Jump to content

Пост ( Гладуване )


Recommended Posts

Пост (ГЛАДУВАНЕ)

Какво нещо е пост: метод за създаване на нов човек. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – ІІ том - 193).

Аз ще ви кажа една свещено предание.: Човек е длъжен да пости поне един ден през месеца, да даде почивка на стомаха си. Значи, той е длъжен да прекара в пост поне 12 деня през годината. От времето на Христа са минали две хиляди години. Всяка година по 12 дена пост, значи, всичко 24 хиляди дни пост. Те правят 65 години. Това е дълг, който хората трябва да изплатят. За да изплати този дълг, човек трябва да пости 5 дни в месеца. Знаете ли колко струва този дълг на Природата? Той се равнява на 24 билиона лева. За да се изплати тази сума, човек трябва да плаща средно по 5 лева на ден. В моретата има около десет милиона тона злато. За изплащане на този дълг са потребни шест милиона тона злато. За пренасяне на златото са нужни 6 хиляди вагона, които ще изминават 6 хиляди километра в час. Това е моето изчисление за дълга, който трябва да платите за 12 деня пост през годините, от времето на Христа до днес. И като не платите, защо страдате, казвам: Всички хора страдат за 12 деня пост годишно, с което са нарушили свещения закон на преданието. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - изд. 1948 г. София - 89).

Човек трябва да яде по три пъти на ден. Не е вярно! Воденицата, която мели брашно трябва поне един ден в месеца да прекрати работата си, за да поднови камъка. На същото основание, и човешкия стомах трябва един ден в месеца да си почива, за да продължи работата си добре. Като се питащ защо страдаш, знай, че страданията ти са резултат на12 дневния годишен пост. Когато камъкът на твоя стомах се развали, трябва да си купиш нов камък, но на Земята мъчно се купува нов камък. За да си купиш нов камък, трябва да напуснеш Земята ... Срокът за купуване на нов камък е на-малко 50 години. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - изд. 1948 г. София - 90).

Аз ви съветвам да постите два-три деня; през това време ще пиете само гореща вода - да промивате стомаха си ... След поспа ще ядете умерено. От време на време ще давате почивка на стомаха си. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - изд. 1948 г. София - 90).

Мойсей създаде закона за почивката. Той имаше предвид почивката на стомаха, нито евреите, нито християните разбраха този закон. Когато дойде неделя, тогава българите ядът и пият най-много. Те казват: „Днес ще празнуваме света неделя!” Стомахът казва: „Никаква света неделя! Мойсей създаде почивката за мене. Вие забравихте този закон. Защо ще почивате? Вие нищо не сте работили, аз съм работил всеки ден по 12 часа. Следователно аз имам право да почивам.” Казвате: „Стомахът е наш слуга, ние имаме прави да разполагаме с него, както искаме.” Обаче, ще знаете, че стомахът е един отмъстителен слуга. Той има характера на мечката: намрази ли те един път, всичко е свършено. Откаже ли се да работи, и сърцето спира, и дробовете, и мозъкът спират. Той казва на господаря си: Ти, който не празнуваш съботата и неделята, ще ти дам да разбереш, какъв е Божият закон! Могат да се съберат всички лекари да правят различни инжекции, но той казва: Не признавам никакви лекари. Аз ще уволня господаря си, ще го пратя при Господа. Бог ще пита стомаха: Защо уволни господаря си? - Защото не изпълнява Твоя закон. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - изд. 1948 г. София - 179).

Под почивка, разбирам пост. Значи, щом не можеш да ядеш, ще постиш. Пост, почивка, глад са синоними. Религиозният мисли, че постът може да го спаси. Не е така. Енергията трябва да се трансформира. Как става това? - Чрез пост. Природата изпраща на човека някаква болест, която го заставя да лежи известно време и да не яде. Като пости, стомахът постепенно се подобрява, апетитът се връща, и той оздравява. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 75).

Да знаеш как да постиш, колко време да постиш и кога да постиш, това е цяла наука. (УСЛОВИЯ ЗА РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - 88).

Черквата е въвела поста за почивка, а хората са му дали друго тълкуване. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - изд. 1948 г. София - 180).

Това, което православната църква счита за пост, не е този пост, който църквата е наредила още в първите времена на своето създаване. Истинският пост е метод за регулиране на чувствата и мислите на хората. Постът не се заключава само в не ядене на мазнини или месо, но през поста човек трябва да се храни с възвишени мисли и чувства, да е готов да се примири с всички свои врагове и да изплати всичките си дългове. (СИЛА И ЖИВОТ - IX серия - 12 беседа - 17).

Не този официален пост, който знаете. Пост с пълно въздържание от храна и лоши мисли. (НОВО РАЗБИРАНЕ ЗА ВРЕМЕТО - 243).

Не си туряйте мисъл, че трябва да измените живота си в друга посока; не, само ще отделите от себе си всички лоши утайки, и тогава домашният ви и личният ви живот ще взема права насока. (КРОТОСТТА И СМИРЕНИЕТО - 37).

