Jump to content

СТАРЕЕНЕ НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

СТАРЕЕНЕ НА ЧОВЕКА

Бил си млад, енергичен, жизнен, хвърчал си от радост и един ден гледаш, навел си се, едва се движиш и не знаеш как е станало това. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ – 75)

Всеки човек, който дойде на Земята, ще остарее. Животът на Земята е на остаряване. (МЛАДИЯТ, ВЪЗРАСТНИЯТ, СТАРИЯТ - 233)

До известна възраст вие се чувствате млади, но след известно време чувствате, че сте остарели. До момента, в който сте се чувствали млади, наистина сте млади, но от момента, в който започвате да се мислите, че сте стар, и в съзнанието ви става една промяна. По какво се отличава по-раншното ви състояние от последното? Какво всъщност сте изгубили и какво ново е влязло вас?... Един пример: Представете си, че вие, като ученик, имате една кесия пълна със златни звонкови пари. Пипате я от-време навреме в джоба си, тя ви стимулира. Пълната кесия изразява младостта... Представете си, че след известно време вие бръквате в джоба си, пипате кесията и какво усещате? Тя станала мекичка и по-лека. Вие изпадате в едно особено психологическо състояние и казвате: Как е възможно да стане това нещо?... Какво настъпва сега у вас? Една тъга, една отпадналост... Празната кесия изразява старостта. Старият човек чувства, че някакво богатство от него е задигнато, заграбено. Той казва: отидоха младините! Как? - Не зная. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА – 270)

Съвременните хора са толкова силни, толкова умни, че още на 60 годишната си възраст те губят силите си, губят знанията си и казват: Едно време бяхме даровити, способни, имахме знания, но старини ни налегнаха и всичко изгубихме. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА - 164)

Днес човекът се е изродил, мяза на една стара баба, която някога, преди сто години, е била млада, хубава мома, но сега нищо не е останало от нейната красота, сгърбила се е тази баба. Къде отишла нейната красота? Мозъкът й се схумил, носът й се изкривил, костите й се разкривили, мускулите отпаднали, всичко се изменило в тази стара баба, дори мислите й се изменили. Като не може да върви вече напред в живота, тя се спира и започва да прекарва през ума си миналия си живот. По цели дни се върти само около едни и същи мисли: като била млада, какви срещи имала, колко момци любила, колко угощения давала - припомня си всичко това с най-големи подробности. Тя преглежда живота си от единия край до другия, като на кинематограф. За нея това е хубаво, защото другояче животът й ще бъде скучен. Но за един човек, който иска да се развива, това не е полезно. И днес всички религиозни хора се натъкват именно на този атавизъм. Аз забелязвам тази опасност, да преживяват минали вярвания, свои минали състояния, у мнозина хора от новите течения, както на запад, така и на изток. (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 29)

Някои преповтарят нещата, а дето има повтаряне, там е старият живот... Докато човек се връща в миналото... той не е в реалността... Истинският живот се заключава в това, което не се повтаря. Щом повтаряш нещата, ти не си в пътя на реалността, но си в пътя, наречен от Индусите, „мая”. (ЦЕННАТА ДУМА - 92)

Не се поддавайте на внушения, които се крият в далечното минало на човека. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 226)

Като станете на 100 години, ще почнете да преповтаряте всички ваши минали глупости, защото старите хора не се занимават с нищо друго, освен с преповтаряне колелото на своя живот... Не, никакъв смисъл няма в преповтарянето на живота. (МОК – ІІІ г. – 3 беседа - 25)

Престане ли да расте, човек започва да остарява. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 114)

Видите ли, че човек не се интересува от нищо, престава да чете, да учи, да обича хората, знайте, че неговото сърце и неговият ум са започнали вече да остаряват. Страшно нещо е остаряването на тялото, но по-страшно е остаряването на ума и на сърцето. Ето защо, започне ли тялото да остарява, човек трябва да се стреми да запази младостта на ума и на сърцето си. (СВЕТОТО МЯСТО - 5)

Мнозина казват, че са остарели, че краката им не държат вече. Те са остарели, без да са поумнели. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 222)

Старостта, за която хората говорят, е хилавост, а хилавият не мисли правилно. В известно отношение децата разбират нещата по-добре от старите. (СЪБУЖДАНЕ -168)

Ако чувствуваш, че постоянно остаряваш и оглупяваш, ти справедливост в себе си нямаш. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 428)

Има смисъл да остарееш, но да станеш мъдър и разумен. Обаче, страшно е да остарееш и да обезумееш. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 258)

Старост, която затъпява човека, не е остаряване, а оглупяване. Ние не вярваме в такава старост. Ние вярваме в тази старост, която носи знание, която дава сили и на 120 годишния човек да работи и помага на близките си. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 226)

Човек остарява само когато се откаже да живее. (ГОЛЯМОТО БЛАГО - 16)

Съвременните хора говорят за старост, без да разбират какво представя старостта. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 64)

Само оня остарява, който е изгубил светлината, топлината и силата си. Щом изгуби светлината, топлината и силата си, човек започва да остарява, краката му отслабват и не държат. Рече ли, че е остарял, а не е изгубил светлината, топлината и силата си, той си самовнушава. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 26)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...