Jump to content

ОБМЯНА


Recommended Posts

ОБМЯНА

Светлината идва от Бога и топлината идва от Бога. И силата идва от Бога. Най-първо в себе си трябва да благодарим на Бога и да предадем после Божията светлина, тъй както Той ни я е предал. Божията топлина и Божията сила също да предадем така, както Бог ни ги е предал.
(СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ т. - 87).
 
Бог е разпределил своите блага между всички тъй, че като се търсим взаимно, това правим с цел да придобием туй, което нямаме в себе си. И тъй, обмяна става постоянно между душите... Всяка душа носи една особена красота, едно особено проявление на Бога в себе си, което в другите души го няма. Ако във вашата душа имаше туй, което има и в моята душа или ако в моята душа нямаше нещо особено, ние нямаше да се търсим.
(IІІ МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1925 г. - 50).
 
За да бъдете вие полезни, трябва да дадете от онова, което Бог ви е дал. Двама души, ако не се обичат, те не си дават от онова, което Бог им е дал. Ако няма правилна обмяна, те не може да се обичат, не може да служат на Бога.
(СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 304).
 
Туй, което привлича хората един към друг, то е онова Божественото у тях. Когато Божественото се обменя у тях, те се привличат; когато човешкото се обменя, те се отблъскват.
(НАЙ-ЛЕСНОТО - 130).
 
Христос казва: „Даром сте приели, даром давайте!” Това се отнася до благата, които идат от Бога, но по отношение благата на хората, трябва да съществува правилна обмяна.
(ЗА СЪДБА ДОЙДОХ - 3 беседа - 11).
 
Обмяна трябва да става между всички, да се движат нещата.
(НОВОТО НАЧАЛО - 166).
 
Свързвай се с разумни и възвишени същества, да възприемеш нещо от тях. На по-нискостоящите от тебе ти ще дадеш нещо. Това значи правилна обмяна между хората. Отгоре ще приемаш, надолу ще даваш.
(ВЕЧНОТО БЛАГО - 322).
 
Без обмяна не може... Важно е обмяната да бъде правилна.
(НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – 37).
 
Вие трябва да прилагате в живота си закона за правилна обмяна между мислите и чувствата си, за да бъдете здрави и бодри, да не изтощавате организма си.
(УЧЕНИЕ И РАБОТА - 311).
 
Дали обичате или мразите някого, вие ще започнете да приличате на него... Когато двама души се обичат или мразят, в първо време те взимат един от друг своите положителни или добри черти, а после - отрицателните или лошите черти. Това е неизбежен закон... Тази обмяна става навсякъде в живота... Ако тази обмяна не става правилно в психически живот на човека настъпва дисхармония, в резултат, на която се явяват известни подпушвания в неговия организъм... Между личните чувства и разумността в човека всякога трябва да става правилна обмяна... Докато човек върши своята воля, той живее в областта на личните чувства. Щом пожелае да изпълни волята Божия, той се издига в по-висока област, дето царува Божията Любов.
(ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 167, 168).
 
Правилна обмяна трябва да съществува между всички хора. Днес хората не са доволни едни от други, защото се затварят... Болният човек трябва да бъде затворен за себе си, защото няма какво да даде, но отворен към другите, за да приема от тях. Здравият човек обаче, трябва да бъде отворен, да дава и да приема. Като четете някоя хубава книга, вие се отваряте, за да приемете нещо от съдържанието й. Като приемете нещо, което може да ви ползва, вие благодарите на онзи, който я писал. Човек трябва да приема красивите и велики неща отвън, но да е готов да дава нещо от себе си.
(СВЕТОТО МЯСТО - 48).
 
Ако мислите за някой добър човек и се свържете с него, в съзнанието и в ума ви ще се яви светлина, а в сърцето - топлина. Ако мислите за някой лош човек и се свържете с него, светлината в ума и в съзнанието ви започва постепенно да се намалява; също така и в сърцето настава известно охлаждане. Следователно, без да съзнавате, какви последствия ще имат връзките ви с хората, вие се свързвате с тях и, като резултат на това, в съзнанието ви настава или мрак или светлина. Обаче, дойде ли до връзка с Бога, в съзнанието ви се явява непреривна светлина, а в душата ви - дълбок мир. Дойдете ли до връзка с ангелите, пак ще се изпълните с светли мисли и възвишени чувства. Ако пък се свържете с хора от различни краища на света, ще преживеете съответни на тях мисли и чувства. И най-после, ако изпаднете в света на животните, и те ще укажат известно влияние върху вас. (
ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ
- 157).
 
Когато отиде човек между хората или между растенията, приема енергии, които го обновяват.
(АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 192).
 
Колкото по-правилна е обмяната между хората, толкова по-силна е тяхната връзка.
(ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 119).
 
Когато хората се обичат, между тях става правилна обмяна.
(НОВОТО НАЧАЛО - 304).
 
Когато обмяната между двама души става правилно, те веднага се обикват и сприятеляват.
(СВЕТОТО МЯСТО - 130).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...