Jump to content

ПОСЕЩЕНИЕ (ГОСТИ)


Recommended Posts

ПОСЕЩЕНИЕ (ГОСТИ)

Срещнеш ли един човек на пътя си или дойде в дома ти, считай, че Бог го е изпратил при тебе. Приеми го като брат, все ще научиш нещо от него. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 122)

Изобщо, почти всички хора, с малки изключения, които идат в дома ви, носят известно благословение за вас. Той ще ви остави известно благословение или от ума си, или от сърцето си, за да го приемете добре. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 353)

Ако срещнеш някого, който се е отчаял и иска да се самоубие, не му давай съвети, че това не е добре, че не трябва да се отчайва, но вземи го у дома си, нахрани го, напои го според твоя обичай и след един-два часа, като му се смели храната, кажи му: „Хайде сега да поприказваме.” (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 г. - 333)

Като дойда в дома ви, ако съм стар, да ме приемете. Ама че морал! Като отида в дома на някои хора и ги питам мога ли да остана в дома им като гост, то, ако съм млад и красив, а те имат млада, хубава жена, ще се намерят в чудо и ще почнат да се извиняват, че нямат място, че жилищна криза имало и т. н. Не, не е там въпросът, но те се боят, че ако отида в дома им, мога да завъртя ума на жената. Като изляза вънка, ще си кажа: „Слушай, господине, ти си виновен, че си красив”. Не, не, другояче трябваше да постъпиш. Ти трябваше да си кажеш: „Аз много съжалявам, че внесох едно съмнение в ума на този брат”. Досега той имаше едно доверие в хората, а сега, след мене, той се усъмни. Може да дойдат и други хора, и у тях ще се усъмни. Тогава аз взимам мерки да оправя своите погрешки, та и като млад, хората да имат доверие в мене. Ако съм стар и дойда в дома ви, може да ме приемете; ако съм малко дете - също, но ако съм млад, не можете да ме приемете. Има случаи, когато вие можете да ме приемете и ще ме считате за отличен гост, макар и да съм млад, но кога? - Когато вие сте бедни, три дни сте гладували, а аз съм аристократ, богат, джобовете ми са пълни. Като ви покажа банкнотите си, вие ще кажете: „Ние благодарим на Бога, от колко време се молим на Господа да ви изпрати”. Да, но заради банкнотите. Казвам: Онзи не ме приема, защото съм млад - заради жената си, а този ме приема, защото съм богат - заради парите. При такъв случай ще си кажа: „Господи, не съм умен, не съм добър човек”. Аз считам, че истинският начин за посещение е следующият: да отида между хората нито като снажен момък, нито като богат, а да отида там, дето имат нужда от мене, и да кажа: „Можете ли да ми дадете да свърша някоя работа?” И като ми дадат да свърша някоя работа, като уредя дома им, да си отида, без да ми платят нещо. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фатинов” София - 307)

Представете си, че в дома на една млада жена дойде гостенка млада красива мома. Тя е пътувала няколко деня, уморила се е, изгладняла и ожадняла. По обичай домакините трябва да я посрещнат любезно. Ако домакинът я посрещне добре и я погледне мило, даде й вода да се измие, приготви й закуска, домакинята ще бъде недоволна, ще се свие сърцето й, ще почне да ревнува. Ще кажете, че грешката е в жената, тя трябва да се издигне високо, да не се поддава на ревността. Вината не е само в жената. Кога ревнува човек? Когато остане на последно място. За да не се яви ревност, мъжът трябва да даде първо място на жена си. Той ще я остави, тя да услужи на момата. Когато услужва, жената ще познае каква е момата, която влиза в дома й. Ако е добра, разумна и справедлива, тя ще види в лицето й ангел и ще я посрещне добре. След това ще даде път на мъжа си, да я посрещне добре, да й услужва, както той може. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 246)

Когато някой дойде в дома ви, той трябва да донесе благословение. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ серия - 174)

Когато искаш да посетиш някого, да осветлиш живота му, ще отидеш при него само и неделята, защото тя е ден на виделината, ще му занесеш значи, виделина. Когато искаш да поспиш някой болен, ще направиш това в понеделник, защото този ден носи живот в себе си и пр. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІІ том - изд. 1929 г. - 277)

След като си приел една малка радост, виж тази радост да я предадеш, да е динамична. Не я дръж само за себе си... Ако аз нося най-малката радост в душата си и ида при болните, на болните ще им олекне. Те казват: „Като дойде този човек като че ли ни донесе нещо.” Вие само минете… Аз съм внесъл радост. (ПРАВ ПЪТ – 227)

