Jump to content

ИЗПЛАЩАНЕ ЧУЖДА КАРМА


Recommended Posts

ИЗПЛАЩАНЕ ЧУЖДА КАРМА

Като изправя своята карма, човек непременно ще се натъкне на някои чужди по-грешки. Щом се натъкне на чуждите погрешки, той не трябва да ги избягва, но да търси начин за тяхното изправяне. Тъй, щото, човек трябва да се заеме с изправяне на всички неща, които са преплетени с неговата карма. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - изд. 1939 г. София - 227)

Понякога вие виждате в ближните си някакво криво чувство, или някаква погрешка, за което сте готови да го съдите. Не, според закона на кармата, каквато погрешка видите в ближния си, вие сами трябва да се заемете да я изправите. Казвате: Как можем да изправим чуждите погрешки? Ще ви приведа един пример, който ще ви покаже един от начините за изправяне погрешките на вашите ближни. Един млад момък от Варна отишъл един ден при един евангелист книжар, да си купи някакви книги. Като го видял, книжарят му казал: „Преди няколко седмици един твой приятел дойде при мен да иска пари на заем. Аз му услужих, но ето толкова време, мина вече, и той не ги връща. Такива са твоите приятели!” - "Колко ти дължи?” - Еди колко си. – „Заповядайте, вземете тази сума и считайте, че сметката е уредена. Аз и моят приятел сме едно и също нещо”... Как би постъпил някой човек, който няма този морал в себе си? Като чуе, че се говори лошо за приятеля му, той ще каже: „Да вярно е, моят приятел има тази слабост, той е нехаен малко, но аз ще му поговоря, ще му кажа да плати.” - Няма какво да му говориш... Извади кесията си... И после, като видиш приятеля си, нищо не му казвай... Този метод се отнася до онзи, който има възможност да плати дълговете си, а остава приятелите му да плащат вместо него. Това е насилие, изнудване на съвестта на хората, с което си създават негативна карма. Ако имате добри приятели, които използвате, за да плащат дълговете ви, вие не сте на прав път... Ще дойде ден, когато Провидението ще ви постави в същото положение; тогава вас ще използват и вие ще плащате двойно, с лихвите. (ДВАТА ПЪТЯ - София - 1934 г. - 101, 102)

Той има карма. - Знаеш ли каква е неговата карма? Има случаи, когато някой човек носи на другиго кармата, която е вече назряла. Той не е на Земята, но трябва да я плати. Неговият приятел, който живее на Земята, поема кармата му и си казва: „Такава е Божията воля. Добър е Господ. Аз ще понеса кармата на своя приятел с радост и Любов”. Казвам: Тоя човек е външно беден, вътрешно богат. (НОВИЯТ ЧОВЕК - изд. старо - 311)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...