Jump to content

Изгрев, 5.I.1953 г.


Recommended Posts

Изгрев,
5.I.1953 г.

Любезни брат,

Няколко братя и сестри бяха приети от Учителя. Една от сестрите каза: „Вие казахте днес на беседата в 10 часа, че човек като прави опити 10 години с молитва, размишление и съсредоточаване, като се обстрахира от всичко преходно, може да се свърже с невидимия свят, с реалния свят.”

Учителя каза: „Като казах, че човек трябва да се абстрахира от всичко преходно разбирам, че човек трябва да има мир, да не се тревожи за материални работи, да се освободи от всички безпокойства, тревоги и страхове, и като се моли в такова състояние, може да добие вътрешно проглеждане и прозрение.

Когато в една градина идва вода, важно е дали цветята я приемат. Тогава те стават свежи и цъфтят. Същото се отнася и до съзерцанието. Важно е дали от съзерцанието вътрешните цветя цъфтят и стават свежи.

Направете следното упражнение 3 пъти на ден: сутрин, на обед и вечер. КАТО СИ ОТПРАВЯТЕ УМА НАГОРЕ ВИЖТЕ КАКВА МИСЪЛ ЩЕ ВИ ДОЙДЕ. Вижте каква категория мисли ви се дават, защото те ще бъдат разнообразни мисли.”

Един брат попита: „Хубаво ли е да се развиват вътрешните сили и да се влезе в екзотеричния живот чрез размишление върху чакрите - ясновидските органи?”

Учителя каза: „Такава работа с чакрите е насилие, защото тогава могат да станат обратни реакции. Тогава човек се уморява, не може да се моли, влиза отново да живее в света. Това е едно неестествено положение. Вие продължавайте със съзерцанието. Подготвяйте се. Защото новораждането, идването на Духа Свети е един вътрешен закон. Право на Божествения Дух е да ви въведе в екзотеричния свят. Това не е право на човека. Човек трябва да се моли за тази цел и да я чака. Нали апостолите трябваше да чакат 40 дена? Но „40 дена” е една форма. Може да се чакат 40 години. Когато дойде в човека вътрешното просветление, той ще бъде пратен да извърши една работа в света. Не само да се свърже с Божествения свят, но и да работи с това, което е научил. Ще му се даде работа за Бога.

Ще ви дам друго упражнение: ВСЕКИ ДЕН РАЗМИШЛЯВАЙТЕ ВЪРХУ „СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ”, ЗА ДА СЕ ВИДИ КОИ КАЧЕСТВА СА НЕОБХОДИМИ ЗА УЧЕНИКА.

После друга работа: прочетете 150-те „Псалми Давидови” и намерете кой псалм към коя категория спада. Вижте кои се отнасят до Божествения, до Духовния и до човешкия свят.

После проучвайте „Светът на великите души”. Всеки ден размишлявайте върху едно изречение.

После проучвайте и размишлявайте върху рилските беседи „Двигатели на живота”. После размишлявайте върху стиховете на 15 глава от Евангелието на Йоана. Там има материал за концентрация. Размишлявайте и изучавайте седма серия по следния начин: от първа беседа четете и размишлявайте върху 10 стр., от втора беседа - 12 стр., от трета беседа - 3 стр., от 14 беседа - 14 стр., от 5 беседа - 9 стр., от шеста беседа - 7 стр., от седма беседа - 8 стр., от осма беседа - 5 стр., от девета беседа - 3 стр., от 10 беседа - 11 страница.

Ученикът трябва да види докъде едно желание е Божествено. Трябва да излезем от света на колебанията, от света на страданията и да дойдем там, дето всичко е радост и веселие, дето има хармония.

Човек трябва да влезе в света на Любовта и да се успокои. Това е един от най-трудните въпроси. За ученика това е трудно. Може ли едно дете да ходи първоначално?

Ние ще потърсим Бога и ще Го търсим в Любовта Му и Милосърдието Му. Вън от Любовта не може да търсим Бога. Човек има да учи Бога цяла вечност. То е нещо велико и грандиозно. Тези, които са минали по този път, знаят това. Каквото научим, трябва да го приложим. И после си готов да разбереш и друго. Това е като в математиката. Нали като научиш и разбереш добре едно математическо правило ти си готов за следващите математически истини?

Колко време ще се молим зависи от интензивността на молитвата. Например някой път ако вървиш един час бавно можеш да извървиш по-малко, отколкото ако вървиш 10 минути с по-голяма бързина.

Някой път дойде една сестра в Братството и се представя за много набожна жена. После като се ожени - забравя. Но има някои, които идват тук и са искрени. Тези работи трябва да се знаят, иначе всеки път ще бъдете разочаровани.

