Jump to content

КАК ДА ОБИЧАМЕ


Recommended Posts

КАК ДА ОБИЧАМЕ

Какво виждаме днес в света? Отношенията между хората изобщо се основават на някакъв интерес. Рядко ще срещнете човек, който да обича истински - повечето хора обичат някого или за знанието, или за богатството му, или за положението, което той заема в обществото... Изгубите ли тези качества, и любовта му изчезва. Следователно обичайте човек заради същинския човек в него, който представлява лъч, излязъл от Бога. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 - 446)

Как трябва да обичаме? Христос е разрешил този въпрос малко другояче. Досега, всички, които са обичали, са изяждали тези, които са били обичани от тях. Така е било в старата любов. А пък Христос, като дойде на Земята, в новата любов казва: „Аз обичам другите не да ги изям, но аз, като ги обичам, искам те да ме изядат.”... Новата любов седи в това, като обичаш някого, той да те изяде. И в това изяждане се раждат всички добрини в света... След като хората изядат Христа, той ще влезне в тях и ще ги научи как да любят. Ако ти ги изядеш, те ще те научат, каквото те знаят. (ИЗПИТЪТ НА ЛЮБОВТА - 271)

Трябва да обичаме Бога, за да приемем от Него Любовта и после да отидем да я приложим. За да обичаш хората, трябва по-рано да отидеш при Бога, Нямаш Капитал. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 98)

Бога и Христа ще любиш, а към човека ще имаш отношение. Щом имаш отношение към някого, ще даваш. (НОВАТА МИСЪЛ - 12)

Какво е новото разбиране на любовта? Когато обичате един човек, трябва да излязат два лъча, един лъч от вашето сърце и един лъч от вашия ум. Ще направите първата връзка. Щом направите връзката, тогава Божественото във вас ще се прояви... Законът е: Щом обикнете някого, Господ е там. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 325)

Да обичаш човека, това значи, че той може да расте и да се развива под Твоята Обич. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - изд. 2008 г. второ издание - 157)

Да любиш някого, това значи, всеки ден да откриваш по една добра черта в него и да съдействаш за неговото развитие. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 148)

Най-трудното нещо е да обичаш, защото този човек, когото обичаш, той има известни умствени стремежи и ти трябва да ги познаваш. Той има известни сърдечни стремежи и ти трябва да ги познаваш. Той има и душевни стремежи и трябва и тях да ги познаваш добре, да работиш за неговото повдигане. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – І том - 60)

Който те обича, никога не се стреми да проникне в тебе. Той се радва, че те е видял и те оставя свободен. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 125)

По свободата, която човек ви дава, можете да познаете неговата любов. Който истински ви обича, той ви оставя свободен. Когото вие обичате, също го оставяте свободен. Следователно дръжте в ума си мисълта, че свободата е мярка за любовта. И като обичаш, и като те обичат, вие трябва да бъдете свободни. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - изд. 1941 г. София - 251)

Какво значи да бъдеш носител на любовта? Да обичаш и да те обичат. Разумност се иска от онзи, който обича, както и от онзи, когото обичат. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 43)

Всички хора говорят за любов, но това не е достатъчно. Любовта се проявява в дела. Какво трябва да направите за онзи, когото обичате? Ако е болен, в името на любовта трябва да пожелаете да оздравее; ако е грозен, в името на любовта трябва да пожелаете да стане красив; ако е слаб, в името на любовта трябва да пожелаете да стане силен. Любовта предава на човека нещо съществено. Като дойде при вас, тя веднага разбира, от какво имате нужда, и ви го доставя. Който ви обича, като види, че сте гладен, ще ви донесе хляб; ако сте жаден, ще ви донесе вода; ако сте бос, ще ви купи обуща. Който ви обича непременно ще даде подслон на вашите добри мисли, чувства и постъпки. Като знаете това, благодарете на Бога за любовта, чрез която Той се проявява. Любовта се проявява чрез различните хора, и всеки ще ви предаде част от това, което носи в себе си. Музикантът ще ви придаде нещо от своята музика, художникът - от своето художество, здравият - от своето здраве, болният - от своята болест, недоволният - от своето недоволство и т. н. Любовта се проявява и на положителните и на отрицателните сили в Природата. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 72)

Когато видиш един човек или друго същество, изпрати му струя от любов. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 119)

Ако обичаш някого, внасяй чрез своята любов светлина в ума му, топлина в сърцето му и сила в тялото му. Преди всичко, трябва да стане здрав. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 119)

В грешния ще обичаш онова, което не е грешно. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОБЕНКАТА ДУША - I том – 139)

Обичаш ли някого, ти трябва да постъпваш към него така, че да го задоволиш. (БОЖИЯТ ГЛАС - 15)

Който те обича, той предвижда всичките ти нужди. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 57)

Обичаш ли някого, ще работиш за него. Обичта е закон на работа. (БОЖИЯТ ГЛАС - 15)

Вие обичате някого, понеже виждате в него някои хубави черти. Всеки ден откривай в него някои нови черти и тогава любовта ти ще расте. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 155)

Любов като имаш, като обичаш някого, приятно ти е да работиш. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 360)

Да обичаш един човек, трябва значи да влезнеш в неговия живот, да видиш живота му какъв е. Когото обичаш, ти и почиташ; един човек, когото ти не обичаш, ти не можеш да го уважаваш. (ПЪТЯТ НА ДОБРОТО - 273)

Онзи, който е повече развит, ще обича всички същества - и грешни, и добри. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 139)

Когато Божествената Любов е в теб, ти обичаш всички. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том – 138)

Човек е колективно същество. Следователно, като обичаш едного, същевременно ти обичаш и онези същества, които са свързани с него. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 47)

Ако обичаш приятеля си, кажи: „В името на своя приятел аз обичам всички живи същества без разлика.” Това е свещено правило. Кажеш ли, че не обичаш всички, ти отваряш в себе си врата за злото, врата за твоето падане. (ДОБРИ И ЛОШИ УСЛОВИЯ - 145)

Когато обичаме Бога във всички същества без разлика, а не някои повече, а някои по-малко, тогава е Божията любов. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 138)

Когато казвам, че човек трябва да обича много души, това не значи човешка любов, а Божествена - да им желаеш доброто и да се молиш за тях. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 139)

Човек трябва да обича всички хора, без те да подозират за това. Ако кажеш на едного, че го обичаш, той десет години наред постоянно ще иска проверка да види дали го обичаш или не. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – I том - 106)

Обикнеш ли някой човек, не го пипай. Обикнеш ли някой човек, кажи му онази Истина, която да му донесе светлина и да го направи свободен. Дай му парче от онзи хляб, който може да го нахрани. По-нататък нищо не му говори. Това подразбира истинска свобода. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 168)

Да обичаш някого, това значи да го очистиш... Без чистота не можете да получите нито едно от благата на Любовта. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 50)

„Ако държите заповедите ми, ще пребъдете в моята Любов.” По-нататък Христос казва: „Каквото попросите в мое име, ще ви се даде.” (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 438)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...