Jump to content

Recommended Posts

ЗОРОАСТЪР И НЕГОВОТО УЧЕНИЕ

Съвременното научно изследване знае за Зороастър много малко. До осемнадесети век не са знаели нищо за него. Не са знаели даже името му. Неговите съчинения и ученията му стават известни на европейците към края на осемнадесети век, когато през 1791 година един учен- пътешественик на име Анкетил Дюперон ги открил при пътешествията си на Изток и ги публикувал. Той открива голям сборник от религиозни книги на древна Персия, известни под името Зенд-Авеста, състояща се от шест части, носещи следните имена: 1) Вендидат, 2) Изешне, 3) Висперет, 4) Иасана, 5) Сироц и 6) Вундаиш и други второстепенни книги.
Гърците, както и целият древен свят, са знаели за Зороастър и за неговото учение, което е било синоним на Светлина и знание. Славата му се носила по целия древен свят. Философите от александрийската школа също са ценели и изучавали учението на Зороастър. Те направили един сборник от мисли от различни негови съчинения. Епохата на Възраждането възприела с ентусиазъм този сборник и бил издаден през 1591 година под заглавие Зороастър и предсказанията му.
Едуард Шуре казва: „Свещената книга на персийците Зенд-Авеста говори за един древен законодател под името Ийма, и Зороастър, основавайки една нова религия, се позовава на този предшественик като на първия човек, с когото е говорил Ормузд, живият Бог. В индуската епопея на Рамаяна той се явява под името Рама, като
Цар и Посветен; в египетските предания епохата на Рама е означена с царуването на Озирис, Богът на Светлината; в Гърция той носи името Дионисиус и пр. Това е онзи тайнствен Водач на Бялата раса, който я изведе от Атлантида, за когото споменах, че в Библията е известен като Мелхиседек, цар салимски.
В Зенд-Авеста Зороастър пита Ормузд, Великия творец: Кой е първият човек, с когото си говорил? Ормузд му отговорил: Той е хубавият Ийм, онзи, който беше начело на смелите. Аз му казах да бди над световете, които му принадлежат и му дадох златен меч, меч за победа. И Ийм тръгна по пътя на Слънцето и събра смели хора в прочутата Аирияна-Вайл."
Според окултната наука Зороастър е живял и работил в Персия преди повече от 8 хиляди години:
Според Зороастър в проявения свят работят две начала - доброто и злото. Това са двата принципа, чрез които се изявява Абсолютното Битие, което той нарекъл Цървана Ахарана. Доброто начало той нарекъл Ахура-Мазда или Ормузд, доброто, пресветло същество, а злото нарекъл Ариман. Доброто начало той свързва със Светлината и вижда неговото проявление в Слънцето, а лошото начало свързва с тъмнината. Според него слънчевата Светлина е дреха на Духа на Слънцето, която дреха той нарекъл Великата Аура, зад която стои Великият Дух на Слънцето, Космичното Творческо Слово.
Иранците, древните перси, бяха дошли от север под водителството на техния вожд Посветен, когото легендите наричат Джемжит. Той говори на своя народ за Ахура-Мазда, Духа на Слънцето. Легендата казва, че той получил от Ахура Мазда златен меч. Златният меч представя Мъдростта, която отново развива и издига дошлите до упадък душевни сили и ги прониква с това, което човек може да добие като духовна сила, като духовна способност на физическото поле. С тези сили иранците се заеха под ръководството на Зороастър да преобразят окръжаващата природа и да създадат култура. Зороастър посочва на този народ, който беше изгубил пътя към духовния свят, нов път към него, като му посочи, че външната Светлина и външният свят са тяло на едно Възвишено Същество, което той нарече Ахура Мазда, Великата Аура. Той им посочи, че това Същество един ден ще слезе на Земята. С това Заратустра извърши нещо велико, нещо мощно. Той донесе на новото следатлантско човечество, на откъсналото се от духовния свят човечество, отново възможността да се издигне до нещо духовно и надеждата, че хората могат да възлязат до духовното заедно със силите, с които работят на физическото поле. Древният индиец се издигаше до духовния свят по определен начин чрез практикуване на йога - специален път на обучение. На човечеството трябваше да се разкрие един нов път за възлизане в духовния свят и този нов път го донесе Заратустра.
Това, което донесе Заратустра на човечеството беше надеждата, че този заобикалящ ни свят, който е слязъл от духовните висини, заедно със всички същества, който така да се каже беше паднал, може да се издигне към тези духовни висини, когато хората се свързват с Ахура Мазда, с Духа на Слънцето и приемат неговите сили в себе си. Така чувствуваха иранците своята задача в света. Те искаха чрез свързване с Ахура Мазда и чрез получаването на Неговите сили да повдигнат всичкия свят към духовното, откъдето е слязъл. Те искаха да устроят своя живот така, че и във външното законодателство да бъде изразен стремежа нагоре. Това беше външното последствие от учението на Заратустра, с което той организира персийската държава.
Това течение, което изхожда от импулса на Заратустра, се разлива впоследствие върху цялото човечество, защото неговите идеи, неговите мисли, неговото учение се предават чрез неговите ученици на всички народи на запад от Иран. От това учение води началото си западната окултна традиция, за която споменах по- рано, че произхожда от Хермес. Това е така, защото, както видяхме, Хермес е ученик на Заратустра още от Атлантида.
Според учението на Заратустра злото, което съществува в света, всичко, което в него е физически образ, трябва да бъде наречено мрак, тъмнина, първоначално не е било зло, тъмнина, лошо. Първоначално злото е било добро. Злото се ражда от това, че нещо, че някои същества, които по-рано, в своята първоначална форма са били добри, но са запазили тази първоначална форма за по-късни времена, когато еволюцията е отишла напред, вместо да изменят тази форма, да прогресират съобразно еволюцията, те запазили тази първоначална форма, която е била подходяща за онези първоначални времена. Така че, всичкото зло, всичката тъмнина иде от това, че формата на едни същества, които в по- ранни времена са били нещо добро, остава неизменна и в по-късни времена, вместо да се измени съответно с еволюцията. И от сблъскването на една такава пренесена от миналото форма в едно по-късно време с това, което е напреднало, от това се ражда злото. Така че, според Заратустра, борбата между доброто и злото не е нищо друго, освен борба между това, което в настоящето има своя правилна, прогресирала форма и това, което пренася своята стара форма в настоящето.
