра мисъл е онази, която приема само доброто. Дето срещне доброто, тя го събира, нищо не остава да падне на земята. Тя приема доброто, обработва го в себе си и го изпраща навън. И правата, и добрата мисъл дават нещо на човека, но ако той работи. (Езикът на ЛЮБОВТА - 22).

Прилагайте добрите мисли, за да се освободите от лошите чувства, които се явяват като последствие на нереализиране на добрите мисли. Натъкнете ли се на лошите чувства, на горчивините, които те произвеждат, тогава ще разберете какво значи нереализиране на добрите мисли. (Служене, почит и ОБИЧ - 241).

Не забравяйте, че най-малката добра мисъл или постъпка е в състояние да ви освободи от най-голямото зло или нещастие. (Служене, почит и ОБИЧ - 251).

ЗДРАВИ МИСЛИ

Здрава мисъл е тази, която носи мир за душата и светлина за духа. Тя трябва да произвежда такава реакция в човека, която да внася разширяване на съзнанието. (Жива реч - 109).

От вас се иска здрава, положителна мисъл. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 151).

Ако човек е неразположен, здравата, добрата мисъл трябва да измени състоянието му в добро. (Жива реч - 109)..

ОРГАНИЗИРАНИ МИСЛИ

Няма no-хубаво нещо от организираната мисъл, която може да ти помага във всички случаи. (Новият светилник - 170).

ПРАВИ МИСЛИ

Животът, в пълния смисъл на думата, изисква права мисъл. (Да мисли – извънредна беседа - 22.03.1935 г. - 12).

Много от вашите работи не се уреждат, понеже мисълта ви не е права. (Да мисли – извънредна беседа - 22.03.1935 г. - 19).

Всяка мисъл, която нарушава равновесието на вашия умствен свят, не е права. (ПЕТТЕ ВРАТИ - 258).

Когато изгуби правата мисъл, човек опорочава живота си. Той губи своята чистота и простота в отношенията и в разбиранията си. (Божият глас - 139).

Правата мисъл е нещо живо, тя сама е живот. Влезе ли при вас, започва вече да твори. Най-добрият слуга, най-верният приятел е правата мисъл. Тя е живот, любов, здраве, смисъл. (V младежки СЪБОР - 1927 г. – 89).

По какво познавате правата мисъл? Правата мисъл внася живот и обновяване в човека. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 67).

Днес всички хора се нуждаят от права мисъл. Правата мисъл от нищо не се огъва. Тя прави човека смел, мъжествен, свободен. Тя е проводник на Истината, на знанието и на Любовта. (БОЖИЯТ ГЛАС - 139).

Правата мисъл е условие за правилно дишане, т. е. за Божествено дишане. (БОЖИЯТ ГЛАС - 126).

Искате ли да проверите, дали мислите и чувствата ви са прави, вижте каква е постъпката ви. (Законът и любовта - 17б).

Ще работите за придобиване на правата мисъл. Човек трябва да бъде готов да мине през най-големите мъчнотии, за да добие правата мисъл. (V МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1927 г. - 87).

Правата мисъл обновява и весели. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 52).

Като страда и като се радва, човек изработва своята права мисъл. (Божият ГЛАС – 128).

В истинския смисъл на думата, човек е само онзи, който мисли право. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 10).

ПРАВИЛНИ МИСЛИ

Трябва да се научите всички да мислите правилно, да знаете как да преплитате нишките на вашата мисъл. (оок – ІІІ г. – 25 беседа - 21).

Ако кръвта е чиста, човек мисли и разсъждава правилно. (Път към живота - 224).

СВЕТЛИ МИСЛИ

Човек е дошъл на Земята, да бъде проводник на светли мисли. (Мисли за всеки ден -24.04.1991).

Без светла мисъл не може, без светла мисъл няма никакво развитие. (Двата ПЪТЯ - 48).

Колкото по-светли мисли държи в ума си, толкова по-светло става неговото лице. Ако лицето на човека всеки ден не става по-светло и красиво, той не е придобил правата мисъл, (Божият ГЛАС - 144).

Светлата мисъл повдига човека, освобождава го от мрачни мисли. (Малки и ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - 390).

Искате ли да живеете на Земята добре, всякога дръжте в ума си поне по една светла мисъл и в сърцето си - по едно светло чувство. Те ще бъдат вашите бъдещи спътници. (Светото място – 12).