Като станеш сутрин, известно време ще се съсредоточиш, ще мислиш за Бога и ще мислиш, че си между ангелите.

След молитва да се прави такъв опит. Да се види в мълчание какви вълни ще дойдат. Някой път може да дойде само един глас, който не е толкова определен, а някой път гласът става определен.

Мислете за Бога, за Божествения порядък, който е съвършен. Човек да не е в статическо положение - промени стават в него, та да не бъде като в застояла вода, но като вода, която постоянно тече.”

Един брат попита: „Кой е методът за излъчване?”

Учителя каза: „Методът е концентриране. Тогава човек естествено ще влиза и излиза от тялото си. Концентрирането да става по естествен начин. Когато излиза от физиологическото тяло, това да му бъде като почивка.

Ще ви дам следното упражнение за 10 дена. Изпращайте светли мисли и чувства до някои свои братя и сестри. Изпращайте сутрин, на обед и вечер за 10 дни най-хубави мисли до един свой приятел да има в него желание да служи на Бога, да работи за Бога. Като пращаш тази добра мисъл към този свой брат тя от своя страна населява пространството с добри мисли.”

Един брат попита: „Само на един и същ ли да изпращаме или към разни приятели?”

Учителя каза: „На разни приятели. Изпращайте хубави мисли към такива приятели, с които сте хармонизирани. Ако те не приемат тези мисли, мислите ще се върнат към вас с придатък, с лихва малко по-късно. Така че тези мисли и да намерят почва, пак се връщат.

Вземете следното упражнение. Вземете за размишление стиха: „Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога и Христа, Когото си пратил.” Ще размишлявате върху този стих по три пъти на ден: сутрин, на обед и вечер.

Във връзка с този стих вземете и Първо послание Петрово през тези 10 дена и след като го прочетете, ще размишлявате върху него и ще отбележите най-важните стихове, които са ви обърнали особено внимание.

След тези 10 дни вземете едно упражнение за 2 месеца. Прочитайте Исайя по една глава на ден. Те са 61 глави. Извадете най-забележителните стихове. Може по 1, 2 или 3 стиха от глава. Най-напред ги наредете, както са наредени в главите. След това ги изредете както можете и от тях изкарайте нещо като една глава.”

Една от сестрите каза: „Чувствам голяма нужда от Божествената наука.”

Учителя каза: „Царството Божие се взима насила. Съзнанието расте и ние само трябва да си помагаме на растежа. След тези 2 месеца концентрирайте се, като си изберете нещо из живота на Христа. Например как Христос проповядва на планината, как Христос върви с учениците през нивите, Христос на Тайната вечеря и пр.” Учителя одобри това с голяма готовност.

Една сестра каза: „За най-подходящо намираме да изберем някои сцени от живота на Христа.”

Една друга сестра каза: „Ето защо като четем Исайя, да изпращам Любов към него и тогава той ще те посети, ще те въведе в един нов свят, ще ти обясни не само това, което е писал, но ще ти каже нови неща, които е учил от тогава насам.”

Когато човек се отдалечи от Бога, низшето, животинското, се проявява в човек. Това се вижда от следния важен закон, който се изтъква от апостол Павел в неговото Послание към Римляните, глава първа, от 28 стих до края. Този закон гласи, че когато човек се откаже да познае Бога, Бог се отдръпва и човек попада под влияние на тъмните сили, низшите сили.

Тогава иде голямото падение. Низшите сили вземат надмощие.

Изучавайте растенията. Те са като книги. От тях ще научите нещо. Те са библиотека.

Изучавайте кои растения за какво са лековити. Много пъти хората не знаят как да прилагат растенията като лечебно средство.

Ще отидете при едни растения, към които имате разположение, защото тогава може да научите нещо. Без разположение не може. Изучавайте какво влияние оказват растенията на човека. Съставете си едно понятие за растенията. Изберете някои от тях и вижте какво влияние упражнява. Така човек ще научи езика на растенията. Едно растение не може да се разбере изведнъж в потънкостите.

Ще отидете при растенията със свещено чувство и ще мислите за Бога първо. След това ще гледате растението и ще мислите за тези същества, които са изработили тези форми и ще пожелаете да ви говорят и да ви кажат нещо за това цвете, за скритите сили в него, за лечебните му свойства. И всичко, каквото те намерят за необходимо. Така ще влезете във връзка с вътрешния живот на цветята и на другите растения.”

Моля, прочетете това пред братята и сестрите и го пратете за прочитане в околните села, където има кръжоци.

Със сърдечен поздрав:

Ваш верен: Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...