Jump to content

ДОБЪР ЧОВЕК


Recommended Posts

ДОБЪР ЧОВЕК

Само когато човек действа с добро е свободен, правиш ли зло, ставаш роб на условията ... Ако направиш една лоша постъпка, ограничаваш се; тогава по-бързай с доброто да се освободиш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - изд. 1999 г. София - 172).

Човек трябва да излезе извън своя егоизъм, да отвори душата си на Божественото Слънце, да излезе от сегашните си възгледи. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІІ серия - изд. 1929 г. Русе - 272).

Под „добър човек” в Природата се разбира онзи, който не разваля добрите условия, които са създадени за, кое да е същество, та туй същество да може да се развива. Това е добър човек. Всяко едно същество, което разваля дадените условия за себе си и за другите, то е едно лошо същество, неразумно същество. (ПРАВА ОБХОДА И ПРАВА ПОСТЪПКА - 225).

„Аз съм добър”, но разбирате външно проявление на доброто. Доброто е една вътрешна целокупност. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 35).

Вие търсите доброто отвън. Не, тъй както днес човек се проявява, доброто му не може да се види отвън. То е дълбоко затрупана в материалния свят. Дълбоко трябва да се засегне човек, за да видите, че в неговата душа се крият хубави, красиви зародиши. Те чакат само благоприятни моменти за своето развитие и проявление. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 44).

Всички вие искате да бъдете добри, но за да бъде човек добър, има си известни закони, по които трябва да върви добрият човек. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 85).

Само разумният може да бъде добър; само добрият разбира същината на живота. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - изд. 1941 г. София - 293).

Добрият човек е израз на разумната воля на Бога. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 101).

Добър човек е онзи, който има повече връзка с напреднали и висши същества. Значи, по-голямото или малкото съприкосновение с висшите същества, броя на допирните точки с тях определят степента на човешката доброта. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 435).

Добрият човек е проводник на живота. Той, като влезе, нищо не дава, джобовете му са празни, но дето мине, той оставя повече. Той е като Слънцето - като мине някъде, там всичко расте, дава живот навсякъде (АКО ГОВОРЯ - І том - 94).

Лошавината седи в това, че ти въздействаш на доброто, което работи в тебе, не му даваш място да расте. Що е добро? По същия закон - щом даваш възможност на всичко онова, което Бог е посадил, в даден момент да се прояви, ти си добър човек. Всяко нещо има свое определено време за проявление, следователно доброто в нас може да се прояви вън от нашата воля, а нашата воля може да му съдейства. (ООК - ІІІ г. - 33 лекция - 7).

По доброто Бог познава своите чада. Той има доверие само на добрите хора. Щом съзнава своята доброта, човек дава път на Бога в себе си. (БОЖИЯТ ГЛАС - 296).

Добрият човек е ангел, служител на Бога. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 299).

Бог си служи с много начини, докато събуди желанието в човека да прави добро. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 327).

Когато Писанието говори за добрия човек, ние подразбираме живота, който тече у човека. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 331).

Добрият човек е сила, която дето мине, преобразява нещата, произвежда преврат. Той е голям параход, който цепи водата на океана, раздвижва я и оставя следа подир себе си. Не може да бъдеш добър, без да предизвикаш някаква промяна. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 250).

Само добрите хора работят ... Той работи с разположение и любов. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 63).

Добър човек е онзи, който знае как да използва разумните сили на Природата, да прилага наместо техните форми. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 291).

Истински добрият човек оказва влияние в три направления: върху тялото, върху сърцето и върху ума на човека. (ДОБРИ НАВИЦИ - ІІІ).

Който дава, той е добър човек. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 161).

Добро има само на физическия свят. Един човек е добър, когато ти даде хляб. Един човек е добър, когато ти даде вода. Един човек е добър, когато ти даде дрехи, обуща, книги, пари ти даде - изключително материални работи. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 223).

Като изучавате живота, ще видите, че всички хора, които дават, които работят за другите, минават за добри. Престанат ли да дават и да работят за другите, не са вече добри хора. Това е относителна преценка за човека. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 276).

