Jump to content

Recommended Posts

РЪКУВАНЕ

Ръкуването представя волев, разумен акт. То е съществувало от хиляди години, после се е изменило в друг процес и отново се явило. При ръкуването пръстите се допират; така се предават енергии от едно лице на друго. (СЪБУЖДАНЕ - 252)

Когато двама души искат да станат приятели, те се ръкуват с десните си ръце. Единият дава своите пет пръста, и другият - своите пет и се образува числото десет - число на приятелство. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - изд. 1939 г. София - 308)

Да се ръкуваш, както трябва, това е добро. Защо? Защото истинското ръкуване крие пет ценни качества, които трябва да предадеш чрез себе си. При ръкуването ти внасяш един Божествен елемент - участието на палеца; после ти внасяш благородство - участието на показалеца; след това внасяш справедливост - участието на третия пръст - Сатурн. С участието на безименния пръст ти влизаш в красотата на живота. Най-после ти участваш с малкия си пръст, внасяш добра обхода в отношенията на хората. Ако се ръкуваш и нищо не даваш на хората, това не е никакво ръкуване... Истинското ръкуване подразбира да внесеш нещо Божествено в човека. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 183)

Защо се ръкувате с дясната ръка? Това значи: когато двама разумни хора се съберат на едно място, всичко могат да направят. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 227)

Аз се приближавам, давам си ръката и той като си подаде ръката, ръкуваме се. Това е естественото отношение, останете на туй място. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА- 16)

Вие със своето незнание може да разрушите най-хубавото нещо. Ако вие задържите за по-дълго време ръката на една съвременна млада жена, може да развалите най-хубавото й? настроение. Ако задържите една минута ръката й?, тя веднага ще си състави добро понятие за вас. Питам: Защо трябва да задържите за по-дълго време ръката й?? Ще кажете: „От обич”. Хубаво, защо на старата баба не искате да задържите за по-дълго време ръката й, а бързате?... Следователно, питат ме някои млади моми: „Докога ще ни обичат?” - Докато ви вземат всичкото съдържание. „Докога ще ме търпят в обществото?” - Докато вземат всичките ти пари, всичкото ти съдържание. Или, казано на съвременен език: Ще те търпят, докато те изстискат като лимон, и ще те изхвърлят навън. Това не е култура, това не е човечество! (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. „Фотинов” София - 400)

Ние сега се ръкуваме само с дясната ръка, а когато ние обичаме някого, трябва с двете си ръце да се ръкуваме. А сега аристократически - с едната ръка. Когото обичаме ние трябва да хванем с двете си ръце, да вложим и Мъдростта, и Любовта. Божественото трябва да се предава и да минава навсякъде. (СИЛА И ЖИВОТА - IV серия - 268)

Той като си проточи ръката и ти като си проточиш ръката, палецът да стане отгоре, не да е свит надолу. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 16)

Ще си подадеш ръката право, няма да я свиваш, нито препъваш. Ръкувате се и ти хванеш горната част на ръката насред, то е хубавото ръкуване. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 16)

Стиснеш ръката на някого, не знаеш защо я стискаш. Отговорът е прост: стискаш ръката му повече отколкото трябва, защото искаш да вземеш нещо от него. Казваш: Дай ми нещо от себе си. Ако не стиснеш ръката на човека здраво, нищо не искаш от него. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 289)

Някой се ръкува с приятеля си и стиска силно ръката му. Защо? Иска да покаже, че го обича. Друг пък се ръкува, но едва се докосва до ръката на приятеля си. Той иска да покаже, че не се интересува от тия обикновени работи... Трети се ръкува само с два пръста. Изобщо, чрез ръкуването човек предава и взима енергия. Ако не диша дълбоко, човек не може да се ръкува правилно. Преди да се ръкуваш с някого, поеми дълбоко въздух. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 396)

Много хора не се ръкуват правилно. Те подават само един, два или три пръста. Ще се ръкуваш с цялата си ръка, да знае човек, че може да разчита на тебе. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 144)

Ако някой ви хване с лявата си ръка, той ви предава чувства; хване ли ви с дясната си ръка, той ви предава мисъл. Обаче, ако ви хване с двете си ръце, той едновременно ви предава и чувство, и мисъл. Майката прегръща детето си с двете си ръце едновременно, за да му предаде импулс за живот. (ДА ВИ ДАДЕ - 15)

Като се ръкуваш с някого, мислено си кажи: „Всичко хубаво, което е в мен, в моята душа, да бъде и твое. Благославям те и ти предавам от мен най-хубавото.” Ще предавате хубостта на Божественото. Хубостта ще я приемете от водата, светлината, хляба, плодовете и ще я предадете на ближните. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - III том - 77)

Когато вие сте болни, и дойде при вас някой човек и ви хване за ръката, и с това хващане вие веднага оздравявате, умът ви добива също здраве и яснота, питам: на какво се дължи това здраве само от допирането на този човек? Това се дължи на Духа, реалната проява на Духа. Това е тази реална форма. Ако, обаче, тази форма не може да произведе у вас този ефект, Духът го няма там, вие имате само сянката на Духа. Следователно от проявленията на нашия ум, на нашето сърце и на нашата душа в даден момент ще се познае до колко реално се проявява нашият дух. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 209)

Искаш добро ръкуване. Пръв ти дай пример на добро ръкуване. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - II том -179)

Срещнеш един добър човек, - ръкувай се с него. Хвани здраво ръката му и му предай сила от себе си. (ВЕЧНОТО БЛАГО - изд. 1944 г. София - 157)

Ако се ръкуваш често с един човек, той ще се смути. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 351)

Вие със своето незнание може да разрушите най-хубавото нещо. Ако вие задържите за по-дълго време ръката на една съвременна млада жена, може да развалите най-хубавото й настроение. Ако задържите една минута ръката й, тя веднага ще си състави добро понятие за вас. Питам: Защо трябва да задържите за по-дълго време ръката й? Ще кажете: „От обич”. Хубаво, защо на старата баба не искате да задържите за по-дълго време ръката й, а бързате? Не, това не е философия. Когато аз задържам ръката на една млада жена, това е користолюбие. Когато ме хване един апаш, един разбойник, и каже: „Горе ръцете!” - защо прави това? - Бръква в джоба ми, за да ме обере. Като ме обере, пуща ме. Колко пъти, дълго време ме задържа, за да вземе всичкото ми съдържание. Щом вземе всичкото ми съдържание, казва: „Свободен си сега”. Следователно, питат ме някои млади моми: „Докога ще ни обичат?” - Докато ви вземат всичкото съдържани!. „Докога ще ме търпят в обществото?” Докато вземат всичките ти пари, всичкото ти съдържание. Или, казано на съвременен език: Ще те търпят, докато те изстискат като лимон, и ще те изхвърлят навън. Това не е култура, това не е човечество! (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. „Фотинов” София - 400)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...