В който дом влезем, трябва да носим Божественото съзнание, че е хубав денят и второ, че Слънцето грее. (ПРАВ ПЪТ – 227)

Изобщо, всички хора, които дохождат при вас, все ви дължат нещо. Когато отивате при тях, вие им дължите нещо. Който отива при лекар, дължи му нещо, трябва да се изплати. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 292)

Всеки човек, който дойде до вас, има нужда от нещо. За него вие сте един извор. Задоволете неговата нужди, дайте му да си напълни своето шише! Дайте на всеки едного по една успокоителна мисъл!... По една интензивна мисъл, пожелайте доброто всекиму! (MOK - IIІ г. - 19 л. - 216)

Приятно и радостно е да ви дойде гост, без да сте го канили. Каните ли го много, и да ви посети, това посещение не е доброволно, не е направено от любов. (БОЖИЯТ ГЛАС - 82)

Щом дойде в дома ви човек, който има любов към Бога, всичко протича - вие ставате по-здрави, по-интелигентни. Дето Божественото минава, всичко се развива. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд.1999 г. София - 217)

Вие дето и да отидете при хората, си има известни правила и ако вие не ги спазвате, ще считат, че сте невъзпитан. Има известен външен порядък у тях и щом сте отишли при тях, трябва да го спазвате. (АКО ГОВОРЯ -ІІ том - 385)

За да ви приемат някъде, трябва да носите нещо... Без дар никъде няма да ви приемат. Без дар да ви приемат това са изключения. (АКО ГОВОРЯ- 137)

Когато някой отива да посети някого, не бива да отива с празни ръце, а трябва да му занесе дар. Когато ще посетите някоя бедна жена, не пълнете кесията си с банкноти, а напълнете торбата си с хляб и плодове. (МИРОВАТА ЛЮБОВ И КОСМИЧНАТА ОБИЧ - 41)

Той идеше във вашия дом като на гостилница. Ако имаше приятелско отношение към вас, трябваше да донесе нещо от себе си. Брашното, маслото, сиренето трябваше да бъдат от него, а трудът от вас. Ще кажете, че новото учение изисква от човека щедрост. И двете страни трябва да бъдат щедри, а не само едната. (НОВОТО НАЧАЛО - 227)

Посещаваме се, на гости. Туй е хубаво. Когато посещаваш един човек, не го посещавай само да вземеш нещо от нега. Други да бъдат съображенията ти. И в Божествения свят трябва да става една правилна обмяна между хората. (ПЪРВИЯТ МОМЕНТ НА ЛЮБОВТА - 210)

Вие имате едно лошо настроение, не сте разположени - това не е Божествено. Вашето неразположение може да се дължи на хората, може да се дължи на заминали същества, на души. Не се поддавайте на внушения, които са човешки, които носят тъмнина - изхвърлете ги. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - І том- 37)

Когато дойдете дома, ще ви приема добре, ще ви нахраня, ще ви умия ръцете и краката, ще ви дам всички средства, ще ви окажа всички услуги, като на приятел. (МИРОВАТА ЛЮБОВ И КОСМИЧНАТА ОБИЧ - 11)

През цялото време, докато сте били на гости, аз да бъда доволен от вашето присъствие. (ПРАВ ПЪТ - 21)

Какви трябва да бъдат хората на новото учение? Някой казва: „Ние сме от новото. Много се обичаме.” Дойде някой от тях и го питат: „Откъде идете?”... „Кога ще си вървите?” Новото учение е: „Добре дошли, очаквам ви отдавна. Много ми е приятно, че ви виждам. Жена ми и децата ми се радват.” И дават му топла вода, хубаво ядене, креват да си почине, огън и го изпращат добре. А „Кога си дошъл и кога ще си отиваш”, това е старото учение. (ПЪРВИЯТ МОМЕНТ НА ЛЮБОВТА – 132)

На каквито колебания, съмнения и противоречия да се натъкне ученикът, щом обаче реши да посети някой свой ближен, той непременно трябва да се очисти съвършено. Той трябва да измие главата, ръцете, краката си външно и вътрешно, и така да отиде при своя ближен, да му занесе своето благословение. Като влезе в стаята на ближния си, лицето му трябва да бъде светло, чисто и да го поздрави по закона на любовта. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 154)

Когато отидеш при някой твой приятел и дойде някой негов близък, ако чувстваш отвътре свобода да останеш - остани. Пък ако има у теб раздвоение, стани и си излез. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 17)

Христос казва: „Когато отидеш някъде, седни на последното място. Остави домакинът да те покани на първото място.” Само домакинът може да определи твоето място. (НОВОТО НАЧАЛО - 311)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...