Jump to content

ОБЩИ БЕЛЕЖКИ


Recommended Posts

ОБЩИ БЕЛЕЖКИ

Преди да започна изложението на методите, ще цитирам няколко мисли на Учителя за разцъфтяването или пробуждането на човешката душа, изнесени на Първия младежки събор през 1923 г.

 

• 1 • Разцъфтяване на човешката душа.

Отделянето на човешката душа от Бога съставя един от най-великите моменти в Битието. Това отделяне в Ангелския свят е известно под името “Зазоряване на Живота”, а в света на хората е едно дихание на Бога. Защото във всяка вдишка и издишка на Бога се зараждат разумните души. И тъй, при всяка една Божествена издишка или при излизането на една душа от Първоизточника тя излиза под права линия като един Божествен лъч, влиза в обширния Космос, в обширната Вселена на своята еранда или на своята предопределена работа, която има за задача да завърши. Досега човешката душа е била като една пъпка. Едва сега човешката душа е започнала да се разпуква. Разпукването на тази пъпка е забележително като един от най-великите моменти в този Космос, наречено “Разцъфтяване на човешката душа” или “Пробуждане на човешката душа”. И всички Възвишени Същества в Божествения свят очакват разцъфтяването на човешката душа. Чашката, в която ще се прояви тази душа, ще покаже своята красота, своята хубост и Бог ще вложи в нея своята Светлина и своята Любов.

Всички вие се намирате пред една от най-великите епохи в света - разцъфтяването на човешката душа. И всички вие трябва да знаете, че сте души и трябва да цъфнете. Като цъфнете, тогава ще излезе от вас онова благоухание, което ще се разнесе из целия свят. Само по този начин ще дойдат във вашата чашка онези малки буболечици и пчелички, защото ще има сокове, с които да се хранят. Щом се разцъфти човешката душа, тогава всички Ангели и служители на Бога ще дойдат. Те от милиони години, от незапомнени времена чакат разцъфтяването на човешката душа, на Божественото у човека, за да съберат от нея тези сокове. А с тяхното идване те ще внесат Новата култура, която ние наричаме “Култура на Божествената Любов”.

 

Искам да остане у вас следната съществена мисъл: да знаете, че сте една пъпка, в която вашето съзнание трябва да бъде тъй силно съсредоточено, защото това е един от най-важните моменти в живота ви. Няма нищо по-велико от това, след като се разцъфти душата ви, да видите Божествения свят и възможностите, които

лежат, скрити в него. Това не е една илюзия, вие ще го опитате. Затова казвам, че всички трябва да бъдете тъй чисти по сърце, тъй чисти по стремеж. Човешката душа е зачената в Любовта. Тя е зачената на друго място. Вие сте души, а не тела. Вие сте души, заченати някога в Божествения Дух, и сега ви се дава възможност да цъфнете, да се разцъфтите, да принесете плод и плодът ви да бъде благоприятен пред лицето на Бога. Искам тази съществена идея да залегне у вас като една основа. Не залегне ли тази идея във вас, смисълът на Живота няма да бъде разбран. Каквато философия и да имате, каквато наука и да изучавате, вие няма да се доберете до онази велика Истина, която търсите. Един е Пътят. Схванете ли това, няма да има у вас колебание накъде сте - наляво ли сте или надясно, нагоре или надолу. Във вас ще има единство и ще знаете, че Бог е навсякъде. Щом схванете тъй мисълта, тогава няма да ви е страх, че има ад. Не, дето е душата, там е Раят. Душата образува Раят. На местото, откъдето се оттегли душата, се образува адът. И тъй, адът е место на бездушие, а Раят е место на душите.

 

При този велик ден, който иде сега в света, вашите недъзи ще изчезнат изведнъж. Когато вие се разтворите на Божествената светлина и влезе тази Божествена топлина, всичките ви минали недъзи, всичко туй ще изчезне и помен няма да остане от него. И тогава вие ще почувствате в себе си един особен аромат на цвета. И ще станете тъй силни и мощни, тъй радостни и весели, тъй млади и пъргави, както никога досега не сте били, в никое свое съществуване, в никое свое раждане и прераждане. Туй разцъфтяване ще бъде в онзи момент, когато ще скъсате всички връзки на робството, с които душата ви е била свързана. Щом ги скъсате, тогава Божественият Дух ще се всели в душите ви и ще образува една връзка между вас и Бога, между Бога и човека.

Редактирано от blagodari
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...