Jump to content

Земни влияния


Recommended Posts

Всеки човек се намира под влиянието на „змията”, т. е. на животинското в себе си. Дълго време трябва да работи в съзнанието си, за да се освободи от това влияние. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 43).

В широк смисъл на думата мома означава девственото, чистото в човека, което не познава силата и влиянието на изкушенията. За пример, върви една млада мома по улиците и постоянно среща един и същ момък. Тя минава-заминава покрай него, без да й обръща внимание. Един ден дохожда при нея една стара баба и й казва: Виждала ли си по улиците един млад, красив, черноок момък? Той е добър, интелигентен. Ако му обърнеш внимание, ти ще бъдеш щастлива. Ти ще придобиеш това, което никога не си очаквала. От този момент младата мома започва да мисли за този момък. Тя ходи по улиците, гледа насам-натам, докато го срещне. Тя мисли, че той ще й донесе всичките блага на живота. Дето ходи, каквото прави, в главата й се върти младият момък. Като изнасям този пример, аз правя сравнение между Ева и младата мома. Казвате: Защо Ева трябваше да слуша змията? Защо младата мома трябваше да слуша старата баба? Защото не са имали опитност. Защо змията е змия? Защото е яла от забранения плод. Защо бабата остаря? Защото цял живот е мислила все за млади момци. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 42).

Като говоря за влиянието на „змията” върху човека, аз имам предвид онази тъмна, черна зона в човешкия живот, на която той неизбежно се натъква. Някой път, със ставането си от сън още човек чувства тъга, неразположение, тъмнина в съзнанието си и се чуди отде е дошло това. Туй тежко състояние е влиянието на змията. Тя влияе на човека чрез особени отрицателни мисли и чувства, които му се натрапват., не е лесно да се освободи човек от тия мисли, натрапени му чрез внушение. Понякога човек се моли на Бога, но веднага известни мисли му се натрапват: Защо се молиш? Какво си постигнал като се молиш толкова години? Я виж, ще се умориш да стоиш прав. Ако пък е студено, друг род мисли му се натрапват: Защо си станал толкова рано да мръзнеш в студената стая? Не знаеш ли, че ще се простудиш? Ако пък искаш непременно да се молиш, легни си и така се моли. И в леглото можеш да се молиш. Това са мисли внушени от змията и човек трябва да се освободи от тях, който се моли в леглото си, той не е още от напредналите, който се страхува от студа, и той не е от напредналите - Ама дали съм в правия път? - Ако любиш, ти си в правия път; ако не любиш, не си в правия път. Любовта изключва страха, противоречията, съмненията. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 55).

Когато срещнете днес, мъж или жена, всички носят качествата на змията. Тя постоянно се движи около хората и им нашепва: Без пари не може да се живее. Нямате ли пари, гладен ще умрете. И без знание не може. И без сила не може. Змията дава съвети на човек, но не му дава най-малката помощ за реализирането на тия неща. Тя казва: Ти трябва да постигнеш тия неща с всички средства, простени и непростени. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 44).

Змията е внесла животински елемент в човека. Той се отличава с неустойчив. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 51).

И до днес още човек слуша съветите на змията, т. е. на животинското в себе си, от което не може да се освободи. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 41).

Как може да се освободи човек от влиянието на змията? Чрез вяра и послушание към Бога. Докато се съмнява в Бога, човек всякога ще изпада в примките на змията. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 46)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...