Ще даващ, за да подхранваш милосърдието си. Ако не подхранваш милосърдието си, ще станеш инвалид; ако не мислиш право, ще станеш инвалид, ако не правиш добро, ще станеш инвалид. Който дава е добър, благороден човек ... Ако не подхранваш милосърдието в себе си, ти ще огрубееш. (НОВАТА МИСЪЛ - изд. 1947 г. София - 21).

Всеки обича добрия човек, защото може да вземе от неговите плодове ... Работете върху себе си, не само да давате плодове, но плодовете ви да бъдат доброкачествени. Който вкуси от вашите плодове, да благодари и да пожелае и втори път да си откъсне. Стремете се да бъдете плодни дървета, с добри мисли и чувства, всеки да ви търси, да желае вашите плодове. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 106).

Какво представя добрият човек? В известно отношение, добрият е празна кола и който го срещне, сваля част от товара си и го туря в неговата кола. В такъв случай добрият се натоварва, а лошият се разтоварва и казва: Олекна ми малко. - Ти се облекчи, но другият натовари. - Какво да правя? Никога не туряй на гърба си товар повече, отколкото можеш да носиш. (ДРЕХА НА ЖИВОТА - 100).

Аз не казвам, че човек трябва да се остави да се качат на гърба му, но има една друга добрина. Где е добрият и умният човек? Когато те предизвика кой да е човек, да не се раздразниш. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 33).

Ако искате да познаете дали един човек е добър, накарайте го да сготви. Добрият човек готви вкусно, сладко. Който яде от неговото ядене, се усеща бодър, разположен. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 147).

Казвате, какво нещо е добротата или добрият човек. Някой път има едно ухание, ти като го помиришеш веднъж, след хиляди години няма да го забравиш, уханието на този добър човек ... Ти ще имаш едно ухание, че през целия си живот ще чувстваш това ухание, което излиза от душата на най-добрия човек. (ПЪТЯТ НА ДОБРОТО - 216).

Най-добрият човек е този, който въобще е безпристрастен, еднакво гледа на всички ... Той има една много правилна преценка. И той постъпва според естеството на всеки един човек. (ПЪТЯ НА ДОБРОТО·- 285).

Радвайте се на всеки добър човек, когото Бог е изпратил на земята. Той все ще свърши нещо добро. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК·- 265).

Добрият прави добро през деня, за да не се измъчва. Ако прави добро вечер, няма да го види и ще се мъчи, че нищо не е направил. Доброто остава красиви образи, които се запечатват в паметта на човека. Дави се някой и ти го извадиш от водата - радваш се, че си направил добро. Нарисуваш една хубава картина и я подариш на някого - пак се радваш. Светлината отпечатва красивите образи на доброто. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 224).

Човек не може да бъде добър, ако няма самообладание. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 35).

Не можете да бъдете добър, ако не сте справедлив, ако не сте щедър, ако не сте услужлив, ако не говорите сладко на хората навсякъде. (АКО ГОВОРЯ·- ІІ том·- 35).

Ти не можеш да бъдеш добър, ако твоят стомах не функционира правилно. (АКО ГОВОРЯ -·ІІ том·- 14).

Всеки добър човек носи в сърцето си от екстракта на Любовта. Той може да ти даде част от тоя екстракт, но и ти можеш да му дадеш от своя. Добре е да си преливате един в друг от екстракта на Любовта. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІІ том - 108).

Да се прави добро е една необходимост (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ·- 223).

Добрият човек не казва: „Хайде, елате да помогнем.” Той е силен сам да помага. Той ще направи доброто и никой няма да го знае. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - ІІІ г. – 35 лекция - 16).

Ти не можеш да бъдеш добър човек, ако не цениш доброто на другите хора. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 98).

Добър човек е онзи, който е добър проводник на енергиите от висшите светове. Добрият човек е бял и светещ. Лошият човек е лош проводник на енергиите от висшите светове. Той е повече тъмен и не светещ ... Какво трябва да прави човек, за да прояви доброто в себе си? Той трябва да смени жицата, по която идат енергиите - от лош проводник да я превърне в добър. Да смените жицата, това значи, да смените състоянието си, от лошо в добро ... Светлата и бяла жица представя Божественото начало в човека. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 30).

