Jump to content

4. ЧЕРВЕНИЯТ КОН - Лиляна Стефанова Щерева


Recommended Posts

4. ЧЕРВЕНИЯТ КОН

Лиляна Стефанова Щерева

Моят баща, полковник д-р Стефан Щерев беше ветеринарен лекар. През 1939 година по време на учения простива, заболява от грип с усложнение миокардит, а впоследствие развива тиреотоксикоза. Въз основа на медицински протокол е пенсиониран по болест на 53-годишна възраст.
Заболяването му протичаше тежко. Лекуваха го много лекари, като най- известният тогава беше д-р Пончев. Резултат от лечението нямаше. Баща ми беше много отслабнал, не можеше да се храни и престана да спи. Една вечер предупредиха майка ми, че тази вечер „Докторът ще свърши". Всички в къщи много се уплашихме. Майка ми тръгна при господин Дънов. Така го наричахме тогава. Познавахме Бялото братство благодарение чичовците на майка ми - братята Георги и Васил Константинови от Русе, които живееха на Изгрева. Те бяха братя на моя дядо - баща на майка ми - Златка Стефанова Щерева - Стефан Константинов.
Майка, Златка, отива на Изгрева, намира Учителя и му разправя за болестта и прогнозата на лекуващите лекари на баща ми. Учителят се усмихнал и казал: „Той няма да умре. Ще умре злото му. А като си отидете, той ще спи." На това майка ми много се учудила, но Учителят продължил: „Ще започне да ходи, но да го заведете някъде, където да смени климата. Нависоко и да язди червен кон." Майка ми Му целунала ръка и се върна у дома с въпроса: „Какво прави татко ви?" На което отговорихме: „Спи." Така баща ни започна да спи, постепенно започна да става от леглото и да ходи. Заведоха го в Банкя, където обаче не му понесе. Тогава го заведоха в град Самоков, тъй като Боровец (тогава Чам Кория) беше много високо за него. В Самоков той се възроди, стана друг човек. Ходеше все повече и повече, докато започна да се качва на Рида (едно възвишение досам града). Въпреки че беше кавалерийски офицер, не се качи на кон, но здравето му съществено се подобри и той живя до 1946 година.
Ние, неговите деца, както и майка ми, никога не забравихме думите на Учителя, както и доброто, което Той направи за нашето семейство.
Забележка на редактора: Лиляна Стефанова Щерева е внучка по майчина линия на Стефан Константинов. Били са трима братя, Стефан Константинов, Георги и Васил Константинови, като последните двама са живеели в Русе. Запознати са с учението на Учителя Дънов. Стефан Константинов и Невена Панова се оженват 1901 година и се раждат дъщери Златка и Недялка. Златка се оженва за военния ветеринарен лекар Стефан Щерев и от брака имат две деца - Лиляна и Михаил Щереви.
Михаил Щерев завършва ветеринарна медицина в Мюнхен, Германия. По време на Европейската война 1914-1918 година се отказва от званието си на ветеринарен офицер и поисква командването на строева рота. Той е спял в окопите с войниците и се хранел от храната на войниците, а офицерските си заплати е раздавал на войниците за покриване на ежедневните им нужди. При пробив на Добро поле, което е резултат на предателството на висшия офицерски състав, то разбунтувалите се войници арестуват офицерите си и искат възмездие. Но неговите войници с натъкнати щикове на пушките го обграждат и не позволяват да бъде арестуван с викове: „Назад от нашия командир. Той е народен офицер." След разгрома пренасят оръдията из планините. Продължава да бъде ветеринарен офицер, когато българската армия е с кавалерия и за конете са необходими специални грижи. Пенсионира се с чин подполковник. Има цялата поредица ордени за боеви заслуги.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...