Jump to content

11. РАЗДЯЛАТА


Recommended Posts

11. РАЗДЯЛАТА

Мина известно време. Евреите от София бяха евакуирани. При нас дойдоха да живеят семейството на сестрата на баща ми и още едно семейство. Казах, че баща ми беше общественик, покани у дома едно семейство евакуирано, а момчето малко свиреше на акордеон много хубаво арии от опери. Останах възхитена, мислех, че акордеонът е само за панаирите. Поканих го да го уча на пиано. Той прие и когато се прибрали в София, стана ученик на Андрей Стоянов по пиано и на Людмил Стоянов по композиция. Мисля, че заминали за Израел и повече нищо не чух за тях. От това изселване моят брат задружи с едно богато момиче и после се оженили, след София, където живяли малко и родили едно момче, заминали за Израел. Беше 1949 година. Беше трудно, сгъстено с изселниците, но след 9.09.1944 година се прибрали по домовете си и ни освободиха. Декември месец дойде Милада, плачейки. Питах я защо? Не можеше да ми отговори, сълзите я задушаваха. Най-после проговори: „Учителят си замина." Преряза ме, но не заплаках. Разсъждавах. Как може един Велик Учител да си замине по земному? Рекох си: „Той се пожертва за нас, за да не ни преследват, иначе спокойно можеше да се дематериализира и да изчезне." След това избухнах в неудържим плач и Го следях в Невидимия свят. Той ми изпрати такава хрема, за да не Го преследвам и да го оставя да следва пътя си. Предната вечер сънувам, че съм на Дунава, само главата ми стърчеше над водата. А за краката ме хвана една голяма риба и ме дърпаше надолу да потъна. Съновникът ми каза, че това е голяма скръб. Предупредиха ме. Давидова замина за погребението. Осиротяхме духовно. 1945 година дойде Елена Казанаклиева при Давидова. Дойде и у дома. Тя ме покани да отида в София и да живея при нея. Приех, не след много Давидова се премести в София и аз след нея. Започна новият ми живот в София, където останах до днес. Нови задачи, нови изпити, нови преживявания. Колко се молех това да стане преди заминаването Му - не стана! Останах да живея при нея няколко месеца. Там се запознах с Христинка, Иванка, с Дилка и много други. Станаха ми роднини. Елена все ми казваше: „Един светъл човек идва в живота ти." И за състоянията, които все ме преследваха каза: „Е, когато се освободиш от тях, на колко хора ще помогнеш."
На Изгрева се освободи една барака, срещу бай Васил. На Гина. Настаних се в нея. Мариета ми изпрати багажа, а не след много се нареди да купя и пиано, благодарение на Топалов. Бай Васил ме посещаваше, бяхме съседи, носеше ми халва, която си правеше и други лакомства, караше ме да му зашия някое копче и т.н. Знаеше за дружбата ми с Генчо, носеше му моите писма и колети и взе да ми говори, че човек има кредит и когато се свърши, откъде ще вземе? Това беше сега моето поведение, фалирал търговец. Беше 25 години по-голям от мене. Той си търсеше приятелка, аз се смущавах от посещенията му, но търпях. Един ден погледнах картината на Учителя над леглото ми - на художничката Цвета Щилянова. Никога не бях виждала такова нещо - цялата светна, това беше Неговата аура. Само това ми рече: „Една малка подкрепа ти изпращаме." Портретът на снимката стана обикновен. Боже, си казах, а това какво е, нямам никакво отношение, никакъв допир. Наведох глава и казах: „Обещах на Теб да служа, да бъде Волята ти!"
Тази дружба трая 20 години. Писах на Генчо - евакуиран в Тополица, че ако иска да дружим, ще го оставя да рисува в бараката на Изгрева, защото аз ще ходя на работа. Не след много дойде, завъртя се малко при мен, нищо не каза и се върна в Тополица. От този ден спрях да се моля за него. Изминаха 10 години.
После чух, че дал изложба и му откраднали картините. Бяха хубави, и днес има някои в градината на Айтос. После чух, че заболял и лежал в Пловдив, и оттам си заминал. Беше казал, че знаел, че съм имала един приятел. И толкоз. По-късно на Рила ясновидката от Тополица Стойка ми каза: „Ти ли си Лидия? Аз станах причина да се разделите с Генчо." Какво можех да й кажа? Ясновидки - виждат до носа си.
Генчо се явяваше на сън, молеше се да дружим като преди. Последният път сънувам го, че сме на Дунава във Видин, пътувах за някъде и бях си предала багажа. Яви се той с бяло таке на главата и ми каза: „Получих пари и ме изпращат в Русия да следвам, ела с мен." Сложи си ръката върху моята и ме молеше. Нищо не му отговорих. Това ми беше последната среща с него.
Мисля, че се е преродил в Русия.
Веднъж само като когато се събирахме при Дора Стоянова - тя имаше връзка със заминалите, каза: „Яви ми се Генчо и ми каза: Колко пъти съм искал да вляза във връзка с нея, но тя не рачи." Аз бях почнала дружбата с бай Васил. С него приключвам. Стойка прекъсна една Божествена връзка и двама пострадаха - заминаха си преждевременно.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...