Jump to content

Recommended Posts

ПРЕРАЖДАНЕ

Наследствеността е закон за физическия свят, прераждането е закон за душата, а преселването на душата - закон за Духа. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - изд. 1944 г. София - 74)

Казано е: „Ние живеем и се движим в Бога.” Това значи прераждане. На Земята се раждаме и живеем. Щом се оттеглим от земния живот и влезем в Божествения свят, ние умираме. Значи на физическия свят човек умира, а се ражда в Божествения свят. Като поживее известно време там, той слиза на Земята. Сега става обратното - той умира за Божествения свят, а се ражда на физическия. Който не разбира този закон, пита: Може ли Дух да се преражда? Духът не се преражда, но се вселява, минава от една форма в друга. Духът се явява в разни епохи и времена, за да научи великия закон на Битието, да разбере, че Вселената е велико, обективно училище. Всички души - малки и големи, минават през това училище. Като свърши земната наука, човек напуща Земята, и отива в друга планета, там да се учи. Така ще обиколи всички планети на Слънчевата система. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - изд. 1949 г. - 198)

Христос говорел за прераждането и казвал: „Роденото от плътта, плът е; роденото от Духа, дух е.” Прераждането не е принцип, но закон, да си в общение с другия свят, да имаш право да минаваш от един свят в друг, да се преродиш. Да се преродиш, това не значи непременно да помниш, че си живял някога на Земята. Днес законът за прераждането е толкова изопачен, че ако се върнем в средните векове и си позволим да говорим за него, ще ни изгорят на кладата. Това не е религия, това е наука. В религията основен принцип е любовта. Божията Любов е религия за душата, а Божията Мъдрост - наука за ума. (ПОУЧАВАШЕ ГИ – изд. 1949 г. София – 60)

Мислите ли, че за първи път идвате на Земята, че за първи път сега се раждате? Не, всички вие имате една дълга история и ако някой ви опише историята, ще ви се види много интересно това, какви сте били в миналото, и какви ще бъдете в бъдещето. Това е един велик процес, през който минавате. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 32)

Човек се е прераждал хиляди и милиони пъти. Започнал своя живот от микроб, увеличавал се, преработвал се, за да се роди най-сетне като човек в пълния смисъл на думата. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІІ серия – изд. 1929 г. Русе - 27)

Как може човек да живее дълго вре­ме на Земята? Чрез преражданията. Много пъти човек се преражда, докато научи уроците на живота. Но и това не е лесно. За да се въплъти и дойде на Земята, човек трябва да се конкурира с милиони души. Един от тях ще се прероди, но докато постигне това, той минава през големи страдания. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 152)

Прераждането е закон за усъвършенстване на човешката душа. Човешкият организъм постоянно се изменя. Следователно, той се облича във все по-нови и нови дрехи. Павел казва: „Има тяло естествено, има и тяло духовно.” Напредналите ще изучават великата наука на живота, а не напредналите ще се занимават с обикновени въпроси. Дойдете ли до някой маловажен въпрос, турете го настрана, не се занимавайте с него. Законът за прераждането не е догма, не е религиозен принцип. То е научен въпрос само за учените и разумни хора. Любовта, обаче, е религия за душата, необходима за всички хора. Тази религия е път към Бога. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - изд. 1949 г. София - 61)

Питам: на какви начала почива животът? Отговорът на този въпрос се крие във всяко семенце. Не е достатъчно caмо да се създаде семето, но се изискват ред условия за неговото растене и развитие. Ако това е нужно за семето, толкова по-необходимо е за човека, който представлява разумен зародиш. Ако не се дадат на този зародиш съответните условия - светлина, топлина, влага, почва и нужните в нея елементи - неговото развитие ще се прекрати, ще се опорочи. В това отношение, не е достатъчно човек да работи и да се развива само през един живот, но трябва да продължава своето развитие и през втори, трети и ред още животи. Умът на много съвременни хора е толкова плитък, че той не може да възприеме идеята за прераждането, т. е. за съществуването на човека в много предишни животи и казва: „Ние живеем на Земята само един път и след това умираме.”... Коя философия може да докаже, че човек в един живот може да добие всичко това, с което разполага днес? Човек разполага с ред дарби и способности, с ред положителни и отрицателни качества в своя характер, за които едва ли и най-гениалният философ би могъл да докаже, че те са резултат само на един живот. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ - 6 беседа - изд. 1929 г. София. - 3)

Човек, като излезе от своето тяло, отива в друго и т. н., додето най-после намери най-хубавото. Значи, във всяко прераждане човек си прави по-хубаво тяло, по-добре организиран мозък, по-добра глава. Човек трябва да мине през всички народи, защото всеки народ носи известни качества и който не мине през този народ, не може да ги придобие. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТ ДУША - I том – 212)

И тази дума „прераждане” в българския език подразбира преработване на нещата. Да преживяш, като вола, когато се наяде и легне, не е нищо друго, освен да преработваш. Значи и ние тука на Земята не вършим друго, освен преработваме известна опитност, която сме придобили от милиони години. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - изд. 1920 г. София - 23, 24)

Човек трябва постоянно да се ражда и преражда. Прераждането е закон за изучаване на вечната младост. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - изд.1937 г. София - 408)

„Христос дойде един път на Земята и повече няма да дохожда.” Не е така. Много пъти е дохождал Христос на Земята и още много пъти ще дохожда. Когато Адам и Ева бяха в рая, Христос дойде при тях и им предаде заповедта на Бога. Той се яви на Аврама и говори с него. Когато се устройваше нашата Вселена, пак Христос взимаше участие. Законът за прераждането е Христов закон. Той нареди да се прераждат хората. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - изд. 1949 г. София - 60)

