Jump to content

НЯКОИ ПРАВИЛА - С УЧТИВОСТ


Recommended Posts

С УЧТИВОСТ

Толкова учтив да бъдете, че да не каже никой: „Този пък откъде е дошъл?” (АКО ГОВОРЯ - II т. - 125).

Ако търсите външна учтивост, външно уважение, това ще срещнете донякъде у младите, но то е повърхностно качество, което скоро изчезва. (МОК – 4 г. - 30 лекция - 47).

Учтивият е не само внимателен и търпелив, не само изслушва другите, но и не губи времето никому. (СВЕЩЕНИ ДУМИ – ІІІ том - 85).

Човек трябва да цени както своето време, така и времето на другите хора. (МОК– 4 г. - 30 лекция - 48).

Второто качество на учтивия човек е да изслушва другите хора така, както изслушва себе си. Дойде ли някой при такъв човек, да сподели с него своята идея, той веднага ще влезе в неговото положение и от това гледище ще го изслушва. Ако говорителят е учтив, и той ще влезе в положението на този, който го изслушва и няма да злоупотреби с неговото време. Човекът, който е ли­шен от учтивост, като ви срещне един път, ще гледа напълно да ви използва. Той е глупав човек, не взима предвид, че ще стане нужда да ви срещне и втори, и трети път. Учтивият, разумният човек, обаче, като ви срещне един път, той знае, че ще ви срещне и втори, и трети път, затова гледа да запазите добро мнение за него, както и той за вас. (МОК – 4г. - 30 лекция - 48).

Третото качество на учтивия човек е, че той се абстрахира от себе си. За мярка на нещата той не взима себе си, но ги разглежда обективно. (МОК – 4 г. - 30 лекция - 49).

Учтивият човек живее в хармония с Природата, и нему тя помага. (МОК – 4г. - 30 лекция - 50).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...