Jump to content

ДА РАБОТИМ ЗА СВОБОДАТА СИ


Recommended Posts

ДА РАБОТИМ ЗА СВОБОДАТА СИ

Сега всички хора търсят свободата, но къде ще я намерят? Ако вие не придобиете вътрешния живот, ако не влезете във връзка с Онзи, Който ви е изпратил на земята и ако не чувате Неговия глас, ако не Го разбирате, вие не можете да придобиете свободата. В това седи смисълът на живота. Не е въпрос какво хората могат да ви учат отвън, но важно е да намерите онази вътрешна връзка с Бога. С това човек не трябва да мисли, че не се нуждае от другите хора. И тъй, като ви говоря за вътрешната свобода, разбирам единението за изпълнението Волята Божия при тези условия, при които сега се намирате. (ВАС ВИ НАРЕКОХ ПРИЯТЕЛИ - изд. 1998 г. Кърджали – 559)

Работи върху себе си, за да се освободиш. Не може да придобиеш свобода, ако не обичаш душата си; не можеш да придобиеш сила, ако не обичаш духа си: не можеш да придобиеш светлина и знание, ако не обичаш ума си; не можеш да придобиеш доброта, ако не обичаш сърцето си. Така, както се проявяваш днес, това е вашият минал живот. Трябва да се освободите от миналото и да заживеете по нов начин. (СТАРОТО ОТМИНА - 275)

Когато става от сън, човек трябва да се запита свободен ли е от пелените и от повоя. Щом се убеди, че е свободен, той започва свободно да движи ръцете и краката си, да се протяга, с което показва, че е готов за работа. Ръцете и краката представляват човешката воля. Тъй, щото, когато очите, езикът, ръцете и краката на човека са свободни, това показва, че той има ум, сърце и воля, с които може да работи, да изпълнява Божията воля... Събудиш ли се, развържи повоя, махни пелените и кажи: „Благодаря Ти, Господи, че си ми дал свобода да се движа и да работя, да приложа волята, ума и сърцето си, да ти служа, да изпълнявам твоята воля.” (СИЛА И ЖИВОТ ІІ том. изд. „Бяло Братство” София, 2006 г. - 433)

Вашето подигане, като човек да бъдете полезен, зависи от самите вас - да изпълните волята Божия. Волята Божия, този велик закон, който прави човека свободен. Да бъде човек свободен, той трябва да бъде силен, да има знание, да има мъдрост, да има любов, да има живот. Той трябва да има истина в него. И най-после, той трябва да е свободен. Свободата включва това... Първо силата ти влагаш. В знанието може да приемеш. В силата трябва да дадеш от силата. От знанието трябва да приемеш. От мъдростта пак трябва да дадеш. В любовта трябва да приемеш. Живота пак трябва да дадеш. Истината трябва да приемеш. Свободата пак трябва да я дадеш. Който иска свобода за себе си, никога не може да я намери. Свободата е право на всяко живо същество. Тя е крайният предел, крайното благо, което Бог може да ни даде. То е свобода. Но без сила, без знание, без любов, без живот, без истина свобода не може да има в света. Това разбирам. (ПОСТИЖИМОТО – беседа Усилни времена изд. 1999 г.)

Трябва да работите за себе си, за да сте свободни на физическия свят. Трябва да работите за ближните, за да сте свободни в Духовния свят. Трябва да работите за Бога, за да сте свободни в Божествения свят. Свободата в Божествения свят дава ценност, свободата в Духовния свят дава съдържанието и свободата във физическия свят дава красотата. (СКРЪБ И РАДОСТ - изд. 1999 г. София - 324)

Ако си млекопитающе и искаш да бъдеш свободен, краката ти трябва да бъдат дълги и здрави, за да бягаш. Ако си птица и искаш да бъдеш свободен, крилата ти трябва да бъдат здрави. Ако си човек и искаш да бъдеш свободен трябва да бъдеш разумен. Следователно, бягането е за животните, хвъркането за птиците, а разумността - за човека. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ издание 2003 г. София - 365)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...