Кажете ни, защо човек трябва много пъти да се ражда и преражда? Защо е нужно много пъти да минава през една и съща опитност? - Всяко раждане на Земята и заминаване за другия свят са различни при различните условия. Следователно, в тях няма повторение на опитностите. Всичко се ръководи от една велика разумност, която се отличава с голямо разнообразие. Като знаете това, за всичко благодарете! Тайната на живота се крие в благодарността. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - изд. 1949г. София - 263)

Който не е разбрал смисъла на страданието, той е още животно, микроб, който ще се преражда много, и обратното, оня, който е разбрал смисъла на страданието, той се е родил, той е човек. Страданието е дял само на човека. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - изд. 1929 г. Русе - 29)

Не само един път, но много пъти човек слиза на Земята, и то в различни форми: ту като мъж, ту като жена. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд. 1936 г. София - 42)

И животните, и рибите, и микробите се прераждат и имат стремеж да завършат този цикъл на прераждането. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия – изд.1929 г. Русе – 23)

Има ли прераждане? - Има прераждане, но то се осмисля само когато дойдеш при по-добри условия, между хора, с които се разбираш. Ако в тоя живот не изработиш по-добри условия за бъдещия, прераждането няма смисъл. При всяко прераждане условията трябва да се подобряват. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - изд. 1936 г. София - 27)

Колкото повече човек слиза на Земята, толкова повече условията му се подобряват. Той намира все по-добри майка и баща, братя и сестри, които му създават добри условия за растене и за развиване. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА – изд. 1938 г. София - 194)

Човек всеки ден се преражда. Вечер, като легне да спи, той заминава за другия свят. Сутрин, като стане, той се връща от другия свят. Следователно, ако човек не може да свърши една работа днес, в сегашния си живот, ще я свърши утре, в бъдещия си живот. Ако човек всеки ден не се преражда, животът му на Земята няма смисъл. Като не разбират закона за прераждането, хората внасят в него криви тълкувания и се успокояват, че ако в сегашния си живот не могат да постигнат нещо, ще го постигнат в бъдещия. Така те отлагат нещата и не работят. Не, прераждането е закон за подобряване на живота. Прераждането подразбира прогресиране, всеки ден човек да подобрява условията на своя живот. Той трябва днес да свърши една работа, утре - друга работа. Това значи прераждане. Прераждането подразбира денят на човешкия живот, когато човек работи съзнателно, активно. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - изд. 1937 г. София - 337)

Христос казва: „Ако се не родите от вода и Дух, не можете да влезете в Царството Божие.” Христос говори за раждането като непреривен процес. Човек може по няколко пъти през деня да се ражда. Хората мислят, че човек се преражда, но след смъртта си. Да се преродиш 45 или 50 години след смъртта си, това е статически процес. Ако поне три пъти на ден - сутрин, на обяд и вечер, не се прераждаш, ти преждевременно си остарял. Сутрин ще се преродиш за ума, на обяд - за сърцето и вечер - за душата. На другия ден пак ще се прераждаш. Това е вечното подмладяване. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - изд. - 1944 г. София - 15)

Един познат ми разправяше своята опитност, как се отказал от пиянството. Цели 20 години той пиел. Другарите му също били пияници. Всяка вечер се събирали заедно и пиели. Един ден той отворил Евангелието, да види какво се крие в него, и се увлякъл, започнал редовно да чете. Под влияние на Евангелието, той се изменил и се отказал от пиянството. Един ден той срещнал другарите си и се сбогувал с тях. - Къде отиваш? - го запитали те. - Отсега нататък няма вече да пия. - Защо? - Не мога да ви кажа нищо. Досега пиех, но реших вече да не пия. Другарите му съжалявали, че губят такъв добър приятел, но той бил доволен. Казвам: Тоя човек се преродил, т. е. влязъл в нови, по-добри условия на живота. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - изд. 1936 г. София - 27)

Който злоупотребява с правата, които му са дадени, лишава се от благоприятните условия на живота, да се ражда и преражда. Да не може човек да се ражда и преражда, това значи да бъде завинаги затворен. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ серия – изд. 2006 г. София - 240)

Прераждането подразбира процес на пресичане, прекъсване. Прераждането е процес на дисхармония. Да се преродиш, значи да почнеш изново работата, която си напуснал. Хващат те, затварят те и като лежиш 10 години, остават ти 15; един ден избягваш, но пак те хващат и те турят в затвор за още 10 години, стават пак 25 години. След 5 години пак избягваш. Хващат те, отново те затварят за трети път и ти налагат още по-голямо наказание. Значи, преражда са онзи човек, който не иска да излежи наказанието си. Или в друг смисъл: преражда се онзи, който е пратен на Земята, но не иска да живее както Бог е определил. Той иска да живее по лесен начин, да избяга от затвора. Тогава, именно, ще го хванат, пак ще го турят в затвора и ако постоянно бяга, во веки веков няма да се свърши този затвор. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 64)

Докато живееш в безлюбие, ще се раждаш и прераждаш. Щом дойде Любовта, прераждането престава. Тогава ще влезеш в закона на вселяването. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - изд. 1948 г. София - 246)

Дето е животът, там има вечно растене и развитие. Там няма старост. Превъплъщението на човека е нов живот, който му дава възможност да расте и да се справя с всички противоречия на Битието. Превъплъщението е закон не само за Земята, но за целия Космос. Изобщо духовете се превъплъщават. Това е необходимост за всички живи същества... Какво значи въплъщение? - Това всеки ще научи, когато съзнанието му се пробуди. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - изд.1949 г. София - 182)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...