Jump to content

ВИДОВЕ ЦЕЛУВКИ - ЦЕЛУВКАТА


Recommended Posts

ВИДОВЕ ЦЕЛУВКИ

Меките и нежни отношения не подразбират прегръдки и целувки. Те не ги изключват, но не са необходими. Защо? Защото и в целувките има користолюбие. Безкористна целувка е тази, която дава, без да взима нещо. Децата чувстват чистотата на целувката. Тази е причината, поради която някои деца не обичат да ги целуват. Други деца позволяват на някои хора да ги целуват, а на някои се противопоставят. (БОЖИЯТ ГЛАС - 136).

Когато в човека се зароди едно низше желание, това не е нищо друго освен целувката на дявола. Когато в човека се зароди едно възвишено желание, това не е нищо друго освен целувката на ангела. Тъй, щото при всяка добра мисъл, при всяко добро чувство или добра постъпка от страна на човека казваме, че някой ангел го е целунал. А всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство или всяко лошо действие, това не е нищо друго, освен целувката на дявола... Всяко престъпление се дължи на целувката на дявола. И всяко добро дело се дължи на целувката на ангела. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 100).

Когато ви питат: „Може ли двама души да се целуват едновременно?” Не може, то е немислимо. Или мъжът ще целува, или жената; или братът, или сестрата; или господарят, или слугата. Тъй седи законът. Двама, които се целуват едновременно - не разбират този закон, и от такава целувка не може да има никакви добри резултати. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 298).

Желая ви да имате Божественото целувание на ангелите, на добрите хора, а не тоягата на лошите хора. Тая тояга не може да донесе нищо, а целувката всичко може да донесе. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 100).

Има целувки, които носят здраве; има целувки, които причиняват болести. Човек е динамо, което в различни моменти произвежда различни сили. Същото се казва и за устата: в различни моменти тя произвежда различни енергии. Долната устна е проводник на пасивни сили, а горната - на активни. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - 42).

Ако целувката е идеална, проникната от любов, тя повдига човека. Ако целувката произлиза от трите свята - физически, духовен и Божествен, считаме я идеална. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 41).

Срещам понякога мъж и жена се целуват на улицата. Казвам: защо се целуват?... Той иска нещо от нея. Когато видя, че тази целувка е чиста, мене ми е приятно и казвам: ето двама души, които могат да живеят по Бога. А като погледна други, казвам: далеч Са още те. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - 401).

Целунах този човек. - Целунал си го от интерес. Той ще търпи ден-два и след това ще те отблъсне. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 11).

Еднообразните целувки умъртвяват човека. Целувките на някои изсмукват енергията на човека. Тези целувки са подобни на смукала, които не извличат лошата и нечиста кръв от човека, а чистата. Достатъчно е да получиш десет такива целувки, десет смукала, да видиш какво представят те. Аз взимам думата „целувка” в широк смисъл, не само по форма. Всеки, който размътва ума и сърцето на човека, дава целувки като смукалата на пияницата, обаче не изсмуква само нечистата, но и чистата кръв. Христовото учение не търпи такива целувки, то изисква навсякъде и във всичко хармония. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 169).

Разрешете задачата за трите целувки: братски ли са, сестрински или са целувки приятелски. (СИЛА И ЖИВОТ - ІV серия - 75).

Една млада, красива и интелигентна жена се оплакваше, че след като дохождал един господин няколко пъти в дома им, най-после пожелал да я целуне. Тя искаше да разбере коя е причината за тази негова проява. Казах й, че той може да изпитва братски чувства към нея, но тя не остана доволна от отговора ми. Пожела да й обясни как се познава истинският брат от онзи, който само се представя за такъв. Истински брат е онзи, който има еднакъв пулс, еднакво съдържание на кръвта с вашата. Братска, чиста целувка е онази, която е в състояние да лекува всички болести. Ако болният оздравее от вашата целувка, тя е чиста, идеална. Ако здравият се разболее, тя не е на мястото си... Идеалната целувка възкресява мъртвия, а обикновената целувка е в състояние да разболее и здравия. (СЪБУЖДАНЕ – 109).

