Jump to content

СТЕПЕНИ НА ЛЮБОВТА


Recommended Posts

СТЕПЕНИ НА ЛЮБОВТА

Имаме разни степени на любов: животинска, човешка или физическа, духовна, умствена и Божествена. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 121)

Когато някой каже, че ви обича, вие трябва да знаете каква е неговата любов - като на червея, на паяка, на комара, на кокошката, на кучето, на мечката, на вълка, на вола, на коня или като на майката, на светията, на Ангела и т. н. Не е позволено на човека да си служи с любовта на паяка, да смучи кръвта на своята възлюбена или на своя възлюбен; не е позволено да си служи с любовта на хищника, който разкъсва своята жертва. (СИЛА И ЖИВОТ - II том – изд. - 2006 г. - 250)

Всички долни степени на любовта не са още любов, а са нейната външна страна. Формите на любовта са различни според степента на любовта. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 121)

Любовта, която имат младите хора, е най-ниския връх; след това любовта на майката към детето е по-висок, приятелството е още по-висок, а в Божествения свят пo-висок връх от любовта към Бога няма. След този връх се нареждат върховете на вярата, надеждата, Милосърдието и пр. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 92)

По-низшите и по-висшите чувства идват у човека в стълкновение. Тези скърби и страдания се дължат на Физическата любов. Това е една по-гъста материя и като се вплете човек в нея, докато се освободи, ще усеща страдания. Ред същества от Астралния свят действат при тая любов... Когато някой мъж се съблазни от формите на жената и обратно, това не е от тях. Тъмните духове правят това чрез тях (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 123)

Малката любов минава през малка тръба и има спънки - това е човешката любов. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 121)

Човешката любов е в астралния човек. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том- 122)

Човешката любов е любов на страстите. Това, което проявява астралният мъж и астралната жена, не е никаква Любов, а само една привидност. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 123)

Ние сме опорочили любовта. Ти обичаш някого, веднага хората влагат еротичното в това чувство. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 176)

Има една любов на плътта, която премината, изчезва. Тя е човешката любов. Онзи, който обича с човешка любов, се носи добре, но после изстудява. Човешката любов е като горене на един огън от дърва, който изгасва. Тя е кратковременна. При човешката любов вземат участие низши духове. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

Човешката любов се проявява чрез целувки и прегръдки... При тази любов се хвърля магнетична мрежа между двама души, за да се въплъти някой. Духовете привличат мъжа и жената, за да се въплътят чрез тях. При физическата любов хората не знаят, че изпълняват Чужди желания. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 123)

Човек трябва да надрасне физическата, плътската любов. Тя е една фаза, през която е минал човек, но сега той трябва да се издигне до по-висшите форми на Любовта. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

Всеки, който работи с човешка любов, остава излъган. При човешката любов има изгаряне. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

В човешката Любов има радост и страдание. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

Човешката любов състарява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

При човешката любов онзи, който обича, ограничава. При човешката любов има съвсем слабо разбиране на любовта. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

Когато обичаш някого, неговото лошо състояние се прехвърля на теб. Това става при човешката любов... Прехвърлят се също и греховете, и пороците, и слабостите на този, когото обичате. И когато мразите някого, вие пак се свързвате с него и придобивате Качествата Му. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 123)

При човешката любов има удари. Ударите са прекаленото увличане, което идва и зашеметява. То заблуждава, въвежда в една област на бездействие и човек не може да работи. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 124)

Когато момата е много красива, като знае, че на някого ангелът е слаб, да си тури по-проста кърпа, та този приятел да отиде да работи, а не да си криви шапката. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 124)

Сегашната обикновена любов е кармична, тя не е чиста и затова не е устойчива. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

Когато човешката любов влезе в човека, той на никого не прави зло; влезе ли в него животинската любов, той е готов да краде, да обира и да убива. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 185)

