Jump to content

ДОБРО И ЗЛО - ПРОЯВИ НА ДОБРОТО И ЗЛОТО


Recommended Posts

ПРОЯВИ НА ДОБРОТО И ЗЛОТО
Злото е сянка на доброто. Доброто без злото не може да се прояви.
(СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ·- 223).
Всеки човек, който не прави добро, е лош; всеки, който не прави зло, е добър. Следователно, когато лошият престане да върши зло, става добър; когато добрият престане да върши добро, става лош.
(НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 257).
Ако правиш добро, ще придобиеш нещо; ако не правиш добро, ще изгубиш нещо. При злото законът е обратен: ако не правиш зло, печелиш; ако правиш зло, губиш. „Какво да правя със злото?” - Не прави зло, за да печелиш. Разумният печели и от доброто, и от злото.
(НОВОТО НАЧАЛО - 266).
Който попадне в областта на злото, трябва да се стреми да направи най-малкото зло. Влезе ли в областта на доброто и на любовта, трябва да се стреми да направи най-голямото добро.
(ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 167).
Човек не постъпва всякога правилно, защото не е свободен от връзките на злото. Ще дойде ден, когато ще се освободи от тия връзки и ще върви по пътя на доброто.
(УЧЕНИЕ И РАБОТА - 186).
Натъкнете ли се на злото в човека, не се мъчете да го възпитавате. Във всеки човек - мъж, жена, дете има освен добро и нещо зло, което не се поддава на обработване.
(УЧЕНИЕ И РАБОТА -·157).
В какво се заключава истинският живот? - Да се ограничаваме в правене на зло и да се изявяваме в правене на добро.
(НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 226).
За доброто човек трябва всякога да има време. Значи времето е дадено за доброто, а не за злото. Понеже за злото не е предвидено време, когато прави зло, човек взима от времето на доброто. това е престъпление. Когато съдят човека, че е направил някакво зло, не го съдят за злото, но за кражбата, която е направил. Без разрешение на някого, той е отнел част от времето, изключително за доброто. За злото не е предвидено нито време, нито място. Като знаете това, не изменяйте Божествения ред на нещата. Дойдете ли до злото, кажете си: Нямам на разположение нито време, нито място, за да му дам ход. Не искам да правя чрезмерни усилия да търся място и време, да правя зло. Предпочитам да направя добро, то е, което е по-лесно и приятно, защото от самото Провидение му е дадено място и време. Който прави добро, осмисля живота си и си отваря път към щастието.
(БОЖИЯТ ГЛАС - 183).
Какво е отношението между срока за изправяне на погрешките на злото и това за правене добро? В първия случай имате отношение 1:4, а във втория случай 1:1000. Значи злото работи само в един свят, а доброто, работи едновременно в три свята. Всяка нула в числото 1000 представлява един свят. Когато погрешките засягат само физическия свят, те се отнасят само до тялото, затова човек като пострада малко, всичко се ликвидира ... Широк простор има за доброто. Когато човек иска да направи едно добро, той може да започне от физическия свят и да стигне до причинния свят, там да направи доброто. Понеже доброто може да се направи в няколко свята, затова силата на доброто е мощна. Грешникът или престъпникът не може да направи зло от духовния свят. Затова именно един добър човек е равен на хиляда лоши хора. Ако хиляда лоши хора направят хиляда злини, а един добър човек направи едно добро, доброто унищожава тия хиляда злини. Някои мислят, че злото е по-мощно. Не е така. Злото е помощно количествено, но по своята интензивност доброто всякога взима надмощие, то прониква злото. Затуй, когато дойде злото, не трябва да се обезсърчавате, ще знаете, че то е на кората само, т. е. на повърхността.
(МОК - IV г. - 13 лекция - 58).
За да се освободите от злото, дайте път на доброто в себе си.
(БОЖИЯТ ГЛАС - 184).
Един абсолютен закон гласи: Който прави добро, благославя се; който прави зло, губи. Който не разбира тоя закон, иска да се махне злото от света. Махне ли се злото, половината свят ще изгубите. Злото е потребно, но трябва да се въздържате да не го правите. Като не го правите, ще печелите. За доброто вие ще работите, а за вас ще оставите злото да работи. Досега вие сте били слуги на злото, а господари на доброто. Сега ще станете слуги на доброто, а господари на злото. Когато доброто стане господар, то знае какво да прави
. (НОВОТО НАЧАЛО - 267).
Доброто неутрализира всички престъпления и злини, извършени в миналото.
(КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ - 144).
Една добрина компенсира 99 погрешки.
(СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 148).
Доброто е вечно, а злото е конечно.
(СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 30).
Две неща са ви необходими: търпение и добро. Търпение - за да изслушвате всички. А добро - да не се възмущавате от злото
. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 156).
В бъдеще ще се направи друг един свят, в който доброто ще царува, а злото ще слугува. … Доброто ще почне да господарува, когато Бог се всели в нас.
(СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ том - 199).
Когато хората станат доста зли, това показва, че иде нещо страшно.
(АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - ІІІ том - 137).
Светът сега е в съдба. Това е век на връзване на злото и освобождаване на доброто.
(АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – ІІІ том - 189).
Най-голямото зло на двадесетия век е алчността. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 127).
Всяко нещо, което е направено с Любов е добро. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 228).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...