Някой казва: „Да те целуна.” Казвам: Като брат, като сестра или като предател ще ме целунеш? А сега светът е пълен с предателски целувки - от единия край до другия. И мъже, и жени са покварени от тези предателски целувки. Разбирате ли? Следователно, това още не значи, че целувката е нещо лошо, тя е благородна, но въпросът е - как се дава. (СИЛА И ЖИВОТ - ІV серия - 65).

„Целунете се и се прегърнете с целувание свето.” Днес хората са изопачили целувката. Изобщо, те не се целуват, а когато се целуват, правят това тайно, никой да не ги види. Тази целувка не е света. Едно трябва да имате предвид: да не изгубите светостта и чистотата в чувствата си. Изгубите ли тази святост и чистота, вие ще изгубите здравето на тялото, на сърцето и на ума си. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 311).

Получаваш ли целувка от видими същества, ще знаеш, че в нея се крие нещо користно. А всичко користно е престъпно. Пазете се от такива целувки, защото те внасят отрова във физическия и психическия живот на човека. (СЪБУЖДАНЕ - 110).

В целувката има една психологическа, вътрешна страна. Когато се говори за устата, това са електрически органи. Горната устна, това е положителният полюс на електричеството, а пък долната устна, това е отрицателният полюс. Ти като речеш да говориш, долната устна трябва постоянно да се целува. Без целувка не можеш да говориш. Горната устна целува долната и долната целува горната. От тези целувки излизат думите. Без целувки нищо не става. Говоренето, това е то идеята на целувките. Целунеш себе си. (АКО ГОВОРЯ - I том - 62).

Какво нещо е устата? - Долната устна означава любовта, силите, които съзиждат. - Те имат един произход, а горната устна означава мъдростта. Любовта и мъдростта в Божествения свят съставят основата, върху която живеят всички живи същества. Следователно, когато целувам някого, това означава, че аз се ангажирам да служа на тази велика мъдрост и любов. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 298).

Ще служиш на Бога цял живот, цели 120 години и ще получиш една целувка, т. е. Неговото благословение. Това, което говоря, се отнася до светията. Той може да получи такава целувка... Да получиш целувка от Бога, това е идеалът, към който се стреми човешката душа. В този смисъл, целувката е развързване, т. е. освобождаване от ограничителните условия на живота... Тази е мистичната страна на целувката. Тя е в сила да подмлади и старата баба. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 100).

Има целувки, Юда целуна Христа и го предаде... Има целувки, като те целунат, ще оживееш. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 284).

Какво ще кажете за целувката на онзи, който спасява давещия, обезсърчения, болния, падналия човек? Дави се някой. Млад момък стои на брега, хвърля се във водата и спасява давещия. После го целува, помага му да си отиде в дома си. Нечиста целувка ли е тази? Млада мома седи скръбна, обезсърчила се нещо. Един момък се приближава при нея, целува я. Веднага обезсърчението й изчезва. След това момата се оплаква, че момъкът си позволил да я целуне. Нечиста целувка ли е тази? Момъкът понесе греховете на момата, спаси я от отчаяние, но като не разбра вътрешния смисъл на целувката, момата го осъжда. (СЪБУЖДАНЕ - 253).

Няма случай в живота, когато човек е целунал някого по човешки и да го е повдигнал. И обратно - няма случай в живота, когато човек е целунал някого със света целувка, и да не го е повдигнал. Божественото възкресява, човешкото умъртвява. (СЪБУЖДАНЕ - 255).

Аз харесвам как някои дават въздушни целувки. Че това е хубаво. Отлично е това. И аз му отговарям и казвам: „Харесвам твоето правило.” Той, като прави въздушни целувки, казва: „Във вас да има благородство (показалецът), справедливост (средният пръст), красота (безименият пръст), положение в живота (малкият пръст) и всичко да бъде по Божественому (палецът).” Някои пращат въздушни целувки с едната ръка само, а някой гледам и с двете ръце праща. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 605).

Като говоря за целувката, аз нямам предвид човешката, т. е. земната целувка. Целувката има вътрешна духовна страна, за която не трябва да се говори. (СЪБУЖДАНЕ - 253).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...