Човешката любов е отражение на Божествената любов. На място е, когато е отражение. Когато едновременно живеем в Божествения свят и в човешкия свят, човешката любов е на място, но човешката любов не е на място, когато живеем само в човешкия свят, а не живеем в Божествения. Тогава тази човешка любов произвежда смърт. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - изд. 1899 г. София - 642)

Хората често си играят с динамичната любов, без да подозират каква вреда може да им причини тази любов. Динамичната любов може да пресуши сърцето на човека, да го превърне в пастърма. Съвременните хора, млади и стари, искат да обичат, без да подозират, че обичта е сложна наука, за изучаването, на която са нужни хиляди години. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 32)

Най-големите нещастия се дължат на егоистичната любов. Тя придава на човешкото сърце повече топлина, вследствие на което след известно време то се овъглява. От тази любов умът пък почервенява и човек става неврастеник. Най-после и волята на човека става черна. Почернее ли волята му, той минава за лош човек... За да се избави от изсушаване на сърцето, от почервеняване на ума и от почерняване на волята си, човек трябва да се стреми към разумната любов. Той трябва да стане господар на своя ум, на своето сърце и на своята воля. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 32)

Всички страдания сега произтичат от това, че всички искат да завладеят хората, искат да ги обичат насила. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 279)

Щом дойдем до закона на Любовта, не трябва да изискваме любов. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - изд. 1999 г. София - 161)

Какво виждаме днес в света? Отношенията между хората изобщо се основават на някакъв интерес. Рядко ще срещнете човек, който да обича истински. Повечето хора обичат някого или за знанието, или за богатството му, или за положението, което той заема в обществото. Каже ли някой, че ви обича, питайте го за какво ви обича. Пък и сами ще разберете... Обичайте човека заради същинския човек в него, който представя лъч, излязъл от Бога. Намерите ли истинския човек, вие можете да го обичате, без оглед на външните му качества. Той е ваш брат и ваша сестра. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 141)

Онази любов, която не е истинска, размества двойника и тогава хората страдат. При истинската любов, двойникът не се размества. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - изд. 1999 г. София - 162)

Мъчно е днес да прояви човек абсолютно безкористна любов. Ако това е невъзможно, той трябва да бъде поне справедлив. За да бъде справедлив, добър и любещ, човек трябва да има високо съзнание, да се е издигнал над обикновените условия на живота. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 170)

Какво по-голямо щастие търсиш от това, да обичаш безкористно. Да обичаш, без да очакваш и изискваш. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 212)

Истинската любов е онази, която дава подтик на човека и го отправя към Бога. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 108)

Ще любиш по правилата на любовта и ще направиш хората щастливи. Каква любов е тая, която не може да направи човека щастлив? Тя не е Божествена Любов, не е истинска. Ако моята любов не може да направи хората щастливи, тя не е истинска. Ако моята любов не може да внесе мир в душите на хората, тя не е истинска. Ако моята любов не може да внесе светлина в умовете на хората, тя не е истинска. Ако моята любов не може да внесе подтик в човешките сърца, да ги накара да научат нещо, тя не е истинска. Не е въпрос как гледат хората на моята любов; важно е как давам и какво давам. Аз сам се радвам на онова, което давам. Ако расте, то е Божествено. (НОВОТО НАЧАЛО - 309)

Любов, която не е в състояние да заличи греховете на хората, не е истинска любов. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 188)

Любов без милосърдие не е истинска любов. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 230)

Обич, която се усилва и отслабва, не е истинска. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 147)

Ще кажете, че сте готови да умрете от любов за някого. Любов, която свършва със смърт, не е истинска. Когато двама души се обичат разумно, никой от тях не трябва да умира. И двамата са слуги на Господа. Те имат работа, която трябва да свършат навреме. (БОЖИЯТ ГЛАС - 137)

Ако любовта е истинска, вие ще растете като души. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том - 126)

При истинската любов човек, като обича някого, обича и всички тези, които това същество обича. А когато любовта не е истинска, човек завижда на тези хора, които обичат любимото от него същество. Нашата любов трябва да бъде чиста, като любовта на майката... Майката се радва, когато повече души обичат нейното дете. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том - 135)

