Jump to content

Изгрев, 19.ХII.1952 г.


Recommended Posts

Изгрев,
19.ХII.1952 г.

Любезни брат,

Сега желая да ви изложа един разговор с Учителя за дишането.

След лекцията и след паневритмията се върнахме с Учителя в големия салон и той в разговор каза следното: „Като ученици вие най-първо трябва да започнете с дишането. Всички вие не дишате както трябва. Като дишаш не вземаш достатъчно количество въздух. Природата не обича това. От друга страна, не възприемаш това, което съдържа приетият въздух, не изкарваш от въздуха вътрешното му съдържание, а именно жизнената сила и праната на Божествената мисъл.

Много хора дишат бързо, бързо и плитко. Ако искате да бъдете търпеливи трябва да се учите да задържате въздуха по-дълго време. Търпението ви зависи от това колко време може да задържите въздуха. Има адепти, които задържат въздуха ЧЕТИРИ ЧАСА.

Индусите представят Бога, че с едно издишване създава света. И после с едно вдишване го прибира. Човек трябва да диша дълбоко, т. е. с едно вдишване да напълни белите дробове с колкото се може повече въздух. Тогава при разширението на белия дроб диафрагмата отива надолу. А при плиткото дишане диафрагмата отива нагоре и натиска сърцето, вследствие на което се раждат някои сърдечни болести.

За да приеме човек заедно с въздуха Божествената мисъл, която го прониква, човек трябва да диша с будно съзнание. Правилното дишане усилва мисълта, улеснява размишлението, усилва приемането на Божествения елемент.

Мога да дам някои обикновени начини за дишане, но освен тях има и необикновен начин. Обаче за него трябват подготвени хора.

При вдишване, задържане и издишване на въздуха човек трябва да мисли, да има хубави чувства и желание да постъпва добре. Да не мисли, че механическото задържане на въздуха е достатъчно. В дишането непременно трябва да участва и мисълта. Да не мислим, че можем да оберем природата, а да се съобразяваме със законите й.

В онзи свят като дишат съществата, те ядат. А пък тук, освен дето дишаш, трябва и да ядеш. А има по-горни светове, в които само като мислят - ядат.

Дихателните упражнения трябва да се правят с вяра и увереност.”

Една сестра попита Учителя: „Какво значение има дишането през лявата или през дясната ноздра?” Учителя каза: „Има една прана, която се усвоява през лявата ноздра, а друга, която се усвоява през дясната. През лявата се приема магнетичното течение, а през дясната ноздра се приема електричното течение, което има връзка с главния мозък и се нарича лунно течение. Първото има връзка със сърцето, а второто - с ума. Когато искаме да развием повече сърцето - приемаме с лявата ноздра издишваме с дясната. А когато искаме да развием повече ума, приемаме въздуха през дясната ноздра и го изпускаме през лявата. Това правим, за да установим равновесие между ума и сърцето, а така също и между електричеството и магнетизма. а когато сменяме и дишаме ту през лявата, ту през дясната ноздра, уравновесяваме двете течения. Добър е резултатът, когато правите дихателни упражнения през двете ноздри едновременно или само през едната.

Когато изкарваме въздуха през дробовете чрез подсвирване, то е за гимнастика на дробовете, за тяхното усилване.

А когато дъхаме, т. е. когато изкарваме въздуха с дъхане, то е за пречистване на нервната система.

Когато човек се намира в електрично състояние та се сърди, кипва, бушува вътре, той да диша дълбоко и да задържа въздуха до сто бройки и ще се успокои.

Щом се карате, щом се сърдите, щом се нервирате, това показва, че не дишате дълбоко. Дишайте правилно, дълбоко и ще ви мине. Когато сте неразположени, смутени, правете дихателни упражнения, като се свързвате с Божественото Съзнание и ще се тонирате.

Можем да направим следния опит: чиито лица са сбръчкани, като почнат да правят упражнения за дълбоко дишане ще видите, че след три месеца няма да останат бръчки по лицата им.

Най-напред ще ги фотографираме преди упражнението, след това ще ги фотографираме след първия месец, след втория месец, след третия месец и ще направим сравнение. И ще видите как действа дишането.

Ако ви боли стомах или корем направете 4 пъти на ден по 6 дихателни упражнения и ще ви мине.

Ако дишате добре, може да останете на земята до дълбока старост. Ако не диша правилно човек, заминава преждевременно на онзи свят. Дългият живот зависи от дълбокото и правилно дишане. Дишането пък зависи от правилното мислене и чувстване. Дишайте дълбоко и мислете, че Божието благословение иде в човека чрез въздуха.

Преди да се ръкуваш с някого, поеми дълбоко въздух. Преди да влезеш в стаята или в салона, пак поеми дълбоко въздух. Преди да говориш, пак поеми въздух. Добрите оратори дишат дълбоко. Които не дишат добре, не говорят добре. Напълни дробовете с въздух и тогава говори.

