Jump to content

ИЗБОР ПРЕДИ БРАКА


Recommended Posts

ИЗБОР ПРЕДИ БРАКА

Не правете избор. Когато решите да се жените, не се колебайте между трима, четирима кого да изберете. Докато се колебаете, не се женете. Щом се спрете на едного и не правите избор, оженете се. Слънцето е едно, няма защо да чакате да се явят няколко слънца. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 251).

Мома иска да се жени. Избира един момък, гледа го красив, приличен човек. Пита: „Може ли да ме храни?” - Да може, той получава 400 ÷ 500 лева месечно. - Какво е свършил? - Еди-какво си. - Добре тогава. - Да, но тия неща не са съществени: този мъж утре може да бъде уволнен, и тия 400 ÷ 500 лева доход ще изчезнат. Ако жената разбира това, тя трябва да разпитва и да наблюдава, като ясновидка, сърцето и ума му, да пожелае да влезе в неговата къща, да обиколи стаите, библиотеката му, да види, как са наредени книгите му; после, нека види неговата готварница, да посети градината на неговата любов, на неговото милосърдие, на неговата справедливост, какви цветя е посадил; ако всичко това е в изправност, тя може да каже: Виж, оженвам се за този мъж. Това е истинска женитба. Същото трябва да направи и мъжът. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 171).

Когато един момък знае, че друг някой обича една мома, не е позволено и той да я обича. Тя няма нужда от неговата любов. Той трябва да обикне някоя друга мома, която никой не я обича. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 20).

Жената очаква мъж ангел. Ама този идеален мъж за глупава ли жена ще се жени? Трябва кукувица да й е изпила ума. Глупав за глупав се жени и умен за умен се жени. Тъй е. И сега казват: „Каквото Господ е определил.” Господ е определил умен с умен, глупав с глупав, праведен с праведен и грешник с грешник. Праведен с грешен не може да се оженят... В една яма може да влязат и вълци и овце, ама то е едно изключение... Там овцете са отделно, вълците също. Всяко нещо е отделно в света. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. - 216).

Мъжете трябва да търсят всякога умни жени. Един мъж, който намери глупава жена, той е изложен на големи страдания и несрети в живота... Една жена трябва да търси най-добрия мъж, и ако жената намери някой мъж с глупаво сърце, тя ще бъде най-нещастна... Всеки мъж трябва да държи в мисълта си, че трябва да бъде добър. А пък жената трябва да държи в мисълта си: „Аз трябва да бъде умна.” (АКО ГОВОРЯ - І том - 86).

Ако се жениш и избереш най-красивата жена, ти не постъпваш по закона. Ти не се жениш за нея, защото я обичаш, а за красотата й. Това не е морал! Ти ще избереш не най-красивата, но най- скромната. Хората в света не се женят както трябва. Ако имаш 100 моми за избор, ти ще избереш най-скромната, а не най-красивата. Ти си пред Бога и твоята женитба пред Бога е благословена, приета е горе на небето. Избереш ли най-скромната, най-незавидната, от небето казват: „В този човек има морал!” (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 466).

Някоя мома иска да се жени. Първо тя трябва да се запита: „Щом искам да се женя, ще постигна ли това, което търся?” Ако с женитбата си може да постигне това, което търси, нека се ожени, ако не може да го постигне, по-добре да не се жени. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 37).

Като се жените, си задайте въпроса: „Жената, която избирам за другарка в живота си, ще помрачи ли моето слънце или няма да го помрачи?” Ако го помрачи, дръжте я настрани, ако не го помрачи, оженете се за нея. (ПРАВЕДНИЯТ – 50).

Вървите през една гора. Срещате двама млади, мома и момък, които се разговарят. Момата говори и от време на време дига ръката си нагоре, хване едно клонче от някое дърво, откърши го и отмине, нататък. Това показва, че един ден тази мома по същия начин ще откърши нещо от момъка, с когото днес така хубаво се разговаря: ще откърши нещо от него и ще продължи пътя си. Какво трябва да направи този момък? Като гледа, как безгрижно момата чупи клончетата на дърветата, момъкът трябва да каже: Сбогом! Аз заминавам. Отивам в странство и след десет години ще се върна. Тогава ще се срещнем и поговорим. (ЦАРСКИЯТ ПЪТ НА ДУШАТА - 225).

Ти никога няма да се жениш за жена, която прави престъпления. Ти никога няма да се жениш за жена, която прави грехове. От такава жена далеч ще бъдеш. Друг е въпросът, ако жената прави погрешки. За жената, която прави погрешки, можеш да се жертваш, но за жена, която прави грехове - никога. Ако искаш да имаш една другарка, ожени се за жена, която и погрешки да не прави. И за жената е същото. И жената трябва да се ожени за един мъж, който и погрешки да не прави. Само така тя може да бъде щастлива. Ако пък искаш да направиш една жертва, можеш да се ожениш за мъж, който прави погрешки. При това положение човек е свободен, но после да не съжалява. Той трябва да мисли, че това е направено тъй, както Бог постъпва с нас - Той се жертва за нас. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 462).

Един млад господин отишъл при един евангелски проповедник и започнал да плаче и нарежда: „Голяма е скръбта ми ... Обичам една мома, искам да се оженя за нея. Ако не я взема, ще се самоубия, не мога да живея без нея.”... Не минало много време, той пак посетил проповедника и му казал: „Благодаря на Бога, че не изпълни желанието ми. Бях на една вечеринка и видях, че моята възлюбена игра през цялата нощ с един млад офицер, без да обърне най-малко внимание на мен. Не искам такава мома.” (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. – 438).

Мъже и жени, които ще се женят, не трябва да имат еднакъв темперамент, еднакъв мозък, пръстите и носовете им не трябва да бъдат еднакви. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІІ серия - 238).

Ако днес мъжът и жената не живеят добре, причината за това се крие във факта, че мъжът се жени за жена, която е повече мъж, отколкото жена, и жената се жени за мъж, който е повече жена, отколкото мъж. Това е едно голямо нещастие за съвременното човечество. (БОЖИЯТ ГЛАС - изд. 1940 г. София - 271).

Когато търси момата, всъщност момъкът търси майка си. Когато момъкът намери майка си в момата, животът и отношенията им вървят правилно. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 182).

Аз ще ви дам съвет на дъщерите, които искат да се женят. Ако ме слушат, следния съвет им давам. За този съвет знаете колко бихте дали, но аз ще го дам без пари. Ако един син има майка, която обича, синът всякога трябва да се ожени за една мома, която прилича на майката. Дъщерята да се ожени за един момък, който прилича на баща й?. Когато тя се жени за момък, който не прилича на баща й, всякога ще има противоречие в живота, ще има разногласие. Когато се жени за момък, който прилича на баща й, ще има обединение. (ВЪЗПИТАНИЕТО – ІІ том - изд. 1999 г. София).

Една мома, като се жени, трябва да разбира закона, да се жени по закона на Любовта. Отиват ли сватове пред нея, убеждават ли я, пред мене въпросът е предрешен. Онази мома, която ще се жени, тя трябва да познава своя възлюбен, да прочете надписа му, и нищо повече. Остане ли други да те женят, въпросът е свършен. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 468).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...