Jump to content

СТАРЕЕНЕ НА ЧОВЕКА - ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ОСТАРЯВАНЕ


Recommended Posts

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ОСТАРЯВАНЕ

Човек трябва да живее при всички условия на живота. Той трябва да яде, да мисли, да чувства при всички условия на живота. Откаже ли се от един от тия процеси, той губи силата си и остарява преждевременно. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 171)

Някой седи и нищо не мисли. Щом токовете на мисълта спрат, човек е преждевременно остарял. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 37)

Който не живее разумно, той е осъден на преждевременно остаряване. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 57)

Щом греши, и млад да е, той преждевременно остарява. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 213)

Старостта не е в годините, но в по-грешките, в недоволството. Недоволният е стар. Като прави погрешки, съзнанието му се помрачава, той става недоволен и преждевременно остарява. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 94)

Който греши и върши престъпления, остарява преждевременно. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 13)

Като остаряват преждевременно, те се осакатяват. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 26)

Според мене остаряването е натрупване на излишни мисли и желания в човешкото съзнание. Тоя излишък оставя утайки, от които човек трябва да чисти ума, сърцето и съзнанието си. На утайките, именно, се дължи преждевременното остаряване. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 75)

Казваш: Наказах се, остарях вече, няма спасение. Вината не е само у вас. Много условия, външни и вътрешни, са причинили преждевременното остаряване. Погрешната е в лековерието на човека. Той повярвал, че друго същество, а не Бог, може да му донесе благото на живота. Във всички вярвал, на всички се надявал, но не и на Бога. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 81)

Човек трябва грижливо да пази в себе си онзи апарат, чрез който придобива енергия от Природата. Развали ли се този апарат, мъчно се поправя. Тази е причината, поради която някои хора остаряват преждевременно. Докато е млад, докато апаратът е здрав, човек трябва да придобива изобилно енергия, да я пази, че като дойде до дълбока възраст, пак да се чувства млад и силен. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВАТА - 185)

Както се грижи за тялото си, така трябва да се грижи за сърцето и за ума си. Пренебрегне ли сърцето и ума си, човек преждевременно остарява и изсъхва. Докато е на Земята, човек трябва да храни еднакво и тялото, и сърцето, и ума си. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 76)

Не правете големи усилия, за да не изразходвате излишна енергия. Едни хора остаряват от безразборно изразходване на жизнена енергия. Други пък остаряват от безработене. Едни много работят, други - малко; едни много ядат и преяждат, други малко ядат и повече гладуват. Това са крайности в живота, които са причина за преждевременното остаряване. (ВЕЧНОТО БЛАГО – 82)

За да не остарява преждевременно, човек трябва да има готовността на детето да възприема от всички, за да може да расте и да се развива. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 520)

Ако би могъл да задържи това, което му се дава, всякога би бил млад. Човек губи повече и печели по-малко и затова остарява, докато някои дървета живеят пет-седем хиляди години. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 217)

Сегашните хора се страхуват от старостта и като дойдат до 50 ÷ 60 годишна възраст, те не смеят да предприемат никаква работа, нищо ново, понеже мислят, че тяхното време е минало вече... Тогава какво наследство ще оставите на бъдещото поколение, ако тъй рано се откажете от работа? (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 436)

Неблагодарността осакатява и преждевременно състарява човека. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН – 8.5.87)

Ако не благодари за всичко, което му е дадено, човек преждевременно остарява. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 284)

Който остарява преждевременно, той е вън от любовта. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 70)

Пазете се от тая любов, която преждевременно състарява човека. Любовта подмладява. Ако преждевременно остаряваш, любовта ти не е правилна, има нещо криво в нея. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 126)

Който вярва в земята, преждевременно остарява... Думата „земя, зео” означава взимане. Земята постоянно взима от човека, докато най-после той остарява. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 30)

За да не влезете преждевременно в старостта, вие трябва да се пазите от изкушения и съблазни. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 52)

Който е лишен от вода и не я разбира, губи своята пластичност и преждевременно остарява. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 208)

Да се занимава човек с големи работи, това значи преждевременно да остарее. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 52)

„Да не огорчавам Господа в душата си!”... И когато човек огорчи Господа, знаете ли какво става с него? Остарява преждевременно... и става негоден за нищо. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 1922 г. - 88)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...