Jump to content

Recommended Posts

Учението на Кабала за вселената

Планетите и звездите съставят органи на вселената и тяхното движение произвежда живот в нея. Както у човека животът се поддържа от движението на кръвта, така и във вселената животът се поддържа от Светлината. В човека всяка клетка възприема и предава живота и е действително живо същество, и кръвта - жизнената сила на човека - съдържа в себе си безконечно количество същества. Същото можем да кажем по отношение и на Светлината във вселената, и произхода на ангелите, които представят клетки и органи във великия организъм на вселената.
Практическата Кабала съдържа учението за тези невидими същества, които възприемат и предават живота във вселената. Кабалистите се стремят да въздействуват на тези същества по известни методи. Според Кабала вътре в течението на Светлината, която представя живота на вселената, се намира тайнствен флуид, независим от всички творения на природата, подобно на това, както нервната сила в човека е независима от кръвните клетки. Този флуид произтича непосредствено от Бога или по-вярно казано, той съставя тялото на Бога. Това е Духът на вселената. Следователно, вселената е съставена, както и човекът, от Дух, душа и тяло.
 
1.Тялото на вселената е представено от слънцата и планетите и от всичко в тях намиращо се.
 
2. Душата представя живота на вселената, който е потокът на Светлината, къпеща небесните тела и съдържаща активните сили на природата - ангелите.
 
3. Духът на вселената се изразява чрез волята, управляваща и проникваща навсякъде посредством неосезаемия за физическите сетива флуид, наречен от окултистите всемирен магнетизъм, а от кабалистите - аура. Това е златото на алхимиците, причина на всемирното притегляне или Любовта на звездите.
И вселената, както и човекът, преминава периодически през процеса на инволюцията и еволюцията и трябва в края на краищата да се възвърне към своето първоначално състояние.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...