Jump to content

28. КООПЕРАЦИЯ НА ИЗГРЕВА


Recommended Posts

28. КООПЕРАЦИЯ НА ИЗГРЕВА

След 9 септември 1944 г. като се прибрахме от евакуацията, продължих моята си работа, търговия на едро. Ходех из провинцията по закупуване и продажба на стоки. Идвах често на Изгрева. При едно такова идване, братята и сестрите с възторг ми казаха, че тук ще има продоволствена кооперация, магазин за хранителни продукти и че нашият брат Димитрий Стоянов ще бъде магазинер. В първият момент помислих, че Братството отваря такъв магазин и без да проверя добре, с целият си устрем, реших веднага да отида из провинцията и да закупя за този мислейки вече братски магазин, каквито и хранителни стоки намеря. Тогава хранителните стоки бяха оскъдни. Понесен на крилата на тази идея, ето го Учителят да идва към мене с бързи крачки: Погледна ме, усмихна се и ми каза бащински: „Къде отиваш?" Схванах веднага много добре, че не съм разбрал казаното ми от братята и сестрите. Магазин за хранителни продукти наистина ще се отвори на Изгрева, но то е дело на държавата, а не наше Братско, както го бях схванал.
Преди да дойда на Изгрева бях в Габрово и на едно място ми предложиха 5 големи бъчви с мармалад от сини сливи. Спрях се и ха за малко да вдигна няколко бъчви и да ги докарам на Изгрева. Ама си казах: Ха, после. Тази идея ме подтикна по-късно, че тези 5 бъчви могат да дойдат на Изгрева, без много да се затрудня, защото тогава имах много пари. Но ето, че Учителят ме спря. А защо ме спря. Не беше дошло времето затова. Времето на Учителя бе друго. А то беше времето на Школата, която има съвсем други принципи.
А с какво се хранехме на Изгрева? Предимно с картофи. Спомням си един път, че един беше докарал от самоковския край една каруца с картофи. Отидох и погледнах в каруцата - картофи. Поглеждам, че Учителят ме гледа и в един миг ми казва мислено: „Вземи ги". И аз закупих цялата каруца с картофи. А това струваше тогава скъпо. Но, аз имах пари, аз бях банка Николай Дойнов. В банката, с която работех в София имаше в нея един клон, който се наричаше Николай Дойнов. Имах в нея милиони. А да закупя каруцата с картофи все едно, че бълха ме бе ухапала.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...