Jump to content

КАК СЕ ИЗПЛАЩА КАРМАТА


Recommended Posts

КАК СЕ ИЗПЛАЩА КАРМАТА

Със страданията се изплаща кармата. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 216)

Страшно е положението на човека, който се мъчи от спомена за някое свое прегрешение от миналото или от сегашния си живот. Той се моли на Бога да го избави от тези спомени, но никой не го чува. Защо? - Защото той иска само да се освободи от мъчнотията си, без да плати нещо. Плащането подразбира изправяне. Ще се изправиш, няма да грешиш както по-рано и с това ще платиш. (ТРИТЕ ЖИВОТА - изд. 1942 г. София - 189)

Кармата се ликвидира с разумността. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 217)

Като изплаща човек кармически задължения, не трябва да прави нови дългове. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 217)

Ако продължаваш да грешиш, ти ще влошиш положението си - кармата ти ще стане по-тежка. (ТРИТЕ ЖИВОТА - изд. 1942 г. София - 193)

Всички престъпления, които човек е извършил в миналото си, днес трябва да ги изправи. Ако някога е бил крадец, днес трябва да дава; ако някога си е служил с лъжата, днес трябва да говори изключително истината; ако е говорил лошо на хората, днес ще говори добро. Тъй щото не се осъждайте, но изправете погрешките си.

За една лъжа Яков трябваше да слугува на Лавин двадесет и една година, а Мойсей за едно убийство трябваше да слугува на еврейския народ цели четиридесет години. Всяка погрешка, всяко престъпление се изкупуват със страдания. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. Б. Братство 2006 г. - 364)

Малките погрешки трябва да се изправят, понеже в противен случай стават големи. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 216)

Всяко страдание има свои далечни причини. Страданията не идат напразно. Кармата може да се изрази на физическия свят, но може да се изрази и в астралния, или в менталния свят, т. е. в света на чувствата и желанията, или в света на мислите. Както и да се изрази кармата, вие трябва да изучите урока си от нея и геройски да понесете страданията си. Хиляди години могат да минат, но онзи, с когото сте свързани кармически, непременно ще ви намери и ще ви застави да му платите. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА – изд. 1935 г. София - 228)

Недоволството е кармически свързано с човека. Като дойде любовта, всички човешки противоречия изчезват. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - І том - старо издание София - 82)

Ученикът трябва да има такава любов, с която да заличи първо своите погрешки. (ТРИТЕ ЖИВОТА - изд. 1942 г. София - 189)

Кажи и на себе си една добра дума, да се насърчиш. Заболи те ръка, крак, глава, стомах, кажи им: Ще оздравеете, те са вашите ближни. Поглади ръката, крака, главата си, и те ще оздравеят. Чрез ръката се предава Божествена енергия. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - изд. 1948 г. София - 357)

В нашия живот указват влияние 50 % - съдбата, Природата; 25 % - ние сами и 25 % - обществото. Следователно, когато тия три фактора дойдат да работят съвкупно, в окултно и морално отношение, ще дойде един подем, едно подобрение. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 39)

Едно се иска от човека: всеки сам да изправи, да коригира погрешките си. Никой не може да изправи живота на другите хора. Всеки сам ще изправи своя живот. Да изправите живота на другите, това значи, да минете през техния живот. Как можете да изправите живота на другите, когато не сте влезли в тяхното положение? Най-мъчното нещо е да коригирате Другите хора. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - изд. 1936 г. София - 41)

Ако искате да ликвидирате със закона на кармата, дръжте се за Божествения закон, за закона на Божествената Любов. С кармата си не се борете, нито мислете за нея, за да не я предизвикате. Мислете за Любовта и работете с нея, като единствено средство, като единствено условие, чрез което можете да ликвидирате с кармата си. Някой казва, че сам може да ликвидира със своята карма. Всеки може да ликвидира с кармата си, при условие да приложи любовта в живота си. За тази цел, той трябва да се запита, обича ли всички същества еднакво. Това може да се постигне, когато гледате на хората, като на същества, в които Божественото се проявява. (ДВАТА ПЪТЯ – изд. 1934 г. - София - 130)

Сегашната война [казано 1940 г.] е ликвидиране на кармата. Всички първи християни - мъченици ликвидираха с кармата си като прощаваха. И така се прекъсва връзката. Законът е: щом прощаваш кармичната връзка се скъсва. Като не прощаваш и се противиш, връзките на кармата се продължават. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - изд. 1999 г. София - 43)

