Jump to content

СТАРЕЕНЕ НА ЧОВЕКА - СТАР ЧОВЕК


Recommended Posts

СТАР ЧОВЕК

Дали човек е млад или стар, това зависи от възрастта на неговата душа. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 140)

Като ученици на Великата школа, вие се различавате по между си по възраст, по опитност и по преживявания, вследствие на което едни от вас са стари души, а други - млади души. Който не разбира живота като изкуство и като наука, той е млада душа, безразлично на каква физическа възраст е на Земята. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 140)

Коя е мярката, с която определяте, кой е стар, и кой - млад човек? Ако под думата „стар човек” разбирате инвалид, това е друг въпрос. Но, ако под „стар” разбирате умен човек, с опитности, тогава вие сте на прав път. (БЪДЕЩОТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 14)

Стар, древен човек е този, който е разширил съзнанието си и е придобил много знания и опитности. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 116)

На санскритски език под думата „стар” разбират същество, което се е проявило, научило е законите на Природата и на безсмъртието. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА – 66)

Не е стар слабият, немощният, оглупелият човек; стар е мъдрият човек, който се радва на знание и сила, за да помага на своите слаби и невежи братя. Той може правилно да разпределя енергиите на своя организъм, да уравновесява силите си, за да може всякога да запазва придобитото и да се стреми към придобиване на нещо ново. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 186)

Под „старост” в прав смисъл на думата се разбира придобиване на опитност. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 25)

Като остарява, човек не трябва да оглупява. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 30)

Като стар, човек изучава Истината. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 291)

Старият се ръководи от Мъдростта. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 290)

Човек трябва да бъде стар, т. е. мъдър. (ДРЕХА НА ЖИВОТА - 3)

Старият живее в библиотеката на знанието и на мъдростта, дето по цели дни чете и прелиства книгите на живота. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 291)

Той разглежда миналия си живот, изправя погрешките си, без да се самоосъжда. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ – 31)

Старият човек има повече светлина в себе си, затова не се интересува от външния свят. Той живее в своята светлина, за да разглежда живота си, да си даде отчет как е живял и как е използвал условията, които му били дадени. Той разглежда мисълта си, да види какво е останало от всички мисли, които са минали през главата му. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 266)

Стар човек е онзи, който е влязъл в областта на мъдростта и прилага Божественото знание, което е придобил в живота си. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 345)

От Божествено гледище старостта е патологическо явление в живота. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 5)

Пазете се от онази старост, която води човека към залез, която го обезсилва, прави го недоволен и сърдит. Изпадне ли в това състояние, човек се свързва с черните братя. (ТРИТЕ ЖИВОТА - изд. 1942 г. - 225)

Старият се ограничава, понеже, стигнал до едно място, повече не може да върви. Той казва: Да става, каквото ще, от нищо не се интересувам. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 281)

Старият човек… е достигнал до границите, до крайния предел на възможността за растене. И като излязат неговите клони навън, започват да увисват надолу. (МОК - ІІІ г. - 30 беседа - 523)

Онзи, на когото раните не заздравяват лесно, е стар... Старият има нечиста кръв. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 52)

Докато е млад, човек се радва; щом остарее, той започва да скърби. Защо скърби? Защото няма зъби, не може да дъвче; изгубил вкуса си, не може да усеща приятност при ядене. Не само това, но и стомахът му не работи добре, не може да се храни, както трябва. Храната му се задържа в стомаха, дето се вкисва. Питам: Ако и вие се вкисвате в живота си, не сте ли стари? Вкисването в живота е признак на старост. (СЕЯТЕЛЯТ – 145)

Младият е всякога доволен и богат. Не е ли доволен, човек е влязъл в областта на старостта. (СВЕТОТО МЯСТО - 7)

Щом не се интересува от нищо, той е стар. Колкото по-голям интерес и любознателност има човек, толкова по-млад е той. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 226)

Днес под „стар човек” разбират онзи, който е живял повече с отрицателни мисли и чувства, отколкото с положителни. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 117)

Старият се отличава по своите установени възгледи... Старите възгледи правят човека стар, а не годините. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 20)

Каже ли някой, че е остарял, това показва, че е живял по стар начин. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 13)

Стар човек е онзи, който се спъва от злото. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 52)

Защо остарява човек? Защото не живее в реалността, защото не мисли право. Не е страшна старостта; страшна е, ако не я разбираш. В старостта се крие велико знание, което трябва да се използва. Ако си стар, носи брадата на старостта, докато придобиеш нейното знание; след това хвърли брадата и се подмлади. Старостта е кола, натоварена с различни материали. Щом свалиш товара, ще бъдеш пак такъв, какъвто си бил по-рано. (СЪБУЖДАНЕ - 274)

На стари години човек може да учи. Като млад външните условия са го изкушавали. И като стар има изкушения, но вътрешни. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 313)

И старата баба трябва да има желание да учи. И на 120 години да е човек, пак трябва да има желание за работа и учене. Защо 120-годишната баба да не вземе четката да рисува? Защо да няма желание да се облече хубаво? (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 12)

Радвайте се, че сте остарели. Остаряването показва, че сте поумнели. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 173)

Мнозина се оплакват, че са остарели. Дали човек е млад или стар, това не трябва да го смущава. Това са временни положения, през които всеки трябва да мине. Важно е, при всички случаи на живота си да запазите в себе си онова, което не се изменя. Това е истинския човек, който не може да бъде нито млад, нито стар. При всички условия той остава един и същ. Дръжте се за него и не се страхувайте. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ – 150)

Да остарява човек, това не значи да губи своята енергия. Има смисъл да остарее човек, но да запази своята енергия и знание, да може да се ползва от тях. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 186)

Приятно е да срещнеш човек на 80 ÷ 90 годишно възраст бодър, със светъл ум, с любещо сърце. Той е запазил своята бодрост, благодарение на умерено хранене. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 69)

Пазете зъбите си, за да бъдете всякога млади и да благодарите за всичко, което ви се дава. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ – 149)

Никога няма да мислите, че сте стари. Ще казвате: „Ние ще работим за Бога.” Ще имате една велика, славна работа. Ще имате една жива цел пред очите си, няма да остарявате. Ще имате пред очите си само хубави работи. (ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ - КЛАС НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ - 53)

На човека е определено да живее 120 години и до това време да си служи сам, да не се нуждае от ничия помощ. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - изд. 1934 г. София - 58)

Човек може да се проявява до 120 годишна възраст. Това не е утеха, а истина. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 213)

Ако искаш да помагаш на хората, ще се проявиш като стар, като човек със знание и опитност. Ангелите, които помагат на хората, са стари, на милиони години. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 96)

Старият трябва да носи благата на всички възрасти в себе си и да ги предава на младите. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 301)

Отличителната черта на старостта е даването. Като остарее, човек дава всичко, което е спечелил, понеже не може да го носи със себе си, и става последен сиромах. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 79)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...