Не спазваш ли това правило, няма да имаш резултат.

Щом мислите за погрешките на другите хора, дишайте дълбоко, за да се проясни мисълта ви. Ако човек не диша правилно и Любовта в него не се проявява правилно.

Къде е Бог? - Навсякъде. Бог е в светлината, във въздуха, във водата и в храната. Следователно ако не приемате правилно светлината, въздуха, храната и водата, нищо не можете да постигнете. Като ядете, като дишате, като мислите, като възприемате светлината, ще облечете празничните си дрехи. Това са велики процеси, за извършването на които се изисква будно съзнание. Празничните дрехи означават свято отношение към този процес. В ТОВА СЕДИ НОВОТО В СВЕТА!

Индуското дишане е хубаво, но трябва да се коригира. Трябват му известни корекции. За индуското дишане се изисква философска подготовка. Индусите употребяват много време и много усилия, а европейците употребяват много малко усилия. Те искат много лесно да постигнат, понеже са маргинализирали нещата. Европейците, които са приложили индуското дишане, не са успели, понеже не са имали това възпитание, което имат индусите.

Ще ви дам едно дихателно упражнение. Вдишване - 16 бройки, задържане на въздуха - 16 бройки, и издишване - 32 бройки. Това ще го правите 3 пъти на ден. Може и 1 път на ден, но по-добре е 3 пъти на ден: сутрин, на обед и вечер по 6 вдишки.

Вдишването ще правите през лявата ноздра, после ще задържите въздуха и ще издишвате през дясната ноздра. Това отношение на бройките 16:16:32 ще продължи 2 ÷ 3 месеца наред. Не увеличавайте с нищо тези числа.

Ще ви дам друго дихателно упражнение, което е от друг характер и с друга цел. Това упражнение има за цел да увеличи вашата способност да задържате въздуха. То става така. При това упражнение няма да си служите с никакви бройки. Ще вдишвате по-бавно и по-дълбоко. След това ще задържате въздуха, колкото се може по-дълго време и ще издишвате, колкото се може по-бавно. Времето на задържане постепенно ще увеличавате: 1 минута, минута и половина, две минути, две и половина и пр.

Сега ще ви дам дихателно упражнение от друг характер. При тези упражнения има известни мисли, известни формули, които трябва да се изговорят мислено. Например при вдишването, при задържането и при издишването може да изговаряте мислено следните думи: „МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ, ГОСПОДИ, ЗА БЛАГАТА, КОИТО СИ МИ ДАЛ.” Това изречение ще изговаряте по веднъж при вдишване, задържане и издишване. Или може да изберете някои от най-хубавите изречения от Библията за същата цел. Например може да вземете един стих от Евангелието на Йоана, върху който ще размишлявате през време на дишане. Или може да направите следното. При вдишване да изговаряте мислено „Отче наш”, също при задържане един път и при издишване. Такива дихателни упражнения може да правите сутрин, на обед и вечер по десет, а може да изговаряте мислено при вдишване, задържане и издишване „Добрата молитва” общо един път.

Може да изговорите мислено при вдишване думите: „СИЛА, ЖИВОТ, ЗДРАВЕ” (3 пъти - всичко 9 пъти). Същото ще направите при задържане и при издишване. Това упражнение може да правите сутрин, на обед и вечер по десет вдишки.

Предстои една огромна работа на учениците. Между многото работи да си дадеш за задача да поправиш малко лицето си, да употребиш най-малко половин час за ума си, половин час за сърцето си и половин час за лицето си. Хубаво ще бъде, ако човек си тури програма: половин час за лицето, половин час за установяване правилния процес за хранене в стомаха и половин час за белите дробове - за установяване правилния процес на дишане, половин час за сърцето, и половин час - да мислиш правилно.

Някой ще каже: „С такива ли работи ще се занимавам? Има по-сериозни работи.” - Че от това по-сериозни работи няма - да възстановиш правилния процес на храносмилането, дишането и чувстването.

* * *

Допълнително тук ще ви изложа някои други дихателни упражнения от Учителя, дадени от него в други разговори.

Ето едно упражнение: 10 секунди поемане на въздух, 10 секунди задържане на въздуха и 10 секунди издишване. През това време умът да бъде съсредоточен във възвишени мисли. Това упражнение да се прави сутрин, на обед и вечер по 10 пъти.

Друго упражнение: вдишване през лявата ноздра 4 бройки, задържане 6 бройки и издишване през дясната ноздра 8 бройки. Същото се повтаря, само че вдишването през дясната ноздра и издишването - през лявата. Такива дихателни упражнения се правят сутрин, на обед и вечер.

Друго упражнение: вдишване през лявата ноздра 7 бройки. Задържане - 10 бройки, и издишване през дясната ноздра 9 бройки. Такива упражнения се правят сутрин и вечер по 6 пъти. Обаче при утринните упражнения вдишванията стават през лявата ноздра, а издишванията - през дясната. А вечерта - обратното.

