Jump to content

Лицето на здравия човек


Recommended Posts

В лицето се отразява цялото биопсихично естество на човека. Всичките промени, които се извършват в органите и системите на човешкия организъм, промените, които постоянно протичат в неговата биоенергетика и психика, дават отпечатък върху лицето, което , може да се каже, е проекция чрез нервната система на целия организъм.

Учителя казва: Приятно е да наблюдаваш промените в лицето на здравия човек - игривостта на очите му, усмивката на устата му. Не е приятно да наблюдаваш неподвижна, здраво стисната уста . Това е болезнено състояние. [74]

Има една естествена червенина на лицето и устните на човека, която изразява неговото здравословно състояние. [19]

Според К. Хутер упадъкът на телесните сили се познава по уморения и мътен поглед, хлътването на тъканите над горните клепачи, хлътналите бузи, по ушите, които стават бледи, студени, полупрозрачни. [10]

Доброто здраве на човека обикновено е тясно свързано с жизнените, съпротивителните сили на организма. Когато те са добре изявени, наблюдаваме изпъкнали, добре развити скули, дебели вежди, гъста коса с по-плътни и с нормален блясък косми, по-голямо разстояние между очите, добре развита долна месеста част на ушите и нормална по размери, леко изпъкнала брада.

Доброто здраве е свързано също така и с правилното възприемане, изразходване и балансиране на енергиите в човешкия организъм. Правоъгълното лице, дългото лице се среща у хора, които изразходват повече енергия. По принцип преобладаването на правите линии в лицето на даден човек говорят за електрична натура, а преобладаването на кривите линии и заоблените повърхности говорят за магнетична натура. Пълното, закръглено лице обикновено се свързва с добро състояние на храносмилателната система, а хлътналите бузи показват деликатен стомах , предразположен към заболявания. Човек с кръгло лице, с дебели устни, с дебела и сочна долна част на ухото обича да яде повече и е предразположен към болести на обмяната на веществата .

Важен белег за здравословното състояние на човека е цветът на неговата кожа. От медицинската наука е известно, че при редица болести цветът на лицето се променя патологично. Например той става блед при анемия, червено-виолетов или със синкав оттенък при белодробна и при сърдечна недостатъчност , жълт при чернодробни заболявания и т.н .

За поддържането на човешкото здраве от особено значение са три основни системи: нервната, дихателната и храносмила­телната . За нервната система съдим главно по челото и носа. Когато носът е заострен и има малка широчина в основата, със­ тоянието на нервната система не е добро. Колкото по-широк е носът и no-отворени са ноздрите, толкова по-добре функционира дихателната система. За храносмилателната система съдим по бузите и устните . Тънките устни говорят за деликатен стомах.

Горната част на ухото има отношение към мозъка, средната част - към белите дробове, а долната - към стомаха. Ухото , неговата големина и оформеност, ни дава сведение за продължи­телността на живота , за жизнения капитал, който Природата е вложила в човека. Веждите и космите на косата имат връзка с развитието на мускулната система, а по очите можем да съдим най-добре за психичното състояние на човека.

И по носа познаваме колко време ще живее човек. Колкото по-широк е носът и ноздрите са no-отворени, толкова по-дълъг е животът на човека. [88]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...