Ангелската или духовната любов се проявява чрез усмивката. Ако ти се усмихне този, когото обичаш, ти си радостен. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том - 123)

В духовната любов има усилване и отслабване. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том - 122)

Ти ще обичаш една девица, за да научиш какво нещо е чистотата в нейната първоначална проява... Ти ще обичаш, за да се научиш, не да се удоволстващ в любовта. В любовта удоволствие няма. Горко на онзи, който се удоволства в любовта. Той умира всякога. Любовта може да ти даде всичко, което искаш. Тя и удоволствие ще ти даде, но ще изпрати смъртта и ти ще приемеш смъртта. (ПЪРВИЯТ МОМЕНТ НА ЛЮБОВТА – 195)

Любовта е Божествена, когато е свободна от примеси, когато е напълно чиста - такава, каквато слиза отгоре. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 121)

Голямата любов минава през голяма тръба - тя е Божествената Любов. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 122)

Представете си: има една мисъл разумна, която носи Светлина, чувство, което носи Топлина, воля, която носи сила... Събрани заедно - туй нещо е Божествена Любов. Светлина, Топло чувство и сила са условия, за да се прояви Божествена Любов. (ПРАВ ПЪТ - 228)

Да вкусиш от Божията Любов, това значи да се намираш пред оазиса на пустинята. При всички мъчнотии и страдания, тя дава сила на човек да ги понася с радост. (НОВАТА МИСЪЛ - 233)

При Божествената Любов само като зърнеш този, когото обичаш, или като си помислиш за него, радваш се. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 123)

Тя се проявява чрез Светлина. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 123)

Когато човек има чисти, възвишени стремежи, тогава Светлите духове го обикват и работят върху неговото повдигане, за да го подготвят и да се вселят в него. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТАДУША – І том - 123)

При Божествената Любов ще обичаш всички онези, които са се обърнали към Бога. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТАДУША – І том - 123)

Божествената Любов има три степени. Първото стъпало е да дадеш на човека, когото обичаш, най-необходимото: хляб, дрехи, условия. Второто, ще го пратиш на училище, ще го възпиташ. Третото стъпало е да му дадеш дарования, да го направиш талантлив. С Любовта, която му изпращаш, ще го направиш даровит и ще се радваш на дарбите И успехите му. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТАДУША – І том - 123)

Божествената Любов подмладява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 124)

Новата или Божествената Любов, която ще се изяви на Земята, ще създаде нови форми на Любовта... Божествената Любов не е кармична и е трайна... Любовта на Духа вечно пребъдва... Божествената Любов отначало е слаба и постепенно се засилва все повече... Няма прекратяване, а непреривен растеж и усилване на Любовта... Тя се сравнява с горенето на Слънцето. При Бо­жествената Любов има чистота. Бо­жествената Любов има светлина, при която плодовете зреят... Божествената Любов не прави ограничения на онзи, когото обича... При Божествената Любов Бог изпраща Духа си. При Божествената Любов ще обичаш всички онези, които са се обърнали към Бога и при това Бог ще ти бъде идеал. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 121, 123)

Когато ние влизаме в областта на Божествената Любов, отношенията между хората няма да бъдат никакви други освен отношения към души. Най-хуба­вото състояние е това, което изпитва човек, когато някой го обича. Каквото друго и да казвате, това е най-хубавото състояние - да ви обичат и да мислят добро за вас. Да те обича някой, да мисли добре за тебе, да те чувства в сърцето си и да ти даде пълна свобода - няма по-хубаво състояние от това. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО – 605 - изд. 1999 г. СОФИЯ)

Това, което ще оправи света, е хората... да станат добри проводници на Божествената любов. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 127)

Човешката любов започва с щастие и свършва с нещастие, без изключение. Ангелската любов започва с нещастие и свършва с щастие. А Божествената Любов започва с блаженство и свършва с блаженство. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 118)

  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...