Дойде една сестра при мене, да ми каже, че много страда. Защо страда? Била голяма грешница. Казах й: не греши! „Какво да правя с миналите грехове?” Като не грешиш... Щом не грешиш, ти ще изправиш греховете си. „Лоши неща съм говорила”. Сега ще говориш добри работи. Срещаш един болен човек, кажи му: „Ще оздравееш.” Срещаш един обезсърчен, нещастен човек. Кажи му: „И твоята работа ще се оправи.” На всеки човек казвай по една дума за насърчение, за да се простят греховете ти. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - изд. 1948 г. София - 356)

Какви методи има за освобождаване от лоша карма? - Да си платиш борча. Този въпрос евангелистите го разрешават така: повярвай в Господа Исуса Христа и ще бъдеш спасен ти и домът ти. Аз казвам: повярвай в Господа Исуса Христа и твоята карма ще бъде ликвидирана. Този стих за повярването има отношение към спасението само в този смисъл, че Христос само те връща от една посока в друга, хваща те и те избавя, изважда те от потъване, но с това изваждане ти не си станал изведнъж благороден, а си оставаш същия човек. За да станеш благороден трябва да работиш върху себе си. Само чрез работа и страдания може да изплатиш кармата си. Най-добър и бърз метод за ликвидиране на кармата са безкористието и самопожертването; по-бързи от тях няма. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1919 г. - 100)

„Какви са начините, с които може да се ограждаме от лошите духове и влияния?” Като върви все по дирите ви, това показва, че има кармическа причина. Може да е някой дух който иска да се прероди чрез вас, а вие не му давате възможност. Той ще ви преследва по целия свят, и през цял живот докато си изплатите кармата. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1919 г. - 100, 101)

При ликвидиране на кармата има обратни положения. Това са добрите случай във вашия живот, когато вие сте правили добро на хората, а те не са могли на времето си да ви благодарят. Тъй, щото, когато някой ви хване за гушата и настоява да платите, каквото му дължите, едновременно с това, друг иде да ви благодари, за доброто, което някога сте му направили. И двамата са еднакво силни; те се хващат за раменете и започват да се борят. Вие оставате между тях. В дадения случай вие не трябва да взимате участие в тяхната борба. Ще седите настрана и ще се молите. Те сами ще се разправят. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА – изд. 1935 г. София - 228)

Не отвръщай лицето си от сиромаха. - Той има карма. - Знаеш ли каква е неговата карма? (НОВИЯТ ЧОВЕК - изд. старо - 311)

Когато дойде Новораждането, като се роди човек изново, ще се освободи от Закона на кармата. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 217)

Като умреш, временно се освобождаваш от кармичния закон временно не искат от тебе вземане и даване. Но в онзи свят те не се ликвидират и като дойдеш тук, пак ще искат да се изправиш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 217).

Не мислете, че тези грешки, които имате, тъй в един ден магически ще изчезнат. Не мислете, че след като сте живели 10 години добър живот, у вас ще стане голяма промяна. За да стане една чувствителна промяна във вас, изисква се цял живот усилена работа. При тази карма, която имате, с един замах от 10 години не може да се направи нищо. Например, да кажем, че имате една карма от 8,000 години; ако за всеки 1,000 години изплащане на кармата са потребни 10 години добър живот, тогава ще ви са необходими 80 години добър живот, за да ликвидирате с тази карма. Ако кармата е от 2,000 години, трябват ви 20 години усилена работа, за да ликвидирате с нея; ако кармата е от 1,000 години, в 10 години чист и свят живот, ще ликвидирате с нея. Но онези, които регулират този закон, не оставят да се изплаща наведнъж кармата... Господ изисква в края на краищата да поправите всичко, което сте развалили; ще съградите къщата тъй, както си е била, и тогава ще имате извинение, прошка - всичко ще се ликвидира. (БЕСЕДИ И НАПЪТВАНИЯ ДЪРЖАНИ ОТУЧИТЕЛЯ - 1920 г. - 36)

Ние можем да се борим с грехопадението. Един човек, който може да пада, да прави грехове, той може да стане и да победи. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 38)

Ако сам не можеш да изправиш погрешката си, обърни се към Бога, Той да ти помогне. (ТРИТЕ РОДОСЛОВИЯ - изд. 1999 г. София - 197).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...