Jump to content

76. ДВЕТЕ СЛУЧКИ ОТ МЪРЧАЕВО


Recommended Posts

76. ДВЕТЕ СЛУЧКИ ОТ МЪРЧАЕВО

ВК: По-нататък, какво си спомняш ти от срещите с Учителя в Мърчаево?

ПГ: Обядвахме в Мърчаево на дългата маса, която Темелко беше сковал под ореха на двора. Обядвахме и като се наобядвахме, четохме молитва и Учителят каза: „Пеню и Владо да дойдат." Владо беше руснак. Брат му е наш брат. „Да дойдат Пеню и Владо, да дойдат с мене заедно, в моята стая." Учителят излиза на почивка. Като отидохме горе, Владо беше подарил един атлас с всичките държави на света. И Учителят отвори атласа и с лупата Си се фиксира тъй и пита Владо, щото Владо е руски офицер, значи интелигентен е: „Рекох, тука Хималаите влизат ли в руската територия?" Владо стана, погледна и каза: „Северната част на Хималаите влиза в руска територия." - „Тук, каза Учителят, има условия в бъдеще Бялото Братство да работи, в Русия", да. След това Учителят отвори Библията и прочете 66. глава от Исая.

ВК: Или 66. псалом.

ПГ: Не пише псалом. Пък те са 150. Какво беше?

ВК: Значи 66. глава от пророк Исая. И какво, като отваря Учителят, и чете?

ПГ: И чете и после ни говори там.

Долу беше Кирил Икономов - беше си разработил „Вехади", братската песен, беше я разработил от себе си и започна да я свири долу на цигулката. А Учителят скочи разтревожен и започна да се разхожда, така, прекоси стаята няколко пъти на изток, на запад, върви и вика: „Този брат не знае какво зло си причинява с тази разработка! Този брат!" Ама ядосан, така, афектирай. И аз викам: „Да отида да му кажа да не я свири?" - „Не му казвай" - каза. И действително, свърши се свиренето.

Понеже от него и Мичето Златева беше научила тази разработка на песента „Вехади", и тя я свиреше. И като излезе от Мърчаево, Кирил Икономов получи удар. И се разболя. Пък ние с Мичето Златева бяхме съседи. Моята къща - отгоре на пътя, лък тяхната - отдолу. Отидох при нея и рекох: „Миче, да знаеш, че тогава, в Мърчаево, Учителят стана и каза: „Не знае този брат какво зло си причинява!" Да знаеш, казвам, че няма да свириш тая песен!" И тя я остави.

Понеже Учителят ми каза: „Не му казвай!", и аз не му казах. И Петър Камбуров, цигуларят, по едно време дойде у дома и аз рекох: „Петре, знаеш ли защо Кирил пострада?" Разправих му историята, как бяхме в Мърчаево, как Учителят се разтревожи много, когато чу разработката на Икономов. И Петър веднага става и отива и казва на Кирил: „Кириле, тъй, тъй, тъй, когато си бил в Мърчаево, си свирил една твоя разработка." И той става и веднага тръгва към Изгрева. И ме срещна там, на алеята: „Пеньо, как стана?" Рекох: „Тъй, когато ти беше и свиреше „Вехади", като започна да свириш твоята композиция -разработка, Учителят тъй, тъй, тъй стана." Той нищо не каза.

ВК: Ама той вече беше се разболял, така ли?

ПГ: Беше се разболял вече, да.

ВК: Той доста години лежа така, 15-20 години.

ПГ: Много време лежа, по едно време, коджа, е така, се чувстваше уж добре, беше се поправил. После пак падна и се удари и нищо не стана. Това стана причина да си замине.

И така се свърши тази случка с „Вехади". А за другата случка - кога ще заминем да се прераждаме в Кавказ, не зная.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...