Jump to content

4. ИСТОРИЧЕСКАТА СЛЕДА НА БОРИС ГЕОРГИЕВ НА „ИЗГРЕВА" В СОФИЯ


Recommended Posts

4. ИСТОРИЧЕСКАТА СЛЕДА НА БОРИС ГЕОРГИЕВ НА „ИЗГРЕВА" В СОФИЯ

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

1. Бях слушал различни неща, но когато през 1970 г. Ирина Михалчева написа една дълга монография, отпечатана в Известия на института по изкуствознание БАН, том 14, стр. 5-57 и заедно с написаното от Боян Боев през 1922 г. и поместено във „Всемирна летопис", успях да се ориентирам що годе.
 
2. През 1987 г. отново в луксозно издание излезе книгата „Борис Георгиев" на Ирина Михалчева, която се разграби за дни.
 
3. Един от тези, които съдействуваха на издаването на книгата, както и на направения филм за Борис Георгиев, бе Христон Захариев от град Пловдив, ул. „10-ти конгрес" 10, с много снимки и материали. Но неговото име не бе споменато никъде, понеже той бе последовател на Учителя Дънов. 
4. Аз бях събрал някои репродукции на фотографски снимки от възрастни приятели. Накрая написахме писмо на Христон и получихме неговия отговор. Вместо да ни съдействува, той отказа, вероятно огорчен от предишните си опити. И той направи фатална грешка. Ние не можехме да открием други следи на Изгрева, освен тези, които сме поместили. За нашите безрезултатни усилия се вижда от двете приложени писма 
5. За Борис Георгиев виж „Изгревът", том III, стр. 75-76; номер 64, том VI, стр. 291 под номер 40; том IX, стр. 338, стр. 516.

София, 16 януари 1990 г.

Уважаеми брат Христон,

След получаването на писмото ти от 30.12.1989 г., в което ти споделяш с мен моя план и нашия включително, защото работата е обща, като всеки един от участниците в тази обща работа трябва да поеме своята отговорност и има възможността всеки един от тях да разработи отделна тема, от онази поредица, която сме замислили да се нарича: „ Борис Георгиев на Изгрева". По този начин ще се запази авторството на всеки един от участниците и ще бъде не само знак на автентичност, но и знак на историческа достоверност, защото всеки подписал своята тема, означава, че е автор на същата, и че това лице съществува в действителност. По този начин това ще бъде един колективен труд на всички ония, които могат да напишат нещо, които знаят и които имат отношение към тази тема. До настоящия момент за Борис Георгиев са писали много хора и това е видно в библиографията на последната книга, написана за него от Ирина Михалчева през 1987 г., както и нейната публикация от 1970 г. в „Известия на института за изкуствознание - БАН". Вероятно и други автори ще работят върху тази тема.
Но ние смятаме, че трябва да бъде разработена темата" Борис Георгиев на Изгрева". Като пръв автор ще бъде публикацията на Боян Боев във „Всемирна летопис", год. Ill, стр. 116, от 1924 г., кн. 5. Втори автор ще бъде онзи, който е написал във вестник „Братство", като текста бъде изваден и цитиран дословно. Трети автор ще бъде онзи, който е писал на тази тема в списание „Житно зърно". По-нататък ще следват авторите от нашето поколение, като за автора Христон Захариев, според нашите предварителни преценки, след като прочетохме писмото ти, могат да бъдат следните теми, които ще станат публикации:
1. „Животът на Борис Георгиев на Изгрева и животът с приятели от Братството". Снимков материал и коментар на снимките и лицата от този период, включая опис на обстановката на Изгрева през онази епоха и средата, в която е живял.
2. „Художникът Борис Георгиев и образът на Учителя" - сведения за времето, епохата и подробности за рисуване на портрета и оценки от първата изложба на Борис Георгиев от пресата и приятелите за портрета на Учителя. 
3. „Борис Георгиев и животът му с последователите на Учителя от Братството, видно от кореспонденцията на Борис Георгиев с приятелите", като се извадят всички пасажи, които се отнасят до приятелите от братството и живота на Изгрева, като всеки пасаж се обозначи до кого е писмото и датата, до кого е писано. Необходимо е да се направи и коментар по тази тема. 
4. „Опитности на Борис Георгиев с Учителя" - разказани от приятели, съвременници на тази епоха. В този раздел да бъде поставено и онова, което е казал Никола Нанков за помощта на Учителя, за тяхното материално подпомагане. В случая, че той или някой друг се добере до кореспонденцията между Никола Нанков и Борис Георгиев, трябва да се препише и представи авторството на Никола Нанков. По този начин той като автор ще участва също в този колективен труд. Това е необходимо и трябва да се зачете неговия труд, защото той имаше много голямо огорчение от неговите съвременници, които използваха негови материали и след това се подписваха под своите публикации, като той изобщо не беше споменат като лице, което е съдействувало. Освен това той е сега в невидимия свят и много точно ще следи какви са помислите на всекиго, който иска да се добере до неговия архив. Затова е необходимо чистота и честност, понеже ние не работим за Борис Георгиев, а работим за Школата на Учителя. А Борис Георгиев е бил една проекция в дадено време, като един от представителите на българския народ, изпратен пред Мировия Учител. 
5. „Допълнителни идеи, мотиви и материали, които ще възникнат при обработката на материалите от посочените четири точки, като бъдат обособени в отделни теми.'' По този начин се дава възможност на Христон Захариев да работи творчески и всяка една идея, която дойде до него да може да я подкрепи с материали и факти и съответно да я изрази в четмо и писмо. В случая той има възможността свободно да работи в тази насока. Ако в своята работа издирване на материали се добере до лица, които имат познания за тези събития, може спокойно да ги охрабри и подпомогне да напишат също нещо по този въпрос. Така ние откриваме този раздел свободно и за всички ония, които биха могли да напишат сега, както и след години, като написаните материали се прикачат към този колективен труд, наречен „Борис Георгиев и Изгревът".
Ние тук също ще се опитаме да работим по дадени теми, като на този етап нашите теми не се дублират с онази програма, която ние написахме на Вас. Но ако се окаже дублиране, има два начина: или всеки да си помести своята публикация, или пък да се обединят в едно, като обработката им стане колективно на масата, на кръглата маса, и при споразумение от всички участници направената публикация ще носи името на всички участници. Това нещо е разумно и ще доведе до обединение на нашите усилия. А в какво: ние сме длъжни да запазим и съхраним проекцията на Школата на Учителя в лицето на всички съвременници, защото опитността на един ученик е опитност на цялата Школа. Желаем ти успех в работата. При възникнали въпроси, ние сме готови да съдействуваме. С уважение, от редакторската група:

М. Великова Вергилий Кръстев

30.12.1989 г.

Мила сестра Марийка,

Отдавна съм получил писмото ви от 16.11. т. г. и Ви моля да ми простите, че чак сега ви отговарям. Твърде много време ни отнемат нашите лични работи около двора и др. ангажименти и едва сега отправям и годишните си поздравления, та дойде едва сега ред и до вас.
Избраната тема от вас е много хубава и чака тепърва разработка, но с упорита работа по събиране на материали и по подреждането им.
За съжаление аз имам най-малко сведения по този въпрос досега, откъде ли няма такива, но от братството най-малко, надявам се, че вие ненапразно се обаждате именно за това, да се заемете сега с този въпрос, защото живеете там и по-лесно е да отделите време за това. Аз се радвам много за проявения от вас интерес за това. Сега на въпросите ви:
1 и 2: Писано е както и вие знаете от брат Боев. 
3. Досега не съм прегледал годишнините на „Братство", за да издиря това, понеже ги нямам. Но сигурно има и трябва да се издирят и уточнят, а и Са вата е жив и здрав още. 
4. Не знам къде го е рисувал Учителя. Имам няколко фотографии, когато е бил с къщичката си на Изгрева. Също така фотография с бр. д-р Жеков и жена му. На излет на Витоша с около 10 души от Изгрева. Записани са и имената им от мен.
Той е спал у д-р Жеков и Емануил Манолов, но архивите са останали в Симеонов, който е направил къщата си на мястото на къщата на Жеков, но ми каза, че били останали материалите на открито, намокрили се и прочие - не каза, че са унищожени или загубени, но ми каза, че не го интересува тази работа, не се занимавал с това и пр. и пр. и не направи даже опит да ми даде някои сведения относно това. Затова издирването у него не е извършено, но трябва да се подходи много внимателно, да не му се издраска полирания под или допиране до мебелите му. (Моя забележка: Отнася се до Савата от Мърчаево, при когото има оставени архиви от д-р Жеков и др.)
Еленка (сестра му), обеща да потърси но досега не се е обадила. Разпитвах Узунов, който само ми каза, че Борис им отворил вратите на къщичката, където светело от чистота, като в аптека. Ходих и при Ив. Жеков, но той не можа да ми каже нещо съществено.
Христина Милчева казваше, че има писма от него, но досега не ги е дала. Хората от Америка и Русия ги дадоха 245 броя, а тя може да ги даде ида разкаже нещо за него, понеже се е канела да отива при него с други, това пише Б.Г. в няколко писма. Но е нужно да се отиде при нея и при някои по-възрастни братя и сестри. Все ще се намери някой да даде ценни сведения за него. Както пишеш, че си чувала, така и аз съм чувал от Н. Нанков, че Учителят като разбрал, че Борис е останал в голяма нужда, след като не е могъл да настани семейството си във Варна, след завръщането им от Русия, Учителят наредил да му ушият на него и майка му палта и обувки. Нанков е водил кореспонденция с Бориса и той му е пращал репродукции от картините си, които той е показвал на мене не един и два пъти. Вярвам, че са запазени у жена му или роднините, у които е съхранявал беседите и др. ценни материали за Братството.
У него беше един вариант от Портрета на Учителя. Той лично го е донасял на наши изложби два пъти. Но сега жена му казва, че е изчезнал при местенето им тук и там. Та тя не знаела кой им е помагал и кой може да го е взел. Другият портрет бил при стенографките, но Данаил Иванов Панайотов го взел от нея тази година и аз не можах да го намеря, за да взема копие от него.
Прощавай, че така набързо нахвърлих тези мои сведения. Ще ви моля, заемете се най-усилено да съберете още, ще сте богато възнаградени за това от всички обичащи Бориса.
Брат твой: Подпис

(Христон Захариев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...