Измененията стават в злото, а промените - в доброто. Следователно, когато човек греши, той се е изменил; а когато прави добро, той се е променил. Промяната е възходяща, а измененията са низходящи. Затова именно се казва, че Бог всичко изменя в света. Той изменя грешника, значи - понижава го надолу, а променя доброто, добрият човек - издига го нагоре. Следователно, ония, които грешат, се изменят, за да грешат по-малко. Той ги намалява. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. 1999 г. София - 605).

Добрите хора не че не виждат лошото, те го виждат, но доброто ги изпълня, те са богати, изпълнени така с доброто, че лошото за тях не е лошо. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 113).

Стремете се да бъдете добри. (НОВИЯ СВЕТИЛНИК - 334).

Не е достатъчно само да бъдеш добър човек, но и да не противодействаш на Божественото. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – ІІІ том - 141).

Който е поставил доброто за основа на своя живот, той не може да се мени: един ден да прави добро, а на другия ден - зло. Истинската ябълка не ражда едновременно и кисели, и сладки плодове. Ако ражда и кисели, и сладки едновременно, това показва, че някаква външна сила е действала върху нея и вложила в проявите й нещо чуждо. (БОЖИЯТ ГЛАС - 283).

Човек е пратен на Земята да живее добре, да реализира доброто. Който може да направи това, още сега се ползва от плодовете на доброто и осигурява своя бъдещ живот. Който не може да живее добре, разчита в бъдеще да прояви доброто. Той не е щастлив, нито на Земята, нито в другия свят. Това показва, че човек трябва да прояви доброто още на Земята, в сегашния живот. (НАЧАЛО НА МЬДРОСТТА - 8).

Доброто е изкуство. Ти, като правиш добро на Земята, в духовния свят си художник - най-хубавите картини ще нарисуваш там. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 75).

Днес от всички хора се иска приложение на доброто в живота като нов начин за подмладяване, за усилване на способностите, за закрепване на здравето. Правенето на добро е един от новите методи за самовъзпитание. Ако човек не прилага доброто, каквито усилия да прави, нищо не може да постигне, никаква промяна не може да стане в живота му. Всеки сам може да произведе промяна в своя живот. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 25).

Съграждайте доброто и красивото в себе си. Всеки ден внасяйте по една добра мисъл в ума си, по едно добро чувство в сърцето си и по една добра постъпка във волята си. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 182).

Колкото повече обичащ толкова повече знаеш, толкова си по-добър. Доброто е един резултат на любовта. Аз като кажа, че сам добър, не че съм добър, но любовта в мене действа ... Казвам, всички можете да бъдете добри, ако любовта действа през вас. (АКО ГОВОРЯ - I том - 313).

Кой е най-добър човек? Най-добър човек е този, който никога не се отказва да прави добро. (НАЙ-ДОБЪР В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 124).

Сега ви желая следното. Отвътре да сте добри, отвътре да си подобрявате условията. Според мене не се нуждаете от външни подобрения, а се нуждаете от вътрешното подобрение, от вътрешно разбиране, от една вътрешна философия. (АКО ГОВОРЯ - І том - 314).

Който в едно лошо общество е добър, той е истински добър човек. Да си добър между добрите, то е естествено, но да си добър между лошите, това е нещо извънредно. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - старо издание - 51).

Добрите хора, като се събудят, отиват да работят между другите, за да ги просветят. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - ІІІ том - 130).

Не мислете, че ако съществуваше в света само един добър човек, светът щеше да бъде щастлив. Много добри трябва да се съберат на едно място, за да се прояви добродетелта в тях. Многото хора увеличават мощта на добрите хора. Много умни хора, събрани на едно място, увеличава се тяхната интелигентност, или в повече хора, Бог повече се проявява. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - изд. 1999 г. София - 598).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...