Jump to content

Колко да постим


Recommended Posts

Колко да постим

Дойде някой при мен и ме пита: „Колко дена трябва да постим, три или пет?” Казвам: ако не вършиш волята Божия, и 20 дена да постиш, нищо няма да те ползва. (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 125).

Ако човек знае как да пости, с един ден пост може да свърши работа, а ако не знае как да пости, и с четиридесет дни пост не може да се промени. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - ІІ том - 194).

Ще постиш толкова, колкото да дойде гладът, чрез който да събудиш апетита си. (УСЛОВИЯ 3А РАСТЕНЕ - 224).

Постът трябва да трае дотогава, докато човек се усеща бодър, крепък. Ако отпадне много и силите му съвършено го напуснат, този пост няма смисъл ... Разбира се, когато човек пости, все ще изгуби малко от теглото си, ще отслабне, но поне силите си да запази ... Ако можеш да постиш така, че да бъдеш весел, с бодър дух и никой да не те познае, този пост има смисъл. Така може човек да пости десет и повече дни. Който не може да пости по този начин, да не се заема за голям пост, а да пости само един-два деня. Геройство е, наистина, човек да пости, нито хляб да яде, нито вода да пие. Колкото и да издържи, добре е човек да прави опити да пости. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ - 120).

Постът трябва да бъде умерен, разумен, докато махнете излишните мазнини и утайки. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 305).

В поста се върви последователно. (OOK - II г. - 22 беседа - 21).

Докога може да гладува човек? Докато изпитва приятни чувства. В това време той има приятни преживявания, радва се, че след известно време ще задоволи глада си. Почне ли да чувства неприятност, човек трябва да задоволи по някакъв начин глада си. Не го ли задоволи, той се превръща в разрушителен процес: по-силните клетки изяждат по-слабите ... Желанието на човека да задоволи глада си е Божествено. Следователно, ако не дадете ход на Божествените желания в себе си, иде разрушението. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 148).

Ако човек пости ден, два, 3, 10, 15 деня, ще вземе да усеща разположение, даже към 30-тия ден ще вземе да се балансира, но като дойде до 40-тия ден, трябва да се върне, защото ако пости повече, той ще замине за другия свят. Има известни болести, които сега, при съвременните лекари, не се поддават на никакви медикаменти. След 10 деня, 15 деня, не умират болестите. Човек трябва да има воля. Някой иска да пости десетина деня, да придобие нещо. Според мене, 24 часа съзнателен пост, се равнява на десет деня механически пост. В 24 часа съзнателен пост човек може да обнови клетките на тялото си ... Ние твърдим, че и в 24 часа абсолютен пост, клетките на тялото могат напълно да се обновят. Постете 24 часа и бъдете весели, радостни. Пейте и благодарете на Бога за всичко. Като минат 24 часа, нахранете се и пак благодарете на Бога за хляба, за водата, които ви е дал. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - 178).

При поста се явяват реакции в организма - това да не ви плаши. Обаче, не мислете, че с поста веднага ще се освободите от излишъците. Има смисъл да постиш, но ако вложиш идеята за поста в ума, в сърцето и във волята си. Да постиш по този начин, това значи, да се въздържаш от лоши мисли, чувства и постъпки. Този пост крие в себе си магическа сила. Като постиш, добре е да бъдеш между хармонични хора, а не между страхливи, нервни, лоши. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 305).

Когато човек е боледувал известно време, той изгубва част от своята жизнена енергия и за да я възстанови, търси лекари или различни медикаменти с които да си помогне. Ето какво може човек да направи в този случай. Нека от време на време хваща с два пръста долната, месеста част на ухото си и леко да я опъва надолу. След това да разтрива подутината зад ухото и да следи за промените, които настъпват в неговия организъм ... Това е метод за усилване на жизнеността в човека. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ – 188).

Когато човек пости 40 деня, той преодолява физическите условия, издига се в по-висока сфера. (ВЛИЗАНЕ - изд. 1930 г. София - 87).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...