СВЕЩЕНИ МИСЛИ

Човек има една свещена мисъл и едно свещено чувство. Те са мисълта за Бога и чувството за Бога. Унищожи ли човек тази свещена мисъл и това свещено чувство, с това той унищожава и себе си. Защо? Защото само чрез тях той влиза в общение с Бога. Чрез всички останали мисли човек влиза в общение с други същества. (Благословена МЕЖДУ ЖЕНИТЕ - 36).

ТРЕЗВИ МИСЛИ

Ние говорим за трезвите мисли, за чистите и благородни чувства, които свързват човека с Бога и дават простор и полет на неговата дейност, (Абсолютна ЧИСТОТА - БЕСЕДА ИЗНЕСЕНА НА 21.08.1929 г. - 7).

ХАРМОНИЧНИ МИСЛИ

Всичко в света зависи от колективната човешка мисъл, насочена в дадена посока. В това отношение мисълта на всинца ви трябва да бъде хармонична, да не си противодействате. (мок - IV г.,- 16 лекция - 112).

Опорочава се онзи, на когото мислите не са хармонични. Опорочаването иде от ума. (Крадецът и пастирят - 9).

Ако животът ви не е хармоничен, ако мислите и чувствата ви не са хармонични и ако постъпките ви не са хармонични, дървото, което отглеждате, ще се осакати. (Заветът на любовта – І т. - 183).

ХУБАВИ МИСЛИ

Целият живот трябва да бъде един процес на най-хубави мисли. (Минало, настояще, БЪДЕЩЕ - 252).

Да си доволен, че имаш хубава мисъл. Да си доволен, че имаш хубави чувства. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - I т. - 95).

Бог се изявява чрез хубавите мисли и чувства. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – I т. – 95).

Най-хубавите мисли, най-хубавите чувства и най-хубавите постъпки се предават чрез музикални трептения. Зависи - колкото по-добре предадеш една мисъл музикално, тя е по-устойчива, колкото по-музикално предадеш едно чувство, то е по-устойчиво. (Живот, светлина и СИЛА - 146).

ЧИСТИ МИСЛИ

Цената на човека се заключава в неговите чисти мисли, чувства и постъпки. Чистата мисъл допринася нещо за ума; чистите чувства допринасят нещо за сърцето, а чистите постъпки внасят импулс във волята. (Съразмерност в природата - 169).

Нечистотата е свързана със смъртта. Щом се знае това, първото правило в живота е да пречисти човек своята мисъл. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - БЕСЕДА ИЗНЕСЕНА НА 21.03.1929 г. - 4)

Днес от всички хора се изисква права, чиста мисъл. Каквото да се случи в живота им, те трябва да имат будно съзнание, да пазят чистотата на своята мисъл. Като живее на Земята, човек неизбежно ще се натъква на лоши мисли, които идат отвън или пък се зараждат в самия него, но ако съзнанието му е будно, той лесно може да се справя с тях. Не е въпрос да пъди нечистите мисли от себе си, но да им даде нещо, с което да ги задоволи. Щом ги задоволи, те сами ще си отидат. Христос изпъждаше лошите духове от хората с Любов, а не с насилие. (Степени на съзнанието - 277).

Като работи, той все ще се оцапа, но трябва постоянно да се чисти. Никаква нечистота не се допуша в сърцето и в ума му. (Просветено съзнание - 93).

Първо човек се нуждае от чиста мисъл, която освобождава мозъка от всички утайки и внася повече светлина. (Двигатели В ЖИВОТА - 79).

Когато човек има чисти мисли, на каквито противоречия и смущения да се натъкне, вътрешно той не се разколебава. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 79).

За да бъде мисълта ви чиста, умът трябва да бъде насочен към възвишения свят. Влезе ли една нечиста мисъл във вашия ум, вие попадате в дисхармонията или в дисонанса на живота. (НОВАТА МИСЪЛ - 108).

Човек, на когото мисълта е чиста, не прави погрешки. (Заветът на любовта – І т. - 175).

Дойде ли човек до правата, чиста мисъл, страхът се превръща в разумна сила. Който разумно мисли, той от нищо не се страхува. (абсолютна чистота - беседа изнесена на 21.08.1929 г. - 6).

Когато мисълта е чиста, без примеси, не се явява горещина в нея, и главата е студена. В мозъка трябва да има светлина с много малко топлина, без горещина. (оок – VІ г. – 23 беседа – 12).

Като ученици, вие трябва да имате чисти мисли и чувства. (служене, почит и обич - 97).

Чистата мисъл подразбира чистота в желанията и в чувствата. (просветено съзнание - 93).

Искате ли да имате чисти мисли и чувства, пазете се от еднообразието в живота. (божественият и човешкият свят - 79).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...