Jump to content

САМИ


Recommended Posts

САМИ

Самотията е най-голямото нещастие, в което човек може да изпадне. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 101).

Ако не обичаш никого, ти си сам. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 143).

Човек ще мине и през омразата, когато не ще може да търпи никого. Той ще иска да остане сам в света, от никого несмущаван и обезпокояван. Значи, той иска да бъде сам в света, без никакви близки същества. Обаче, изпадне ли в това положение, тогава сам ще разбере ужаса на самотията. За да не изпадне в самотата на живота, човек трябва да търпи, а търпението се придобива при най-големите мъчнотии, несгоди и горчивини. (ЦЕННАТА ДУМА - 117).

Всички страдания в света произлизат от това, че хората искат да живеят сами за себе си. Всякога злото се ражда от това желание да бъдем сами и да станем център на света. (СИЛА И ЖИВОТ - І серия – 18).

Има един закон, в който няма нито похвали, нито укори. Там можеш да бъдеш сам. Но понеже хората не искат да бъдат сами, искат да бъдат двама, те напущат този закон и затова се явяват всички страдания. Ето защо трябва да бъдем доблестни, да изнесем без страх всички страдания. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 470).

Ти сам си дошъл в света и сам трябва да живееш. А сам да живееш, какво значи? - За Бога да живееш сам, значи за всички да живееш, и всички в тебе да живеят. Това значи сам. (СИЛА И ЖИВОТ- V серия - старо издание - 381).

Красотата на живота седи в това, когато онзи, който те обича, идва при тебe. Красотата на живота седи в това и да отидеш при онзи, когото обичаш. В това седи смисълът на живота. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВOTO НЕБЕСНО – изд. „Жануа-98” 1999 г. София - 245).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...