Jump to content

КОЛКО ПЪТИ ДА ПРОЩАВАМЕ


Recommended Posts

КОЛКО ПЪТИ ДА ПРОЩАВАМЕ

Ако след като се върна от разходка, питам: „До колко пъти трябва да си чистя дрехата?”. Този въпрос на място ли е? „Определено ли е по колко пъти трябва да я чистя? Всеки ден трябва да я чистя, тя ми е необходима”. Всичките лекенца, които ги има, все ще се очистят. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 360).

Някой ви пита: „Ако колата, с която ще прекарвам своето брашно и с която отивам на далечен път, се счупи, до колко пъти трябва да я поправям?” Аз ще кажа: Дотогава, докато ми служи, ще я поправям, защото без нея не може да се кара. Тя е една необходимост. Следователно, прощаването, това е поправяне на колата. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. – „Фотинов” София - 360).

Казано е в Стария Завет, че човек трябва да прощава на брат си по седем пъти на ден. И на Христос зададоха въпрос: „По колко пъти трябва човек да прощава на брат си? По седем пъти ли?” Христос отговори: „Не по седем, а по 77 пъти по седем”. Не е лесно човек да търпи, да чака брат си да сгреши 77 пъти по седем, да му прости за направените грешки, и след това да има право да се произнесе за новата грешка. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. - 125).

Числото 7 е число на съвършенство. Христос му казва: „До 70 пъти по 7”. Защо не му каже 7 по 7 пъти, а туря една нула отзад? Числото 7 без тази нула е число безплодно. Христос казва: „Ще трябва да се размножаваш”. Тази нула представлява Любовта. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд.” Фотинов” София - 363).

Петър се намери в чудо. Казва: „Тази математика е много сложна”. На седем места по седемдесет пъти! Целият ни живот ще отиде в прощаване. Е, представете си, 490 души да седят на вратата ти и да казват: „Прости ни!” - и всичките да седят по 5 минути, докато им простиш. Представете си да идват толкова души през годината, да хлопат на вратата ти, да идват по толкова пъти и всеки да седи по 5 минути, а ти да ги прощаваш само! Царете, за да избягнат тази неприятност, често издават един манифест, един общ указ, с който изведнъж прощават всички, че видели ги, не ги видели, прощават им, за да не ходят да ги безпокоят. Но това не е прощаване. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. „Фотинов” София - 359).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...