Jump to content

ПАНТЕЛЕЙ КРАЙЧЕВ КАРАПЕТРОВ 1. ПЪРВИ СТЪПКИ


Recommended Posts

БОЖИСЛАВА ПАНТЕЛЕЕВА КАРАПЕТРОВА

ПАНТЕЛЕЙ КРАЙЧЕВ КАРАПЕТРОВ

1. ПЪРВИ СТЪПКИ

Баща ми, Пантелей Крайчев Карапетров, е роден в град Панагюрище на 23 март 1902 година.
Дядо ми, Крайчо Пантелеев Карапетров е бил съдия-изпълнител, а когато на власт идвала партията на Радославов, в която членувал, той се премествал заедно със семейството си в град София. Така някои от децата му са родени тук.
Баба ми, Люба Карапетрова, произхожда от семейство на придворни при царя. Родителите й загинали при злополука и тя останала кръгъл сирак на седемнадесет години. Тогава по съвет на свои близки, сключила брак с дядо ми и заминала за Панагюрище.
От този брак се родили десет деца и най-любимото за майка бил моят баща Пантелей. Може би защото създавал доста грижи и трудности. Най- голямото безпокойство за баба ми идвало от нежеланието му да яде месо. Тя била известна с кулинарните си умения и се стараела да готви най-различни местни ястия, но по никой начин не можела да застави баща ми да ги опита.
Някъде около 1915-1916 г. като учител по биология в Панагюрище бива назначен брат Боян Боев. Той преподавал на по-горните класове, а в един от тях учел най-големият брат на баща ми - Стефан Карапетров.
Пантелей обичал „да се върти" около неговите приятели, защото особено в последно време чувал много интересни неща от тях. Те говорили за едно общество от хора, в което никой не ядял месо. Това силно го зарадвало и заинтригувало. Ето на, не е само той, който не може да яде месо. Там има много хора, които са на постна храна от дълго време и никой от тях не се е разболял и умрял от това. Надявал се, че като чуе това, майка му ще се успокои и ще го остави да се храни с това, което му харесва.
Разбрал, че тези чудни неща разказвал на по-големите ученици новият учител. Те с голям интерес следели уроците, които той преподавал, а след това разсъждавали върху мислите и идеите, с които били съпроводени тези уроци.
Нещо ново и много приятно за учениците било, че при хубаво време учителят Боян Боев провеждал часовете си вън от училището, в гората край града. Щом разбрал това, баща ми започнал да проследява отдалеч класа на брат си. Скривал се зад някое дърво или храст и слушал. Това се повторило един- два пъти, на следващия път Пантелей нещо се подхлъзнал, чул се шум и учителят спрял урока. Казал, че зад отсрещния храст изглежда има някакво зайче и го помолил да се покаже. Баща ми бил стеснително дете и когато разбрал, че е разкрит, много засрамен излязъл от прикритието си. Застанал пред учителя по биология, извинил се за стореното и обещал никога повече да не подслушва уроците. Какво било учудването му, когато вместо едно строго, сърдито изражение, върху лицето на учителя Боев се появила блага усмивка и му казал: „Ам виж ко, разбира се, че повече няма да подслушваш, защото когато поискаш, може да дойдеш сред нас да слушаш и да задаваш въпроси."
Така Карапетров, благодарение на брат Боев, от четиринадесетата си година е запознат с идеите на Учителя и по-късно идва на Изгрева и се включва в братския живот.
Той никога не забрави кой го е въвел в Учението. Почиташе и уважаваше брат Боев и когато той се разболя, баща ми се стараеше с каквото може да му бъде полезен.
Когато Боян Боев си замина от този свят, се нареди баща ми да измие земното му тяло и да го облече за последен път. Тогава ми разказа, че по същия начин се е наредило да се погрижи за Учителя, когато Той е приключил тленното си съществуване.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...