По този въпрос Учителят казва следното:
„Злото е най-малкото проявено добро. Доброто е най-голямото проявено добро. С други думи казано: злото е началото на доброто, а доброто е края на доброто. Злото се явява при случаите, когато човек се натъкне на някои свои идеи от преди хиляди години. В миналото тези идеи са били добри, но при сегашното развитие на човечеството те носят зло в себе си. Следователно, злото в съвременния живот не е нищо друго, освен идеите на миналото, които са отживели времето си. Така че, злото представя отживели идеи, несполучливи опити на миналото. Днес всичко това трябва да се отбягва. Хората са опитвали тези идеи на миналото, няма защо и днес да се повтарят. Доброто представя нови, Божествени идеи, които дават нова насока за реализиране на човешките желания. Чрез доброто човек отправя своите сили към Божествения свят. И когато ви запитат защо човек не трябва да бъде лош, ще кажете: Човек не трябва да бъде лош, за да не повтаря своето минало. Защо трябва да бъде добър? - За да постигне целта на своя живот, да влезе във Великия свят на Битието. Значи, злото е изминатия път, по който човек не трябва да се връща. Доброто е пътя, по който човек вече върви, за да реализира своите желания по нов, Божествен начин и да разбере смисъла на живота.
Ще облека идеята си със следния пример: Представете си, че сте живели известно време на северния полюс. След това с движението на Земята се движите и вие и дохождате до екватора. Времето, което сте употребили докато стигнете до екватора, се равнява приблизително на 25 хиляди години. Какво ще стане с вас, ако се върнете отново на северния полюс? - Вие непременно ще умрете. Значи връщането в миналото не е нищо друго, освен връщане към северния полюс. В този смисъл злото представя ледена епоха, леден период, който носи смърт за човечеството. Едно време там е имало условия за живот, но днес тези условия не съществуват. Ако някой попадне при тия условия днес, непременно го очаква смърт. Това е връщане назад. Да се върнеш назад, това е смърт; да вървиш напред, това е живот. Ето защо днес никой не може и не трябва да се връща по пътя, по който някога е вървял, защото там вече условията на живота са се изменили."
Учителят казва още, че принципът, от който произхожда злото, не е лош сам по себе си, но че злото се ражда от това, както казва Христос, когато ново вино се налива в стари мехове.
Във времето на вавилонското робство на евреите Заратустра е бил прероден във Вавилон като Учител под името Заратос и по този начин евреите влязоха в пряк контакт с неговата Мъдрост, защото техните по-първи хора там бяха ученици на Заратос. От друга страна Мойсей е бил още от Атлантида един от учениците на Заратустра и по този начин той предаде по особен начин учението на Заратустра.
Ще цитирам две мисли от Зенд-Авеста и ще завърша изложението за Заратустра.
В четвъртата книга Иасана е казано;
„Слушайте с ушите си онова, що е съвършено и изследвайте го добре, с ясен ум, за да може всеки от нас да знае що трябва да прави за тялото си, преди да настъпи Великият ден. Защото ние ще получим награда за поучението, което сме прилагали."
„Двата първоначални духа - и самите те са добили названието си според двете си естества: едното добро, другото - зло по мисъл, по думи и по дела. От тези два духа Мъдрият дух е съумял да избере правдивостта, което не е направил духа на заблудата."
„И двата духа са се срещнали в самото начало, за да образуват първото създадено същество и да го надарят с живот и със смърт. И така ще бъде със всички същества до свършека на света: злото ще отиде при злия дух, а чистата мисъл - при справедливия дух."
„От два духа злият дух е предпочел престъпните дела. Доброто е било предпочетено от твърде благодетелния дух, който има за облекло Небесната Светлина и който се нарича Ахура Мазда."
„Не променяй никога чуждестранните имена, с които Бог е означил нещата и съществата. Защото съществуват имена, които притежават неизразима двигателна сила, вложена в Свещените неща."
Както при всички Велики Учители, така и при Заратустра, учението имало две страни - външна, достъпна за широките народни маси, и вътрешна, която е достояние само за малцина. И Христос казва на учениците си: На вас е дадено да познаете тайните на Царството Божие, а на народа се говори с притчи. Така и Заратустра е имал вътрешна школа, в която само на подготвените души е разкривал конкретно пътя за връзка с Ахура Мазда и със светлите същества. Тези подготвени души той поставил във връзка с Великия Слънчев Дух, с когото и той е бил свързан. Това, което ученикът е преживял във вътрешната школа, наречено мистерии, е била тайна на самите мистерии и не е била правена достояние на широките народни маси. Мистериите на Заратустра са известни под името мистерии на Митра или Мистериите на огъня. В тези мистерии учениците са минавали през ред изпитания и Посвещения, докато се пречистят и организират духовните си тела, за да станат готови, за да могат да издържат на вибрациите на Слънчевия Дух, с когото искат да влязат във връзка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

бихте ли споделили откъде намирате литература на тема Авеста и зороастризъм ?

От известно време се интересувам и ми е много трудно да намеря  книги по темата.

Ако можете да ме посъветвате ще съм ви  много благодарна  и задължена! 

Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...