Jump to content

ОБИЧТА


Recommended Posts

ОБИЧТА

Смисълът на живота се заключава в обичта - да обичаш и да те обичат. (ТРИТЕ ЖИВОТА -18)

Всеки, който ви обича има подтик от Бога и ако той е верен на този подтик, той се благославя. Всякога, когато възприемате любовта, то е подтик от Бога. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том - изд. 1994 г. София – 66)

Онзи, който обича, през ума му никога не трябва да мине една противна мисъл. Образът на този, когото обичаш, трябва да бъде тъй свещен, както твоят образ, и да не внесеш никакво петно върху него. Това аз разбирам да обичаш един човек! Това е максима. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. „Фошнов” София - 246)

Да обичаш някого, това значи, да се обмениш правилно с него... Ако обмяната не е правилна, те се натъкват на противоречия, на отрицателни състояния. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 38)

Дали обичате или мразите някого, вие ще започнете да приличате на него... Когато двама души се обичат или мразят, в първо време те взимат един от друг своите положителни или добри черти, а после - отрицателните или лошите черти. Това е неизбежен закон... Тази обмяна става навсякъде в живота... Ако тази обмяна не става правилно в психически живот на човека настъпва дисхармония, в резултат, на която се явяват известни подпушвания в неговия организъм... Между личните чувства и разумността в човека всякога трябва да става правилна обмяна... Докато човек върши своята воля, той живее в областта на личните чувства. Щом пожелае да изпълни Волята Божия, той се издига в по-висока област, дето царува Божията Любов. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ – 167, 168)

Щом искате да ви обичат хората, това подразбира, че имате известна малка нужда, която трябва да се задоволи. (АКО ГОВОРЯ - II том - 98)

Да обичаш човека, това не значи, че той трябва да има ум, сърце и душа като твоите и да мисли като тебе... Този, когото обичаш, по характер трябва да бъде противоположен на тебе, за да се допълвате взаимно. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 163)

Да мислиш, че един те обича повече, а друг - по-малко, това е субективно схващане. Ако шишето ти е малко, малко ще приемеш от любовта. Някой те обича повече, отколкото очакваш, но шишето ти е малко, не може да събере всичката любов. Ти се сърдиш, че малко ти е дал. Кой е виновен?... - Причината е в тебе, не в него... Ако не възприемаме всичката любов, която ни се дава, причината е в нас, а не в Природата. Това се дължи на нашите недъзи... - Искам да обичам някого повече. - Как ще го обичаш, когато шишето му е малко? И да искаш да го обичаш много, не можеш. (НОВОТО НАЧАЛО - 273)

Под „обич” разбираме да се помага на хората. (ДРЕХА НА ЖИВОТА - 54)

Радвайте се, когато обичате, защото Бог се проявява чрез вас. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА – 281)

Обичта винаги трябва да бъде свързана със закона на свободата. Да обичаш някого, това значи той да е свободен пред тебе и ти да си свободен пред него... И да те обича някой, значи ти да бъдеш свободен пред него. Това значи да обичаш някого... Като обичаш, да правиш хората свободни, и като те обичат, да те оставят и тебе свободен. (ПЪТЯТ НА ДОБРОТО - 273)

Обикнете ли някое животно, например, една свиня, тя вече престава да бъде за вас свиня. Тя ви е приятна, макар и да грухти, обичате я и казвате: „Моето свинче!” Не я ли обичате, казвате: „Махнете от тука тази свиня! Много шум вдига.” Значи в силата на Любовта се крие идеята за братството и сестринството. (VII МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1929 г. - 7)

Щом обичаш един човек, той се отваря пред теб, една светлина се разкрива в него и ти виждаш един нов, красив свят. А щом не го обичаш, всичко е тъмно, във всичко виждаш опакото. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I там - 161)

Най-първо, когато обичаш някого, то се познава по това, че отдалече още като го видиш ти е приятно... Не като се срещнете, но само като го зърнеш, тебе ти е приятно. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 174)

Можеш ли да обичаш чуждото дете, както го обичат майка му и баща му? „Искам да му помогна, да го повдигна.” Щом искаш да му помогнеш, трябва да го обичаш повече от родителите му. Ако го обичаш, както те го обичат, ти не си му нужен. При това трябва да обичаш и родителите му. Не ги ли обичаш, твоята Любов е Користна. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 170)

Хората трябва да се научат да се обичат. (КОСМИЧНАТА ОБИЧ - 35)

Всички искат да знаят защо са нещастни. Много просто. Вие сте нещастни, защото хората ви обичат. Докато ви обичат, а вие не обичате, всякога ще бъдете нещастни. Ако искате да бъдете щастливи, трябва да обичате. Да обичаш, това е Божествено. Да те обичат, това е човешко. (ЦАРСКИЯТ ПЪТ НА ДУШАТА - 188)

Научете се на изкуството първо вие да обичате. (ТРИТЕ ПОСОКИ – 219)

Добре е да ви обичат, но праведните, а не грешните хора. Обичат ли ви грешните, това значи да ви предадат своите слабости, от които с години не можете да се освободите. Когато грешникът ви обича, чрез любовта си той може да ви направи големи пакости. В такъв случай, за предпочитане е безлюбието на грешника, отколкото неговата любов. Когато грешникът не ви обича, вие сте затворени за него, и по този начин се освобождавате от слабостите му. Обича ли ви, вие се отваряте за него като охлюв и приемате слабостите му. Докато не се е калил, докато не е разбрал законите на живот, човек не трябва да се отваря. Обичайте хората, без да се свързвате с техните слабости. Помагайте на хората, без да се свързвате с тях. Преди да обичате някого, вие трябва да обичате Бога и заедно с Него да отидете до онзи, когото обичате. (ДА ВИ ДАДЕ - изд. 1938 г. София - 36)

Не мисли, че хората са лоши, а ти си добър. Обикни лошите хора! Най-първо трябва да обичаме лошите хора, защото през тях трябва да излизат нечистотиите навънка, за да дойдат добрите работи. И когато е казал Христос: „Любете враговете”. Той е подразбирал този велик вътрешен закон. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС – ІІ г -1 лек. - 15)

На Земята защо ли скърбим? Понеже хората минават покрай нас, без да ни четат. Когато ние се зачетем в това, което Бог е писал в една жива книга, ние обичаме. Да ни обичат, това значи да изчетат какво е писал Бог в нас. Всеки човек е една книга и когато го обичаме, ние я четем. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 128)

Ние казваме: „Да обичаме всички хора”. Всички хора, в които Бог живее Разумното е, което се обича в света. Ние казваме: „Трябва да се обичаме”. Най-първо всички трябва да станем разумни, за да се обичаме. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ – 253)

Като обичаш някого, той и след хиляди години държи в съзнанието си, че го обичаш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 98)

За да бъдеш щастлив, достатъчно е само един човек да те носи в паметта си, като жив паметник. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 39)

Кога умира човек? Когато никой не го обича. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 129)

Като обичаш някого, ти вече способстваш за повдигането на човечеството. Всички хора, като обичат без да знаят, градят Божественото здание. Любовта винаги гради. Няколко души като се обичат, повдига се цялото човечество и цялото Битие, всички се ползват от това. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - изд. 1989 г. София -161)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...