Някои ще кажат: „Да не постим, да не изтощаваме тялото си. Това е още по-опасно. Горко на този, който не пости! Човек, който никак не пости, е натоварен кораб, който, ако влезе в развълнувано море, опасност го застрашава. Човек, който пости много, е празен кораб, без никакъв товар. И той може да се обърне, като влезе в бурното море. Тогава на първия казвам да пости, да се изпразни малко ... На втория казвам: натовари малко кораба си! (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 125).

Нямате право вие да измъчвате тялото си, нямате право да измъчвате ума си, нямате право да измъчвате сърцето си. Имате право да хармонизирате ума си, имате право да хармонизирате сърцето си, имате право да хармонизирате тялото си. И ако този пост вие си го налагате, като една диета само за хармонизиране на душевните си сили, вие сте в права посока. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - 187).

Трябва да ти е приятно, че гладуваш. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 69).

Който е гладувал съзнателно, човек е станал. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 187).

Ако на Земята постиш това е благословение. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 34).

Гладът събужда възвишени и благородни желания в човека ... Той е първият и най-велик подтик, който води човека към разбиране благата на Природата. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 182, 183).

Хората се страхуват от глада, без да подозират, че той е велика, мощна сила, която внася импулс, подтик в човека. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 106).

Само героите гладуват. За да стане силен, да се прояви като герой, от време на време човек трябва да се подлага доброволно на глад. Гладът усилва организма. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 182).

Гледай на глада като велико благо, а не като страдание. Страданието не произтича от глада, а от силното желание да го задоволиш час по-скоро. Ако не си ял 24 часа, не мисли, че ще умреш от глад. Който е гладувал 48 часа, страданието му се увеличава. Значи, колкото повече гладува човек, толкова повече страда. Има хора, които съзнателно са гладували по 10 ÷ 15 деня, без да умрат. Значи, страхът от смъртта увеличава страданието, а не самият глад. Страшен е гладът, когато човек е в пустинята, дето няма никаква храна, и всеки момент смъртта го дебне. От този глад и дяволът, най-големият герой в света, се страхува. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 221).

Постът има за цел да освободи човека от страха, че ако не яде няколко деня, ще умре от глад. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ - 120).

Има болести, които се лекуват с глад. Обаче, не всякога гладът е намясто. Някога гладът се отразява добре и върху здравите, но когато той се явява като вътрешен подтик. Ако гладуващ ще бъдеш смел, няма да се страхуваш. Някой съзнателно се подлага на глад, но се плаши и прекратява гладуването. Тогава се явява в организма му известна отрова. Знай, че и с малко храна може да се прекара. Гладът е вътрешен подтик в човека, който го укрепва и обновява. Ако гладуваш със страх и съмнение, гладът произвежда обратна реакция. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - 140).

Когато постиш създай в себе си нов човек - благороден и добър. Ти силно мразиш един човек; пости един ден и през този ден ще му простиш. Ако постиш всяка седмица по един ден, то за петдесет и две седмици ще простиш на петдесет и двама души от сърце. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШШКАТА ДУША – ІІ том - 193).

Човек е наследил известна слабост. Хванал е ревматизъм. По три пъти се молиш на ден, а пък боли те крака. Ревматизмът те хванал. Дяволът се загнездил в краката. Ти се молиш, но той си стои. Със зехтин го мажеш, с газ го мажеш, с мехлем го мажеш, на бани ходиш две-три лета и едва за две-три години можеш да го изкорениш. Но има и по-лесен начин. Всичките тези духове излизат с пост и молитва ... И когато постиш, трябва да забравиш външния свят, какво става по света да не искаш да знаеш, да не те интересува. Ще се молиш да излязат Лошите духове. (НОВО РАЗБИРАНЕ ЗА ВРЕМЕТО - 243).

Когато Човек пости, от устата му излиза неприятна миризма ... Той трябва да пости дотогава, докато стомахът му се очисти, и от устата му се разнася благоухание. Какво правят сегашните хора? Те постят, но и в началото и в края устат им мирише. Такъв пост няма смисъл. Като почнем да чистим нещо трябва да свършим работата до край: (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - изд. 1948 г. София - 180).

Някои хора постят, с цел да се пречистят. В този случай, те миришат неприятно. От стомаха им се отделя лоша миризма. Значи, човек ще пости, докато престане да мирише лошо. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 206).

Има болни, които през време на боледуването си, не ядат нищо. Защо? Те минават от едно състояние в друго, както гъсеницата - в пеперуда. През това време те не се нуждаят от храна. Който не разбира състоянието им, безпокои се, търси лекар, да им помогне. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 103).

При поста трябва да сте много буден, да сте нащрек, защото тогава човек става много чувствителен, привлича известни динамически сили от Природата и трябва да знае как да се справя с тях. (ООК - ІІ - 22 беседа - 22).

И Христос пости 40 деня. Той отиде в пустинята, дето прекара 40 деня в пост и молитва. Като свърши този опит, Христос доби голямо прозрение. (КЛЮЧЪТ НА ЖИВОТА - изд. 1937 г. София - 22).

Постът показва, че човек може да се храни и по друг начин - със Словото Божие. В този начин на хранене седи новият живот. (КЛЮЧЪТ НА ЖИВОТА - изд. 1937 г. София - 22).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...