Jump to content

37. ЧОВЕШКОТО В ЛЮБОВТА


Recommended Posts

37. ЧОВЕШКОТО В ЛЮБОВТА

Веднъж Борис Манов, учител в прогимназията в Годеч, председател на Годечкото читалище, ме замоли да вземем участие в изнасянето пиеси от името на читалището в Годеч. Изнесохме пиесата „Тъмни зори" от Илия Енчев.

С назначаването ми като учител в село Губеш и Равна, в мен се влюби Николина Угърчинска, учителка в началното училище в Годеч. Не можеше Еленка да не забележи чувствата на Угърчинска към мене и се появи болна ревност на Еленка къмто Угърчинска. Аз се въздържах да отговарям на чувствата на Угърчинска към мен, но Еленка с болки понасяше това.

В Годеч дадохме втора пиеса от името на читалището. Името на пиесата не си спомням. Аз играех младоженика, а Угърчинска ми бе годеницата. В една сцена всичките артисти бяха на сцената, а аз и Угърчинска бяхме зад кулисите. Годеницата ми използва, че ние двамата бяхме сами зад кулисите, дойде при мене и ми предложи да си целуна булчето. Аз се отказах да я целуна, защото тя сляпо ме преследваше и налиташе върху ми. Ако се отпуснех, да й се отдам, ще се изложим.

Вън бе навалял дебел сняг, цял метър. И бе голяма виелица. Към един часа след полунощ завърши веселата част. Бяхме поканени Еленка да спи при жената на касиера на Земеделската банка, а аз - у хазяина на Угърчинска, защото той имаше три къщи в двора си, та можеше да посреща гости. Той се казваше Димитър Костов. Еленка дойде при мен и плачейки, ме замоли да не оставам да спя у Димитър Костов, а да си отида в Равна, макар че вън снегът бе цял метър навалял и бе виелица. Полицейският пристав Паничков ми даде пистолета си, като ми каза: „Утре аз ще изпратя стражар да ми донесе пистолета. Вземи го, защото в такова лошо време ще те изядат вълците," Еленка предпочиташе вълци да ме изядат, но не и да остана да нощувам у хазаина на Угърчинска. Аз се отказах от пистолета и си отидох в Равна. Видях до каква безразсъдност дохожда човек от ревност. Еленка се боеше да не би Угърчинска да ме превземе през нощта, щом остана да нощувам у нейния хазяин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...