Jump to content

НЕОБХОДИМОСТ ОТ СВОБОДА


mkitanov

Recommended Posts

НЕОБХОДИМОСТ ОТ СВОБОДА

Стремежът и копнежът на човешката душа е да бъде свободна. Туй е един велик вътрешен подтик, не на обикновен човек, но на съзнателния човек. Туй е един вътрешен подтик на човека в когото се пробужда Божественото. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. „Фотинов” София - 47)

Свободата е необходима за вътрешния растеж на онзи висш идеал, към който човек се стреми. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. – Фотинов” София - 47)

Свободата е нужна на всички живи същества, но на време и на определено място. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 484)

На всички хора еднакво трябва да се даде свобода. (СИЛА И ЖИВОТ - VІІ серия. 26 беседа, изд. „Малджиев”, Русе – 26)

Като знаете условията за проява на Любовта, вие разбирате защо хората се стремят към свобода. Мъже, жени и деца се борят за свобода. Животни и растения се борят за свобода. Всичко живо се бори за свобода. Душата на човека се стреми към свобода, но за да я постигне, на помощ трябва да й дойде духът, със своята сила. Бог желае нашата свобода. Следователно това движение в света за свобода се дължи, именно, на Божественото, което се бори вместо нас. Стремежът на човека за свобода е Божествен. Щом знаете това, пазете се да не осакатите в себе си този стремеж. Воювайте не само за своята свобода, но и за свободата на всички живи същества. Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички. Следователно абсолютно свободен е само Бог. Той иска всички да бъдем свободни и ни дава начини, по които можем да придобием свободата си. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА – старо издание София - 265)

Днес всички хора искат да бъдат свободни, търсят начин за освобождаване. По естество човек е свободен, а по разбиране - ограничен. За да се освободи напълно, той трябва да измени разбиранията си. - Как? - Като съблече старата си дреха, за да облече нова. Какво значи обличане на нова дреха, това значи да внесе нещо ново в съзнанието си. Обаче, съзнанието може да приеме новото само когато е празно, освободено от всички стари разбирания, от всички утайки и наслоявания. Новото изисква нови условия, нови разбирания, нови форми. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - изд. 1941 г. София – 116)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...