Jump to content

СРОДНИ ДУШИ


Recommended Posts

СРОДНИ ДУШИ

Съвременните хора не живеят още в душата си и въпреки това говорят за любов, за сродни души. Момъкът обича някоя мома и я нарича сродна душа. Защо я нарича сродна душа? Защото му дава нещо хубаво от себе си. Тя излива красиви чувства към него, заради което я нарича сродна душа. И фурнаджията дава хляб на клиентите си, но не е сродна душа за тях. А какво по-хубаво нещо има в света от хляба? Въпреки това, вие не можете да кажете, че който ви дава хляб, той е ваша сродна душа. Вие можете да наречете сродна душа само онзи, който е готов да се жертва за вас при всички условия на живота ви. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 19).

Някоя мома намери някой момък, ожени се за него и казва: „Моят възлюблен, той е!” И попът дойде и ги венчава в името Божие. Не се минава един месец след женитбата, и тя казва: „Не е той.” Мъжът намери някоя жена, ожени се за нея и казва: „Не е тя!” Всеки се намира в положението на английския реформатор Джон Уесли, който се влюбва в една мома, оженва се за нея, но три дни след женитбата си казва на приятеля си: „Не си струва човек да се жени.” - Защо? „Не е тя, не е моята душа, която аз търсех.” (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 276).

Срещнал на пътя си една красива мома, заради което сърцето му трепнало. Тази мома го отбива от неговия път и му дава ново направление в живота. Защо тръгнал подир тази мома? Защото му била сродна душа. Какво сродство е това, което утре може да се разруши? Не ако е въпрос за сродство, знайте, че всички души, които са излезли от Бога, са сродни. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 22).

Всяко обикновено човешко отношение хората го наричат сродство. Какво сродство е това, което трае само ден-два? Днес гледате парче желязо чисто, светло, но след няколко деня го виждате покрито с ръжда. Там дето става окисляване, никакво сродство не съществува. Всяко окисляване говори за несъвършенство на нещата. Какво сродство е това, ако с приближаването си към една мома, момъкът изопачава характера й? Сродни души са ония, които всеки момент повдигат и облагородяват характера си. Всеки човек трябва да съдържа качествата на златото. Истински характер е този, който при всички условия не се изменя. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 22).

Душите две по две слизат от Бога. Това са сродни души. Предполага се, че човек има 777 кардинални прераждания и от тях ще има 12 епохални. Епохални прераждания са тези, когато две сродни души се срещат на Земята. Когато двамата, които се обичат, се срещат на Земята, горчива дума не си казват и извършват в живота велики работи. В другите прераждания, когато едната душа е долу, другата е горе. Тази, която е горе, ще ти избере някого тук, който прилича на него и чрез него ще се проявява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 150).

Сродните души са поставени, за да работят като дясното и лявото полушарие на мозъка, това се нарича поляризиране. Другата душа може да е в другия край на света или в Невидимия свят, те ще се свържат заедно. Пространството, материята не могат да препятстват. Това е закон на Любовта. Когато на мериш сродната си душа, идваш в пълнотата на Любовта, тогава Бог се проявява чрез теб... Когато две сродни души се оженят, сродството изчезва. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 150).

Двата полюса на една двойка не могат да се приближават съвсем. Те имат известно отношение помежду си, както двата полюса на Земята. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 151).

Сродните души са човешки души, над които има един съвършен Дух. Именно този е Дух, който ги ръководи, който раздава всички блага. Сродните души имат еднакво предназначение, но имат две различни служби. ((АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 151).

Човек, който обича всички хора прави връзка със своята сродна душа. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 152).

За да може да се прояви човек, трябва два центъра, това са именно сродните души. Може сродните души да са на еднаква степен на развитие, а може едната да е по-развита от другата. Когато две сродни души се срещнат на Земята, то, ако има благоприятни условия, и двете остават да работят заедно. А някой път след известно престояване тук, едната сродна душа отива горе, и тази, която е долу работи под впечатлението на последната, когато са били на Земята. През сродната душа всичко минава. Ако е в Невидимия свят, тя е ръката, през която идват всички неща към теб. Тя вдъхновителката. Всичко, което идва от Бога, минава през нея към нас и през нас към нея. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 152).

Представете си, че има една градина, създадена от теб. Този, който сади и приготовлява градината, е сродната душа. Кога се сливат сродните души? В края на краищата, когато завършат своята еволюция, те се сливат и заедно работят. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 153).

Двете сродни души са колективност. Едната сродна душа е сбор от всички същества, които са те обичали, а другата - сбор от всички души, които са обичали онази души, които са обичали онези души, които образуват колективизацията на другата сродна душа. Значи двете сродни души са сборност на души, обичани и обичащи. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 153).

Сродната душа представлява Божествената страна на живота. Без любов към сродната душа никаква любов към другите не може да се прояви. Любовта към другите е поляризиране на любовта към сродната душа. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 152).

Двете сродни души вървят успоредно и са свързани с Висши същества, които са в този път. Успоредните линии са пътища на Разумни същества. Те не влизат в стълкновение, не се пресичат. Две души, които се обичат, като се стремят към Бога, пътищата им са успоредни, има хармония между тях. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 153).

Трябва да се стремиш да дадеш място на сродната душа да се прояви чрез теб. Отвори сърцето си към нея. Всичко най-идеално, което можеш да си представиш, ще си мислиш, че е сродната душа. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том -153).

Когато сродните души се слеят, идва единството и тогава външните противоречия изчезват, тогава става сливане с Бога. Или по-точно казано, тези две сродни души не се сливат, но образуват една система. Те не обезличават. След това една двойка ще се слее с друга двойка, после с трета и т. н., най-сетне ще се слеят всички души и ще се образува космичния човек. Така сродните души като се сливат по две и повече, ще станат едно цяло, без да се обезличават, ще работят заедно и ще образуват една мощна сила. Всички двойки, обединени заедно, ще образуват една Вселена, едно цяло. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 153).

Всички сродни души живеят в закона на Любовта. Всички сродни души съставляват едно цяло. Това тяло е Христос. В сродната душа се чувства присъствието на Бога и на Христа. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 153).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...