Може да направите понякога дихателни упражнения във връзка с ходенето: през няколко крачки едно вдишване, през няколко крачки едно издишване.

Ето едно упражнение, придружено с формули. Когато вдишваш, кажи мислено: „Господи, благодаря Ти, че си вложил във въздуха Своето благословение, което приемам с въздуха.” Като каже човек така, той ще приеме Божието благословение. При издишване кажи: „Благодаря Ти, Господи, че остави Своето благословение в мене.”

Ето друго упражнение, придружено с формула. Ще приемете въздуха през лявата ноздра мислено ще изговорите: „САМО БОЖИЯТА ЛЮБОВ Е ЛЮБОВ.” Като задържите въздуха известно време, ще го издишате през дясната ноздра със същата формула. Това упражнение ще се прави сутрин, на обед и вечер по 10 пъти.

Друго упражнение: 8 бройки за вдишване, 10 за задържане и 12 за издишване. Всеки ден ще се увеличава вдишването с по една бройка, а задържането и издишването с по 2 бройки. Тези упражнения ще се правят сутрин, на обед и вечерта преди да е залязло слънцето.

Ето още едно упражнение. Вдишваш през лявата ноздра; през това време се изговарят думите: „ДА СЕ ПРОСЛАВИ ИМЕТО БОЖИЕ В МЕНЕ.” При издишването се изговаря: „ДА БЪДЕ ВОЛЯТА БОЖИЯ.”

През лявата ноздра се поема въздух 5 пъти и ще се издиша през дясната. След това обратното: 5 пъти ще се поеме въздух през дясната ноздра и ще се издиша през лявата.

* * *

Тук допълнително ще ви изложа няколко мисли от други разговори на Учителя:

Новото човечество ще образува нова мрежа, за да схване новите лъчи, да ги пречупва и да се ползва от тях. Та сега се образува в човека нова мрежа за хващане на новите лъчи на светлината. Който има тази мрежа, е от новите. Който я няма - е от старите. Това е новото сега. Тогава ще схванете по-горните октави на червения цвят, на жълтия, синия и пр. Новата мисъл не може да дойде без да имаме новата светлина. За новата светлина трябва да бъдем готови. На вас ви трябва нещо реално. Да дойде във вас новата светлина.

Трябва да развиваме хилядолистника, който е на горния край на главата, понеже той е телефонната слушалка, чрез която се свързваме с Бога. Чрез този център се проявява Бог.

Човек като отправи ума си към Божественото, като мисли за Бога, този апарат на хилядолистника вече работи и се развива. Хилядолистникът се събужда като мисли човек за Бога. Обаче човек освен с мислене за Бога, за да развие хилядолистника, може като спомагателно средство да си служи с движение на ръцете си, при което да допира с ръце горната част на главата, дето е хилядолистникът, като прави движения на обливане. Има и други секретни методи за развиване на хилядолистника, но засега човек да се задоволява с малко. За всяко нещо Бог е приготвил специфично време и условия.

Ще ви дам едно правило. След всяка молитва оставайте известно време в мълчание и във възприемателно състояние, за да видите какво благо ще ви даде Бог. Когато молитвата е успешна винаги Бог го изявява и ти дава един малък подарък. Ще ти се даде нещо. Обаче често ние не знаем това и веднага, щом свърши молитвата, без да прекараме известно време в мълчание, почваме друга работа.

За една година всеки ден, да не пропущате в същия час да изказвате една и съща молитва, и вижте какъв ще е резултатът. Аз направих опит и резултата няма да ви го кажа. Много хубав резултат имах. Ето молитвата, която може да се изказва при този опит: „БЛАГОДАРЯ ТИ, ГОСПОДИ, ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СИ МИ ДАЛ И СИ МЕ НАУЧИЛ. АЗ ТЕ ПОЗНАВАМ, ЧЕ СИ ДОБЪР, ВСЕМИЛОСТИВ, ВСЕСИЛЕН И ВСЕМЪДЪР.”

Един брат разказа следното: „Веднъж, когато бяхме с Учителя на Витоша на една екскурзия, чух песен, едно пеене над главата на Учителя. Това пеене мина и си замина, трая само малко време, но не се виждаше кой пее. Един брат до мене каза, че се чува пеене над главата на Учителя. И каза: „Какво е това?” Учителя се усмихна и каза: „И вие ли чухте?”

Това са светли същества, които са дошли да изразят своята радост и благословение към Учителя.

Учителя каза веднъж: „Всичко онова, което съм казал, няма да загине. То няма да умре. Това са живи думи. Това, което съм казал, ще бъде! Ако не го приложат сега, ще го приложат други същества. Няма да остане това така, което съм казал.”

Моля, прочетете настоящото пред всички братя и сестри и го пратете за прочит и в околните села, дето има кръжоци.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен: Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...